poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 364 .



Nem szeretem, Ovi!
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Antoniu ]

2023-02-03  |     | 



Săptămâna trecută, vineri, 27 ianuarie 2023 istoricul Ovidiu Pecican și-a lansat la Libraria Humanitas din Cluj, volumul "Romanii: stigmat etnic, patrii imaginare".
Așa cum despre noi înșine și în general despre români, vorbim și se vorbește mai peste tot în zeflemea, titlul volumului m-a facut mai curios, în comparație cu bucuria revederii cu Ovidiu.
Vineri, înainte de eveniment, m-am ferchezuit stând parcâ mai mult ca de obicei în oglindă.
Bine am facut, pentru că Ovidiu, in prezentarea cărții, ne-a "scanat" documentar pe toți pentru o identificare rasială, astfel încât, după ce vom citi cartea, să ne regăsim în registru ei.
Nu sunt de acord cu data lansării acestei cărți, în contextul razboiului din Ucraina, mai ales că, ea apare după controversatele declarații ale lui Andrei Marga și Vasile Dâncu, doi universitari clujeni, care, culmea, tocmai în aceste dramatice evenimente le-a tresărit inimioara de români, contestând granițele Ucrainei și amintind indirect de comunitățile românești care traiesc acolo.
Ovidiu, un dascăl al zilelor noastre și un intelectual rafinat, nu contestă granițele, ci mult mai elegant, pune în discuție originile poporului român, valorizând spusele unui dascăl de acum câteva secole(Simion Dascălul). Se știe că în acele vremuri, valoarea unui dascăl, in cea mai mare măsură, nu se ridica mai mult decât a unui cântăreț de biserică.
Din acest motiv anonimul Simion este atât de contestat de către toți predecesorii săi.

Grupul de la Cluj 2.0, cum l-aș numi, astfel constituit, poate invita la cugetare poporul român: Suntem sau nu din temnițele Romei, neam de agatârși, pecenegi, cumani, daci, romani, etc?.
Orice am fi, faptul ca limba s-a pastrat nealterată într-un spațiu atât de întins și alterat, ne dă încrederea că nu suntem ai nimănui.

O spune și Inteligenta Artificială(AI), căreia i-am luat un interviu:

AP:Care este originea poporului român?

AI:Poporul român este de origine indo-europeană, în special din etniile slave, balcanice și dacice, care au locuit de mii de ani regiunea care este acum România. Limba română modernă s-a dezvoltat din influențe slave și latine și este strâns legată de alte limbi romanice precum italiana și spaniola.

AP:Limba română este de origine latină?

AI:Da, româna este o limbă romanică, ceea ce înseamnă că este derivată din latină. A fost influențată și de limbile slavă, greacă și turcă.

AP:Cunoști istoria lui Simion Dascalul, un vechi cronicar din România?

AI:Îmi pare rău, dar nu cunosc un istoric pe nume Simion Dascalul în mod specific. S-ar putea să fie persoane cu acest nume care au locuit în România, dar fără context sau informații suplimentare, îmi este greu să spun cu certitudine. Istoria României este bogată și complexă și există multe personalități notabile din trecutul României care au adus contribuții semnificative la moștenirea culturală, politică și intelectuală a țării. Dacă ați putea oferi mai multe informații sau context, s-ar putea să vă pot oferi informații suplimentare.

AP:Îl cunoști pe istoricul și profesorul Ovidiu Pecican?

AI:Îmi pare rău, dar nu sunt familiarizat cu un istoric și profesor pe nume Ovidiu Pecican. Fără context sau informații suplimentare, îmi este greu să spun dacă este o figură cunoscută sau dacă a adus contribuții semnificative în domeniul istoriei sau al educației. Este posibil ca acesta să fie o personalitate regională sau locală sau să fie o adăugare mai recentă la comunitatea academică sau educațională. Dacă ați putea oferi mai multe informații sau context, s-ar putea să vă pot oferi informații suplimentare.

AP:Aș vrea să vorbești despre istoria României

Sigur! Istoria României este o temă fascinantă și bogată, cu un trecut lung și complex care datează de mii de ani. România se află la răscrucea Europei și Balcanilor, iar istoria sa este marcată de un amestec de influențe din diverse culturi, inclusiv Imperiul Roman, Imperiul Otoman și Imperiul Austro-Ungar, printre altele. De-a lungul timpului, aceste influențe diferite au modelat România în țara în care este astăzi, cu o moștenire culturală și istorică unică.

Unul dintre cele mai notabile evenimente din istoria României a fost formarea statului român modern în secolul al XIX-lea, când țara și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman și a devenit una dintre principalele puteri din sud-estul Europei. În acest timp, România a trecut și printr-o perioadă de modernizare și industrializare, ceea ce a contribuit la consolidarea țării ca putere economică majoră în regiune.
Dacă aveți un aspect specific al istoriei României despre care ați dori să aflați mai multe, aș fi bucuros să vă ajut și cu asta

AP:Au românii un stigmat etnic și o patrie imaginară?

AI:Românii au un puternic simț al identității culturale, dar nu există dovezi ale unui stigmat etnic față de români. Unii români pot simți o legătură cu regiunile istorice în care au locuit populații de limbă română, precum Transilvania, dar asta nu înseamnă neapărat că consideră aceste locuri ca o „patrie” separată. Această idee de „patrie imaginară” este o construcție culturală, iar existența sau importanța sa poate varia de la individ la individ.

AP:Este obscură originea poporului Român?

AI:Originea poporului român nu este pe deplin clară, dar se crede că este un amestec de mai multe populații diferite, inclusiv daci, romani, slavi și maghiari antici. Originile exacte ale poporului român sunt greu de urmărit din cauza înregistrărilor istorice limitate disponibile și a tiparelor complexe de migrație care au modelat regiunea. Cu toate acestea, dovezile genetice și lingvistice sugerează că poporul român are o identitate unică și o moștenire culturală distinctă de populațiile învecinate.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!