poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6488 .



Beția trandafirului
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Fanuº_Neagu ]

2005-05-23  |     |  Înscris în bibliotecă de mark kraft



Vraja ținea de mai multe zile; de cînd ținea și viscolul, cel mai puternic, dar și cel din urmă din anul acela, o știau prea bine amîndoi, pentru că se aflau în martie.
De data asta începuse Sultana, prin somn:
- Unitatea și grava încremenire a materiei, concentrarea frumuseții într-o singură picătură de aur…
- Ce tot vorbești tu acolo? întrebă Tudor, ridicîndu-se într-un cot pe pernă, și o cuprinse întreagă cu ochii: încă grea de somn, cu cărnurile pietroase, părul întunecat bătînd în albastru, cu pîntecele alb și leneș sub furoul negru ridicat mult deasupra pulpelor, Sultana era o minune supusă, o toleranță devastatoare, o imensă așteptare nemaiștiind nimic din ce-a fost. Întinse mîna încet, protector și lacom și-i mîngîie sînii mirosind a pofte răpuse și altele crescînd de nedomolit. Dogorît de moliciunea mișcărilor ei, de el stimulate, de suspinul adînc și răsfățat ( viclenie răsărind din topiri de miresme! ) încremeni o secundă, suspendat într-o pierdere fericită; încremenise și viscolul, nu mai bătea mătănii la geam, dar se rupea timpul, ningea cu bucăți de timp sedus de noaptea desfăcîndu-se din trupul Sultanei, cu fulgi și fluturi de timp veniți să întinerească în odaia învăluită în căldură de lemne, în patul cu tăblii zugrăvite. Un geamăt scurt, ca o țîșnire de gînd neatingînd rostirea. Viscolul izbi din nou cu umărul în pereți. Lampa cu abajur pictat ( siluete roșii se înecau și înviau în subțirimi de ape verzi ) se legănă, mutînd un diamant rotund pe centrul tavanului. În taina dintre două bufnituri ale viscolului, Sultana surîse din nou, cu ochii închisi. Surîsul trecu și-n palma lui Tudor, fiindcă simți că de la palmă se amețește și de la atingerea furoului negru, care nu era altceva decît respirația de noapte a trupului ei, o țesătură de păianjen fluidă, păgînă, veselă, o somptuoasă jubilație a simțurilor. Vorbele spuse prin somn de Sultana, pricepu, uimindu-se, erau vorbele cu care-și începuse el lecția în ziua cînd se cunoscuseră. „ M-a visat! ” Rîse limpede și se lipi de bucuria descoperirii. Sfîrcurile țîțelor ei prinseră să bîjbîie sub deștele lui.
- Vîslașul meu… Vîslașul meu de noapte.
O vîsli într-un golf de iasomie. Viscolul urla, însoțindu-i spre luna iulie, prin vaduri în pantă repede, cu deosebită rîvnă.
- Eu sunt luntrea, murmura Sultana, și-n ea lumina era atît de bogată încît făcea umbre.
Lui Tudor, doi stropi de vin amar i se lipiseră de buze, îl ardeau și nu putea să-i scuture. „ Îmi vor găuri buzele ”. Fără să-l mistuie pe de-a-ntregul, îl ardeau stăruitor, săgetîndu-i inima, creierii, oasele; ardeau fără să distrugă carnea și nu le seca fulgerul o secundă.
Gura Sultanei, lampa verde….

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!