poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10796 .



Însăși retina
poezie [ ]
din "Antimetafizica", editura Cartea Românească, București 1985

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nichita_Stanescu ]

2005-05-17  |     |  Înscris în bibliotecă de serban georgescu



Ca să fiu sincer cu tine, am dat târcoale până acum ca să-mi iau aplombul. Să nu ți se pară niciodată ție, flăcăule, că e greu să ridici un munte. Dacă nu-l privești, îi poți băga un cuvânt la subsoară ca să-l răstorni. Niciodată măreția nu stă în cele văzute. Măreția stă în cele gândite despre cele văzute. Ca și micimea de altfel.
Uită-te cu nici o mână pe țâța Venerei din Milo și vei fi cel mai alăptat bărbat din lume. Cu ochiul sau cu retina lui nu te uita că pângărești.
Mă, flăcăule, mă, pricepe că nu natura e măreață, ci înțelesul pe care i-l dai tu naturii e măreț! Dacă ești în stare, îndrăgostește-te de o furnică ca să-ți pară Everestul mic! De nu ești în stare, fă și tu întocmai ca Homer: descrie-i pe oameni ca și cum ar fi greci, iar nu barbari! Știi tu, flăcăule, ce este acela un barbar? Om barbar este un om iute ca fulgerul. Îmbrățișează cauza cu efectul ei întocmai ca în statuia domnului Brâncuși, numită Sărutul. Cum pui mâna pe barbara statuie a domnului Brâncuși numită Sărutul și dezlipești cele două guri de piatră, apare între două pietre vorbirea.
Flăcăule, ce m-am mai sărutat cu propria mea muiere, căci vorbirea a zis-o și pentru mine Homer!
Ah, am uitat să-ți spun! Precis că am uitat să-ți spun ceva. Sunt absolut sigur că am uitat să-ți spun ceva! Dar iartă-mă și tu pe mine, mă, flăcăule, pentru că și eu încerc să mă iert pe mine că ți-am scris această scrisoare!

Nicetas

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!