poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2177 .



Socios
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Caesar Iulius ]

2006-11-16  |     | 



Sau mai direct, pe românește, grup. Se cunosc multe efecte, cum ar fi: de seră (de actualitate), de lentilă, de oglindă ș.a.m.d. Nu se menționează, sau încă nu este edificator acela de grup.
Raportat la nivel social grupul este format din cel puțin doi indivizi, iar ca număr maxim este variabil.
Dacă ar fi să analizăm modul de organizare a unui grup, de exemplu un mușuroi de furnici, un stup de albine, un cârd de păsări, o turmă de animale ș.a., vom observa cât de corect este acesta în ceea ce privește mai ales ierarhizarea ,,socială’’, fiecare individ din componența lui având un rol bine-determinat, orice abatere de la ,,respectarea’’ unor reguli,fie ele și bazate pe instincte, riscând compromiterea întregului grup, ce se poate încheia chiar tragic, cum ar fi nimicirea sa.
Grupul poate fi de asemenea, prin compactizarea sa, o forță invincibilă, dar tot la fel, extrem de vulnerabil, atunci când cade victimă unei ambuscade []
În paralel cu fenomenul descris mai sus, se impune și studierea individului separat din grupul în care este element component și anume : în situația în care se îndepărtează de grup, poate deveni extrem de vulnerabil în fața unor posibile pericole ca atacarea sa de către un potențial dușman, sau dimpotrivă prin îndepărtarea sa de restul indivizilor, poate fi absolvit de un eventual genocid căruia îi poate cădea victimă acesta.
,,Efectul de grup’’ a fost deja studiat de om, și chiar speculat în anumite împrejurări, cu scop distructiv cum ar fi cel al ambuscadelor, tactici militare de capturare sau chiar de nimicire a combatanților, dar și în scopuri de exploatare industrială, un exemplu elocvent în acest sens fiind capturarea bancurilor de pește, care după ce inițial a fost identificat prin mijloacele specializate în acest sens, s-a trecut la prinderea lui folosind uneltele de pescuit adecvate [].
Se întâmplă (ține de destin), ca din acel grup, indiferent din ce tip de indivizi este alcătuit, ca în momentul în care are loc capturarea acestuia, ca unul sau mai mulți dintre ei să fie atrași de diferiți excitanți vizuali, acustici etc.,detașarea sa, a lor, după caz, de restul în scopul vânării, iritarea tegumentului lor de o substanță nocivă aflată în acel moment în mediul acvatic ș.a.
Cred că este suficientă prezentarea acestei probleme, scopul materialului fiind în esență, ușurința prin care poate fi manipulat grupul, de către unul, doi sau un număr restrâns de indivizi, mai ales politic.
Nu intru deocamdată în detalii fără a face o comparație, de exemplu, între un arhitect (proiectant) al unui imobil, cum ar fi un bloc de locuințe ,fac referire la factorul uman, în acest caz, ce înaintează proiectul realizat de dânsul unui inginer constructor, acesta din urmă, pe cale ierarhic inferioară, demarează executarea proiectului, prin antrenarea echipelor aflate în subordinea sa, respectând, să presupunem, cu strictețe fiecare detaliu cuprins în proiect.
La recepția imobilului, însă, se constată câteva deficiențe, unele vizibile chiar și cu ochiul liber, cea mai gravă fiind, când în urma testului cu ,,firul cu plumb’’, imobilul respectiv are o deviație inacceptabilă pentru a fi compatibilă cu ocuparea sa de către viitorii locatari, dar din criză de spațiu, a timpului ucigător al așteptării, aceste locuințe vor fi ocupate până la urmă, chiar dacă, pe lângă defectul principal prezentat la început, mai există și altele de gravitate minoră. Deja cred că v-ați dat seama de instalarea unui prim tip de corupție, sau mai exact a primelor categorii de instituții cu predispunere la acest flagel – este vorba de birocrația eliberării aprobărilor de orice natură[].
,,Adeverință că nu trebuie adeverință’’, am citit sau am auzit undeva această propoziție, în așa –zisele vremuri de ,,tristă amintire’’, trăite cândva de majoritatea dintre noi, dar pe atunci și chiar voi trece în revistă cu acest prilej, o osatură psiho-socială,guverna o disciplină, nu de fier, ci înde-ajuns de conturată încât să nu te plimbi prin parc cu prietena ,după caz prietenul, la ore destul de târzii, cu teama că ți se va întâmpla ceva nu tocmai plăcut.

Iulian Nistor- Vaslui 15.11.2006

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!