poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2221 .



Semnal de carte la București
personale [ ]
Cireșe amare sub katiușe, Haifa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Levana ]

2007-05-21  |     | 



Poezia, ca… jurnal de front


Recentul volum al poetei Bianca Marcovici este intitulat “ Cireșe amare sub katiușe”. Evident, este
Vorba de bombardamentele din Haifa, orașul în care locuiește poeta, produse de Hezbollah, care a utilizat armament din dotarea fostei armate sovietice, pe lângă alte dotări.
În vremuri de război învinge poezia, afirmă autoarea, contrazicând dictonul: .Când armele vorbesc,muzelec tac …Poate că are dreptate Bianca Marcovici, ar fi prea frumos.
Volumul se deschide cu un poem în franceză, L.oeil de la parole (netradus, deci destinat francofonilor), cu un moto din Al. Lungu. De fapt originalul din româna fost tradus de Clara Nor și Nicole Pottier. Titlul și textul sunt frumoase, iar ultimul cuvânt este Shalom … Urmează un ciclu de 40 de pagini - Monolog pe o coardă - , incluzând un poem dedicat regretatului Adam Simantov. Versurile Biancăi Marcovici respiră sinceritatea pe care i-o cunoaștem din volumele precedente (peste 20) .
Prea târziu ne dăm seama că am fost învinși.(n.n.-să nu generalizăm, OK?). Ne cam necăjește un titlu: Sarmale filosofale, dar Magia lehamitei merge. Puși fiind pe critică, deși admirăm poezia autoarei, semnalăm și abuzarea de pluralul noi,toți etc..,înțelegând că stihuitorul se simte solidar cu
noi, dar noi suntem foarte diverși. Remarcăm poemele Pânză de păianjen, Poemul dedublării ș.a.
Dumnezeu e femeie?— -este o întrebare pusă, probabil, cabalistului Moshe Idel. El știe, credem,
răspunsul. Mai amintim: A modela târziul; Statuia libertății mele,Cireșe amare (Emil Brumaruar avea o altâ variantă). N-am înțeles Decor sumbru B. Fundoianu* / Bianca și datele 30.6.2006 / 2.4.1916* Ritmul și rimele poemului nu sunt ale lui Fundoianu, poate numai iubirea pentru nefericitul poet
Multe poeme au aura intimității poetice, cum am găsit la Maria Banuș, de pildă. Femeia din lut
este o inovație și o semnalăm. La fel și Dihaiku ( haiku este haiku).Urmează Jurnal de
război, din adăposturi, Povestiri, Note de lectură Tel Aviv și Bio-bibliografie.

Jurnalul— are o valoare sentimentală și documentară, despre august 2006, o lună tragică pentru Israel și pentru orice evreu care iubește Israelul.

Povestirile— sunt, în bună parte autobiografice, nu au legătură cu titlul volumului, nici cu poemele și Jurnalul , ele fiind destinate, probabil, unui viitor volum de proză, demn de oanaliză separată. Note de lectură— se referă la volumul anterior de poeme și regretăm că nu a fost inclusă și recenzia din Realitatea Evreiască, în care ne-am expus, cu sinceră admirație,opinia Bio-bibliografia, notele de la începutul cărții sunt impresionante (apariții, premii, opinii) dar Bianca Marcovici este, credem, destul de cunoscută ca să mai reia expunerea propriei activități.

Este o carte interesantă, singura obiecție majoră fiind amalgamarea poeziei cu proză jurnal, note, ceea ce defavorizează impactul dorit de autoare. Ca vechi cititor și colecționar (cum a spus chiar Bianca Marcovici )al cărților distinsei poete, îi urez în continuare succes și așteptăm noi cărți.


BORIS MARIAN


Realitatea evreiasca nr.273-274, București
30 aprilie, 2007-pagina 16-

*
poemul aparține poetului B. Fundoianu iar ca răspuns apare poemul meu : duet în timp!


http://www.romanianjewish.org/db/pdf/nr273_274/pagina16.pdf

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!