poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2666 .



Un nimic elongat-dl.Paul Goma
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-08-01  |     | 



„Mai ieșiți din adăpost, la lumina zilei
Tu cel laș și tu cel prost
Paraziți ai pilei”


Am avut o atitudine destul de prudentă până acum față de dl.Paul Goma. Mă amuzase serialul apărut în „Săptămâna” în anii 70, după plecarea domniei sale. Pe de altă parte eram destul de sceptic față de personaj. E cel puțin o dulce nebunie dacă nu o dovadă de tâmpenie crasă și absolută să-ți închipui că cineva făcea cu adevărat opoziție la Paris, în tihnă și în condiții confortabile atunci cân în țară se răbda de foame și milioane de viitoare mame stăteau cu picioarele desfăcute către cer pentru a fi verificate. E cel puțin stupid să îți închipui că dacă cineva este un nimic în țară, nimic nu din cauza împrejurărilor ci pentru că el, prin fibra sa interioară este un nimic- atunci el va deveni mare autor în străinătate.E simplu să-ți găsești doi-trei anticomuniști turbați care să te finanțeze și să-ți finanțeze și „opera” pentru publicare într-una din editurile de buzunar de acolo. Nu l-am inclus pe dl.Goma în cursul de „Istoria comunismului și a rezistenței anticomuniste” pe care l-am susținut la Universitatea din ... tocmai din acest motiv.
Iar personajul este jalnic. Cu un trecut de lingău comunist s-a trezit peste noapte ca unul din cei mai anticomuniști posibili, probabili și improbabili. Cu un caracter de colac de WC, certându-se la cuțite cu cei care l-au hrănit (Lovinescu, Ierunca, Liiceanu, etc.) dl.Goma este convins că el este singurul, unicul, cel mai mare și mai tare anticomunist existent în istoria României. Dublat bineînțeles de cel mai mare scriitor în viață și în afara ei. Dublat de cel mai luminat cap politic. De fapt, dl.Goma este doar o făcătură jalnică, un „inventat” întâi de Monici și apoi de figurile grețoase din țară care ar fi pupat orice fund, oricât de jalnic și de murdar dacă avea pe el ștampile și certificate de „political correct”.
Coliva adăugată peste mortul în descompunere este recenta carte a dlui. Goma despre anul 1940 în Basarabia. În această lucrare de referință pentru josnicia unui nimic el se dovedește a fi nu doar un antisemit turbat ci și un antisemit jalnic, reluând toate stupizeniile posibile care s-au spus, s-au repetat și au fost istoric infirmate.
Din păcate este vina armatei române pentru masacrele care au început în Moldova și s-au continuat dincolo de Prut. Din păcate aceste lucruri au fost dovedite fără putință de tăgadă.
Din păcate, dl.Paul Goma este un nimic elongat. Cursul meu de la Universitatea din Manchester îl va pomeni în această formă.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!