poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3971 .



Generația mea
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marc ]

2006-06-02  |     | 



Generația mea s-a născut în zilele fierbinți ale Revoluției, atunci când iluziile ne dădeau aripi. Ne plăcea să credem că mistuitul zilelor incendiare ale apusului de regim la foc încins are vreun sens. În zilele de răsărit ale democrației, ne-am comportat asemeni lui Icar, cel care a uitat că are aripi din pene lipite cu ceară și s-a apropiat prea mult de soare. Brațele i s-au topit, făptura căzând în mare, neștiind că eternul este limitat.
Foamea de libertate se plătește întotdeauna scump, aveam să constat, târziu, extrem de târziu, asemeni intelectualului închis pentru că a zgâriat pe Universitate: "Eliberați adevărul!". Mai adânc, în golul lăsat de iluzii, care s-au ros de molii, constatam că nimeni nu-l cunoaște pe curajos. Nici măcar vecinii. La ce au folosit penitențele, închinările, atârnările sale pe sub steagurile libertății? Azi, adaptații noului regim râd de el.
De-a lungul anilor, insistasem mult, răscoleam toată ziua prin cufărul cu iluzii, fără a ne da seama că mugurii speranței se uscaseră demult. Chiar dacă puțini la scara unei națiuni, eram convinși, pe atunci, cu toți reprezentanții generației, că voința poate ține loc de putere. Dacă scriam "articole tari" și susțineam tot felul de proclamații, în fața unor mulțimi - pe care, doar noi - le credeam reprezentative, ne imaginam că avem forță. Mult prea târziu, ne-am consolat, aflând - și noi - că iluzia puterii nu ține loc de putere. Eram prea fanatici în slujba unui ideal, pentru a veghea la despărțirea intrușilor de zeloți, frustraților de interesați, profesioniștilor de particulari. Am crezut că o mână de idealiști poate schimba un sistem. Ne-am pus seara aspirațiile sus în pod și ne-am trezit dimineață că locul era deja ocupat. Alții, mai iuți de mână, au pus stăpânire pe spațiu. Când să protestăm democratic, ne-au tras clapa hubloului, ei, noii înstăpâniți ai casei. Am coborât din nou în propria disperare, unde e loc de meditație, nu de aspirații.
Ne-am recules în cămăruța noastră mică, în care obsesiile încă mai țin loc de realitate și în care avem voie să turuim la pereții goi. Am înebunit cu toții oare?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!