poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1090 .



De o mie de ori DA, epigramei!
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [tanica ]

2015-07-15  |     | 



Duminică 5 iulie a.c. s-a încheiat și cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Epigramă ,,Traian Demetrescu’’ organizat în Cetatea Băniei. Că ne-am simțit bine, nu poate să conteste nimeni, că am avut invitați de excepție, avem dovezi, că umorul a fost la loc de cinste, DA, putem afirma cu tărie !
Și toate au fost posibile cu ajutorul: Primăriei Orașului Craiova, reprezentată de doamna Primar Lia Olguța Vasilescu, Casei de Cultură ,,Traian Demetrescu’’, reprezentată de domnul Director Cosmin Dragoste, Uniunii Epigramiștilor din România, reprezentată de domnul Președinte George Corbu, al Cenaclului Epigramiștilor Olteni, reprezentat de Excelența Sa domnul Ambasador Petre Gigea Gorun, a Universității din Craiova, secția Litere, prin doamna Decan Elena Pârvu, și, nu în ultimul rând de S.C. Hofigal S.A, reprezentată de domnul Director General Ștefan Manea.
Prima activitate din programul zilei de vineri, 3 iulie, a avut loc la orele 16,30 la Primăria Municipiului Craiova, unde o delegație formată din domnul Ambasador Petre Gigea, domnul Director General Ștefan Manea, domnul Președinte George Corbu și domnul Director Cosmin Dragoste a fost primită de către doamna Primar Lia Olguța Vasilescu pentru a discuta despre importanța Festivalului Internațional de Epigramă ,,Traian Demetrescu’’ din Craiova în vederea câștigării titlului de Capitală Culturală Europeană din 2021. Suntem conștienți că este o luptă grea, însă orașul Craiova are suficiente atuuri.
La ora 17, în Sala mare a Primăriei, domnul Director Cosmin Dragoste a deschis oficial cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Epigramă ,,Traian Demetrescu’’ cu urări de bun venit epigramiștilor din țară și din Basarabia, apoi domnul Președinte George Corbu ne-a informat despre concursul de epigramă. Astfel, am aflat că au fost 96 de participanți la tema ,,Dacă dragoste nu e, nimic nu e’’ și 56 de participanți la tema ,,Natură și sănătate’’ . Juriul, de anul acesta, al Festivalului Internațional de Epigramă ,,Traian Demetrescu’’ a fost format din : domnul Președinte George Corbu, domnul prof. Doctor Ștefan Cazimir, domnul Lector Cosmin Dragoste, domnul Tudor Nedelcea, scriitor, eminescolog și Excelența Sa domnul Ambasador Petre Gigea Gorun.
Este de menționat, faptul că premianții au fost stabiliți în ordinea descrescatoare a mediilor, fără favoruri. Domnul Președinte George Corbu a adus în discuție și tema, destul de generoasă, cum se întâmplă de obicei la Craiova, ,,Dacă dragoste nu e, nimic nu e’’, deoarece s-a pornit de la un mesaj biblic, și anume ,,De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.’’
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 13: 1,2,3,4,5,6,7,8.
Cât privește ce-a de-a doua temă, ,,Natură și sănătate’’ am avut parte de explicații și sfaturi, chiar din partea domnului inginer Ștefan Manea Director General al S.C. Hofigal S.A. Dumnealui s-a legat sufletește de noi, și, anual ne face surprize, oferind, cu generozitate, fiecarui invitat la festival un numar însemnat de medicamente naturiste.
Ședința a continuat cu un frumos discurs, în versuri, al domnului profesor Ștefan Cazimir, care, de altfel, a intervenit de foarte multe ori, cu epigrame ce au stârnit hohote de râs. Au urmat, apoi, domnul vicepreședinte al Uniunii Epigramiștilor din România, domnul avocat Mihai Sălcuțan, care a mulțumit organizatorilor pentru efortul depus în realizarea, în bune condiții, a festivalului craiovean.
Excelența Sa, domnul Ambasador Petre Gigea Gorun, a anunțat ordinea de zi și primul moment a aparținut profesorului Marius Robu care a recitat din creațiile poeților: Mihai Eminescu și Grigore Vieru, apoi epigramiștii sosiți din 19 județe ale țării și din Republica Moldova au citit, din creațiile proprii, un număr de patru epigrame. Evident, surprizele nu s-au oprit aici, trei membrii ai Cenaclului Epigramiștilor Olteni, Laurian Ionică, Janet Nică și Any Drăgoianu au delectat publicul prezent în sală cu patru cronici rimate, pline de umor.
Însă, cele mai emoționante momente ale festivalului au fost prezentate de marele actor craiovean Ilie Gheorghe, care ne-a demonstrat cât de actuale sunt creațiile marilor noștri înaintași: I.L. Caragiale și Mihai Eminescu, și câtă profunzime întâlnim în opera lui Marin Sorescu. Totodată, în holul Primăriei Municipiului Craiova a avut loc o expoziție inedită de statuete și portrete, semnată de artistul plastic Petre Ion Florin Vasilescu, membru al Cenaclului Epigramiștilor Olteni. Publicul a putut să admire creațiile, atât vineri cât și sâmbătă, când operele domniei sale au ajuns în mâinile modelelor, care se bucură să își țină pe birou statuetele realizate cu migală.
Tot în cadrul festivalului craiovean, domnul Ionel Iacob Bencei a oferit Premiul ,,Dimitrie Jega’’ pentru
epigramă(sponsorizat de celebrul Ștefan Popa-Popa's) domnului Laurian Ionică.
Epigramiștii au continuat spectacolul la restaurantul Flora, unde a avut loc un concurs ad-hoc, organizat de Marian Grigore Dobreanu, cu tema ,,Piftii’’, și câștigat de domnul profesor Janet Nică. A fost o seară de neuitat, plină de muzică, poezie, epigramă.
Ziua de sâmbătă a debutat cu celebra fotografie de grup, făcută la placa memorială dedicată președintelui francez, Generalul Charles de Gaulle, care a fost oaspetele craiovenilor în perioada 15-16 mai 1968. Mult așteptata premiere a epigramiștilor a început la ora 10, tot la Sala Primăriei din Craiova, unde, așteptau cu emoție, studenții Facultății de Litere din Craiova, conduși de doamna Decan Elena Pârvu.
După cum ne-am obișnuit, la Festivalul Internațional de Epigramă ,,Traian Demetrescu’’ au loc evenimente speciale, iar unul dintre acestea constă în traducerea epigramelor premiate într-una din limbile de circulație internațională : engleză, franceză, spaniolă, italiană și germană. Epigramiștii premiați au citit epigrama în limba română, apoi studentul traducător într-una din limbile străine menționate mai sus. Premiile, ce au purtat numele unor personalități marcante din domenii diverse, au fost înmânate de către domnul Ambasador Petre Gigea Gorun următorilor epigramiști:

George Petrone, Iași – Premiul I ,,Nicolae Titulescu’’

Datorită Þie , Doamne!
Ești Ziditorul cel de taină
Ce-a dat femeii dulci blazoane:
Ah, ce arhitectură faină
Și ce fațadă,.... ce balcoane!


Laurențiu Ghiță, București- Premiul al-II-lea ,,Al. Ioan Cuza’’

Realitatea crudă
Cum spune-o eternă și veche poveste,
Când dragoste nu e,nimica nu este;
Dar,cum e în viață-confirmă destui-,
Când nu ai nimica,nici dragoste nu-i!

Elis Râpeanu, București- Premiul al-III- lea ,,Petrache Poenaru’’

Puterea lucernei
De vrei să-i știi naturii locul
Și armonia vieții-n doi,
La Hofigal găsești norocul
Trifoiului cu patru foi.

George Constantinescu, Brașov- Mențiune I ,,Marin Sorescu’’

Cinism
Când țara-i gata să se rupă
Cânta un matelot la PRORÃ:
,,Cei ce s-au prins cu mine-n horă
O viață bună nu mai PUPÃ!”

Petru Ioan Gârda, Cluj- Mențiune II ,,Traian Demetrescu’’

Epitaful unui avocat
Am scos de la pedeapsă firi păgâne,
Pledând cu elocință, cu tupeu;
Cum sunt în drum spre Rai,rămâne
Să-l mai ,,conving”pe bunul Dumnezeu...

Gheorghe Șchiop, Porumbacul de Jos (Sibiu)- Mențiune III ,,Al. Calotescu Neicu’’

Homo canis
L-ar duce și-ar plăti părintii
Pe iubitorul lor băiat,
La un dentist să-i scoata dinții
De mâna ce l-a mângâiat.

Premiile Hofigal:
Gheorghe Bîlici, Chișinău- Premiul I

În poiana din pădure
Acei ce fac ospețe cu de toate,
Lăsând gunoaie,veseli si fălcosi,
Vin în pădure după sănătate,
Căci este clar că nu-s chiar sănătoși!...

Vali Petronela Slavu, Aninoasa, Hunedoara - Premiul I

Produsele Hofigal trateaza somnolența
De cauți un extract de rozmarin
Sau de mesteacăn, când esti somnolent,
Nu se găsește câtuși de puțin…
Tot stocul s-a livrat la Parlament!

Nichi Ursei, Râmnicu Vâlcea- Premiul I

Natura, sănătate curată
Un adevăr, ce-i de dorit
Să fie crezul vieții tale:
Ce-ți dă natura gratuit
N-ai să găsești în cinci spitale.





Premiile speciale:

Ioan Toderașcu, Costești, Vaslui – Premiul ,,Elena Farago’’

Șeful , despre dragoste
Þine să se manifeste,
Către noua secretară:
,,Dacă dragoste nu este,
Nu-i nimic... Te dau afară!”

Ion Micuț, Râmnicu Vâlcea- Premiul ,,Tudor Arghezi’’

Epistola unei nurori
În suflet am purtat doar ura
Ș-am învățat citind scriptura,
Să trec de proba cea mai grea,
De a iubi pe soacra mea.

Ion Diviza, Chișinău- Premiul ,,C.S. Nicolaescu Plopșor’’

Autosugestie
Îi spui nevestei că-i frumoasă,
Că-i bună, harnică, mintoasă
Și-atâta simț în vorbe pui
Că-ncepi să crezi în tot ce spui!

Vasile Larco, Iași- Premiul ,,Theodor Aman’’

Soț salvat de soție
Măsura,cred că c-a fost firescă,
Fiind în joc al ei iubit:
Ca el să nu se căciulească....
L-a-mbrobodit.

Florina Dinescu-Dinu, Ploiești- Premiul ,,Maria Tănase’’

Întoarcerea soțului rătăcitor
Se-ntoarce-acasă iar cu drag
La soața ce nu-i chiar urâtă,
S-o vadă cum l-așteaptă-n prag
Și-apoi s-o mângâie cu-o bâtă...

Mihai Sălcuțan, Buzău- Premiul ,,Tudor Vladimirescu’’

Consecințe
Unde dragoste nu este-
Cum se-ntamplă-adeseori-
Fetele n-ajung neveste,
Iar copii se nasc ,,din flori”!

Cătălina Orșivschi, Vama, Suceava- Premiul ,,Mihai Viteazu’’

Sfaturi pentru un neinițiat
Ca dragoste să ai mereu în viață,
Tu fetele să cucerești învață,
Cu teorii și vorbe dulci,bezele;
La practică, apoi te-ajută ele ...

Elena Leach, Sângiorz-Băi- Premiul ,,Ion Þuculescu’’

Închisoarea de maximă siguranță din Craiova
Au o mare închisoare,
Sigură, și-n acest caz,
Craiovenii cu-ncântare
O numiră ALCA-PRAZ.




Ionel Iacob Bencei, Timișoara- Premiul ,,Amza Pellea’’

La centenar
,,Sănătate vreau, nu bani,
Însă-cum nu merge treaba-
Vreau să am optzeci de ani...
Ca s-o pot iubi pe baba.”

Maria Sturdza Clopotaru, Brașov- Premiul ,,V.G. Paleolog’’

Nimicnicie
Dar unde dragoste nu e
O mască poartă pe vecie
Iluzii trec, nimic nu e
Și viața-i doar .....nimicnicie!

Ion Cuzuioc, Chișinău – Premiul ,,Elena Văcărescu’’

Dilema
Ani la rând îmi iubesc soția,
Cu dânsa-mpart eu bucuria;
Dar nu-nțeleg, eu ce-s de vină,
Când grijă-mi poartă vreo străină?!

Viorica Găinariu, Baia Mare– Premiul ,,Ion Heliade Rădulescu’’

Abecedar modern
Ana noastra avea mere,
Cu vocale si consoane ;
Azi,dacă se vrea schimbare,
Ana are silicoane!

Dorel Lazăr, Aiud– Premiul ,,Alexandru Macedonski’’

Unuia însurat târziu
Te-nsori din dragoste, se zice
Dar, mai târziu adânc oftezi.
Și, trist, atunci constați amice,
Că tot de aia... divorțezi!

Ion Moraru, Galați– Premiul ,,Titu Maiorescu’’

Evoluție
Intră , atom dupa atom,
În celulele din om
Apoi , dacă e de hulă
Intră omul în celulă!

Violeta Urdă, București– Premiul ,,Gogu Constantinescu’’

Stupoarea ginerelui vârstnic
S-a-nsurat cu fata din plăcere,
Nefiind la anii tinereții
Și, plecați în luna lor de miere,
I-a suflat-o altu-n floarea vieții.

Efim Tarlapan, Chișinău– Premiul ,,Eustațiu Stoenescu’’

Epitaful unui mare poet
Aici Lermontov, husaru`,
Zace anonim în lut:
Traducându-l , L.Butnaru
L-a făcut…necunoscut!






Grigore Chitul, Bistrița– Premiul ,,Ion Minulescu’’

Părăsit de iubită
S-a dus iubita mea -- o zână!--
Iar eu mă zbucium în tot felul,
Căci nu-mi găsesc de-o săptămână
Nici liniștea, nici portofelul...

Dan Căpruciu, Galați– Premiul ,,Anghel Ghiciu’’

Nimic nu este veșnic
Amica mea îmi dă de știre,
O veste rea, dar și un ,,pont”:
S-a terminat a ei iubire
Și nu mai am nici bani în cont.

Viorel Martin, București– Premiul ,,Burebista’’

Înțelepciune la vârsta a treia
Luptându-mă cu viața dură,
Azi știu un lucru colosal:
Că sănătatea e-n natură
Și tinerețea-n HOFIGAL!

Gavril Moisa, Cluj Napoca– Premiul ,,Aristița Romanescu’’

Cuplu modern
Dragoste-ntre ei n-a fost
Dar relația-i convine,
Are bani, dar e cam prost,
Dar în rest e foarte bine.

Eugen Albu, Cluj Napoca– Premiul ,,Nicolae Bălcescu’’

Vaca Nebună
Natura are și lacune
În marea-i generozitate,
Că numai vacile-s nebune,
Iar boii au imunitate.

Dumitru Sârghie, Slatina– Premiul ,,I.D. Sârbu’’

O concurentă trecută de 50 de primăveri
Acest concurs, vă jur, mă-ntinerește
Am gânduri demne, mai ales, oneste,
Dar, dacă Dragoste Cosmin lipsește,
Vă spun concret : nimica nu mai este!


Marius Coge, Craiova– Premiul ,,Liviu Rebreanu’’

Revenire la generoasa temă,,Pe Dunăre de-ar curge vin”
Pe Dunăre să curgă vin
Cer însetații și-i susțin,
Dar eu mai fericit aș fi
Să curgă zaibărul pe Jii!

Petre Ion Florin Vasilescu, Craiova– Premiul ,,Neagoe Basarab’’

Pentru o Europă întreagă
Stimați,,concetățeni” din UE,
Cu inima vă simt departe....
Când dragoste-oleacă-nu e
Un spațiu...Schengen ne desparte!





Marian Grigore Dobreanu, Târgu Jiu – Premiul ,,Gheorghe Chițu’’

Dacă dragoste nu e
Când dragostea s-a isprăvit,
Mai tare m-a durut partajul;
Ea sufletul mi l-a golit...
Apoi și contul și ... garajul!

Janet Nică, Ostroveni– Premiul ,,Anton Pann’’

Oameni liberi
Ca oameni liberi în arenă,
Vedem doar jumătăți de vise:
Naivii-jocul de pe scenă,
Deștepții-jocul de culise!

Laurian Ionică, Boureni– Premiul ,,Ion Vasilescu’’

Soția
Nevasta mea, când vine-acasă,
Mi-așterne soarele pe masă,
Dar când mai vine o vecină
Nu știu ce-i face la lumină.

Any Drăgoianu, Þânțăreni, Gorj– Premiul ,,Emil Gârleanu’’

Din dragoste
De n-ar fi fost iubirea asta mare,
Ce mă consumă, zilnic, într-un fel,
Cu pași mărunți porneam, spre afirmare
Așa, mă plimb prin cârciumi dupa el!

De asemenea, a fost acordat domnului Ștefan Manea, București– Premiul ,,Ilie Murgulescu’’ pentru întreaga activitate desfășurată în promovarea și susținerea epigramei românești.

Au fost oferite Diplome de Excelență:
Doamnei Lia Olguța Vasilescu, Craiova- Diploma ,,Constantin Brâncuși’’
Domnului Cosmin Dragoste, Craiova- Diploma ,,Ion Creangă’’
Domnului Constantin Mândruleanu, Craiova- Diploma ,,Henri Coanda’’


Domnului George Corbu, București- Diploma ,,Mihai Eminescu’’

Unui epigramist
Nu e o simplă constatare,
De-aia trebuie s-o fac:
Aciditatea lui e mare,
Însă numai la stomac!

Domnului Ștefan Cazimir, București- Diploma ,,Nicolae Iorga’’

Precauție
De ce din Parlament am evadat
Nu bănuiește nimeni, fac prinsoare.
A fost momentul bine calculat,
Căci alfel ajungeam la închisoare.

Domnului Petre Gigea Gorun, Craiova- Diploma ,,Nicolae Romanescu’’

Copilul si bona care îl alăptează
Sunt destul de măricel,
Însă bona m-a dat gata:
Mie-mi dă țâța-ntr-un fel
Și-n alt fel îi dă lui tata.






Pe parcursul celor două întâlniri cu publicul oltean, epigramiștii au demonstrat, încă o dată, că pot să scrie epigrame foarte repede, astfel că au fost date zeci de replici. Îi putem aminti aici, ca fiind iuți în condei pe : Laurențiu Ghiță, Florina Dinescu-Dinu, Viorel Martin, Ion Diviza, Petru Ioan Gârda, Laurian Ionică, Ionel Iacob Bencei, Efim Tarlapan, Any Drăgoianu, George Constantinescu, Cătălina Orșivschi, Janet Nică, Mihai Sălcuțan, Ștefan Cazimir, Marian Grigore Dobreanu, Dumitru Sârghie, Vali Slavu, Vasile Larco, Ion Micuț, Gheorghe Șchiop, Elis Râpeanu, Marius Coge și alții.
După masa de prânz, la orele 15,30, epigramiștii au vizitat Muzeul de Artă din Craiova, cunoscut ca Palatul Jean Mihail. De la angajații muzeului am aflat că: ,,Somptuosul palat al lui Jean Mihail, situat în centrul Municipiului Craiova, pe Calea Unirii, la nr. 15, lângă Biserica Evanghelică Luterană, este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectură civilă din oraș. Construit între 1898 și 1907 de arhitectul Paul Gottereau la comanda lui Constantin (Dinu) Mihail, palatul este un minunat exemplu de arhitectură eclectică europeană și academism francez. Din punct de vedere arhitectural, Palatul Jean Mihail aparține academismului francez, înglobând elemente ce aparțin barocului târziu. Unicitatea acestuia se referă atât la bogata arhitectură ornamentală interioară și exterioară și la materialele de calitate excepțională folosite pentru amenajarea sa, cât și la dotările avangardiste pentru acea perioadă. Arhitectura exterioară se remarcă prin ancadramentele ferestrelor, ornamentele fațadelor, lucrările de feronerie ale balcoanelor, cele patru coloane adosate etajului I (rezemate, alipite peretelui fără a face corp comun cu acesta), corpul central decroșat (desprins, detașat), loggia centrală de pe fațada sudică a palatului și acoperișul din ardezie. Nici pentru amenajarea interioară nu s-a făcut rabat de la calitate și imaginație, astfel încât palatul a fost dotat cu o scară de onoare din marmură de Carrara și coloane în stil ionic, candelabre din cristal de Murano, oglinzi venețiene, sobe de teracotă, stucatură aurită, plafoane și cartușe pictate, pereți tapisați cu mătase de Lyon, luminatoare cu vitralii, plafoane din lemn sculptat, lambriuri și parchet de calitate superioară, mobilier stil, vase japoneze, sculpturi și picturi (inclusiv un tablou original de Grigorescu).

Construit pe 2 etaje, palatul are 36 de încăperi, dintre care amintim holuri, antreuri și săli de așteptare, birouri, bibliotecă, camere pentru proprietari și pentru personal, sufragerii și saloane, băi, bucătării, cămară și acareturi (grajd, garaj, șopron). În prezent, în curtea din fața Palatului Jean Mihail este amplasat bustul pictorului Theodor Aman, operă a sculptorului Ion Jalea.
Din din august 1954, palatul a devenit gazda Muzeului de Artă din Craiova. Fondul muzeului s-a constituit din colecțiile Pinacotecii “Alexandru și Aristia Aman”, care cuprinde lucrări de secol XVII-lea din școlile olandeză, flamandă, italiană și franceză, pictură românească (Theodor Aman), lucrări de grafică și artă decorativă românească și străină, la care s-a adăugat colecția de pictură europeană a lui Jean Mihail. De-a lungul anilor, patrimoniul muzeului a fost îmbogățit prin achiziții ale municipalității și donații ale colecțiilor deținute de personalități ale acelor vremuri (Nicolae Romanescu, Cornetti, Glogoveanu), ajungând ca, în prezent, să numere zeci de mii de piese de artă de valoare mondială. Dintre lucrările din galeria de artă națională, menționăm neprețuitele opere și obiecte ale lui Constantin Brâncuși, tablouri de Constantin Lecca, Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba, Theodor Pallady sau Ion Țuculescu, sculpturi de Karl Storck sau Dimitrie Paciurea. Galeria de artă universală este reprezentată de lucrări aparținând școlilor flamandă, olandeză, franceză și italiană.’’
Epigramiștii au fost fascinați de tot ce au văzut la Muzeul de Artă, însă surprizele nu s-au oprit aici. Ei au vizitat Centul vechi al Craiovei, recent amenajat, iar ghid le-a fost domnul Pavel Popescu, Președintele Asociație Arhitecțiolor din Oltenia, care le-a prezentat arhitectura și istoria imobilelor din frumosul nostru oraș. O parte dintre epigramiști, sosiți chiar din orașele ce concurează pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană, 2021, au afirmat că, întradevăr, Craiova merită acest titlu pentru că are cu ce să se mândrească.
Următorul popas a fost la Complexul Minerva. Una dintre clădirile reprezentative ale Craiovei și ale Olteniei, complexul a fost proiectat între anii 1899 - 1903 de către Thomas Dobrișan și Tudor Nedelcu, în stil oriental - maur. Inaugurat în anul 1903, împreună cu Parcul Nicolae Romanescu, clădirea a fost gazdă a numeroase personalități ale vremii respective, precum : Regele Carol I, Prințul Ferdinand, Nicolae Iorga, George Enescu, I.C. Brătianu, Mareșalul Ion Antonescu, Mareșalul Ion Averescu, Mareșalul Constantin Prezan, Corneliu Baba, Emil Gârleanu, George Vraca, Ion Voicu, Ion Vasilescu, Liviu Rebreanu, Ion Manolescu, Nicolae Herlea, Alexandru Macedonski etc. O personalitate de seamă care a admirat stilul arhitectonic al clădirii a fost și Charles de Gaulle, președintele Franței din anul 1968, venit în vizită în România.
Evident, acestea au fost doar o parte din punctele de atracție din Craiova, urmând ca la edițiile viitoare epigramiștii să viziteze și alte locuri inedite. La final aș vrea să mulțumesc, în numele Excelenței Sale, domnului Ambasador Petre Gigea Gorun, doamnei Primar Lia Olguța Vasilescu și domnului Director al Casei de Cultură ,,Traian Demetrescu’’ pentru sprijinul acordat în realizarea Festivalului Național de Epigramă ,,Traian Demetrescu’’. Mulțumim, de asemenea, tuturor participanților din țară și din Republica Moldova, care, suntem convinși că vor povesti multă vreme de aici înainte cât de fascinant este orașul Craiova, și cât de ospitalieri sunt oltenii. Asadar, ne-am bucurat, am râs și am învățat unii de la alții. Doamne Ajută ! Trăiască Epigrama ! Trăiască Epigramiștii și toți cei care o susțin ! Să ne vedem sănătoși anul viitor !

Any Drăgoianu, psiholog, scriitor, epigramist, membru al Cenaclului Epigramiștilor Olteni












.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!