poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2005 .



Cu Moscova pînă-n pînzele albe
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [karmacristina ]

2010-07-20  |     | 



Dacă vrei pace, trebuie să te pregătești de război, spune o veche vorbă, probabil din popor. Adică, dintotdeauna pacea a fost precedată de o bătălie (Pacea de la Versailles a urmat Primul Război Mondial, pacea de la Karlowitz a pus punct războiului otomano-austriac, războiul dintre ruși și turci s-a încheiat prin pacea de la București, divorțul este ,,pacea’’ de la finalul unei căsătorii nereușite și exemplele nu se opresc aici).
Puținele excepții de la regula mai sus amintită sunt evenimente răzlețe care vor sfîrși printr-un final prost. Să luăm un exemplu actual: Ucriana nu s-a pregătit de război că să aibă ,,pace’’ cu Rusia! Adică țara condusă de Viktor Ianukovici a renunțat la eforturile de aderare la Uniunea Europeană ca să nu-i supere pe ruși. Parlamentul ucrainean a adoptat o lege care stipulează că Ucraina nu poate să adere la niciun bloc militar internațional. 259 din totalul de 279 de parlamentari au votat în favoarea textului, care exclude posibilitatea ca fosta republică sovietică să adere vreodată la Alianța Nord-Atlantică.
Eu zic că chiar și așa, ucrainienii au un Damocles al lor, pe Putin care le ține securea deasupra capului! Dacă fostul șef de la Gazprom, azi premier cu veleități de președinte, consideră că ucrainienii nu și-au plătit la zi ,,rublele’’ pentru facturile de gaz, cu sau fără intrarea lor în UE, tot le taie gazul!
Acum s-au lins pe bot ucrainienii și de turiști și de subvenții și de lipsa vizelor și nu în ultimul rînd de moneda europeană, poate cea mai importantă decît toate! Ce turiști se duc într-o țară în care moneda folosită nu e euro?! Luați exemplul României! De altfel și noi ca români, în drumul nostru spre Vest, evitam să ne oprin în Ungaria, acolo unde convertirea leului în forinț și apoi în euro se făcea de te durea capul! Pe scurt, te oprești într-o benzinărie pentru combustibul, țigări sau diverse, în care n-ai timp să gîndești și să socotești în cap cam cît valorează la ei un euro, dar constați apoi pe drum sau în vreo parcare ca ai plătit de două ori valoarea unui euro... trecut prin două convertiri! Poate s-au mai așezat lucrurile acum dar la vremea la care ungurii luau primele lecții de ,,operare cu euro’’, turiștii ieșeau mereu în pierdere.
Nu e Ucraina o țară eminamente turistică, dar moneda europeană ar fi ajutat turismul ei, cît de sărac ar fi fost. Cred că ucrainienilor le place să fie legați în continuare de ruși și... numai amintirea unei armate roșii nu ar fi suficientă să-i scoată din ,,lipeala’’ cu Moscova. Ironie istorică mai mare ca aceasta, aproape că e greu de închipuit: o jumătate de Europă s-a zbătut zeci de ani să iasă din mrejele Kremlinului și Parlamentul ucrainiean vrea să intre din nou! Fie teama de războiul care precede păcii e prea mare, fie comoditatea poporului e de neîntîlnit!
Cert este că uneori geopolitica mondială este însoțită de o cruntă lipsă de logică!


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!