poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3619 .



Lumea Inseparabilitatii si a Remantelor Evanescente
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sextus Empiricus ]

2006-04-05  |     | 



1.

Am șansa ca, din când în când, să pătrund în această lume. Nu mă întrebați cum. Nu știu (sau nu asta contează acum). Este lumea "Sensurilor" și "Semnificațiilor" (nu plină de sensuri și semnificații; ci, pur și simplu a "Sensurilor" și "Semnificațiilor").

2.

Această lume este o lume în care "spațiul" nu există. Și nici "timpul". Sau, mai degrabă, există un rudiment de timp. Cel al "Instantaneității". Fără trecut și viitor. Doar un "Prezent" continuu, în care lucrurile se fac și se desfac instantaneu. O instantaneitate a unei infinități de "prezenturi". Echivalente, dar nu identice.

3.

"Eevenimentele-Sensuri" sunt intercondiționate. Fiecare "Eveniment-sens" este un efect al întregii mulțimi infinite de "Evenimente" ("Sensuri"). Si cauză (din infinitatea de "Evenimente-Sensuri-Cauze"), în același "timp".

4.

"Evenimentele-Sensuri se "aranjază" în șiruri de "Semnificații" (asemănătoare/ analoage/ echivalente, uneori identice). În mod "instantaneu". Șiruri de "Evenimente-Sensuri" = "Semnificații", în care fiecare element este "instantaneu" ca și "pauzele" dintre ele. Șiruri care se "mențin" ca să dispară, pur și simplu, într-un "Eveniment-Sens" final, catastrofic (sau binecuvântat). Dispărând o "Semnificație" ca să apară, simultan, mii, milioane, miliarde…de alte "Semnificații".

[În Budism, apariția, simultan cu dispariția, unui "Eveniment-Sens" - intercorelat (cu) și produs (de) infinitatea tuturor "Evenimentelor-Sensuri" - se numește "Legea Acțiunii Eficiente". Iar apariția și disparitia unei "Semnificații", se numește "Legea Karmei"].

[În Fizica sub-cuantică, a "Vidului plin", "Semnificațiile" se numesc "Corzi" (vibratoare) sau "Bucle" sau, paradoxal, "Ban"-uri (i.e. say or order that something not be done). Din care iau naștere "Cuante" de "Spațiu-Timp". Care produc "universuri". O infinitate ! Paralele, succesive sau ambele. Și care "comunică" între ele în "Lumea Inseparabilității și a Remanențelor Evanescente". Acolo unde Știința, Filosofia, Arta, Sacralitatea sunt Una].

[Dar…'Who does know whence come this creation (of "The Inseparability an Evanescent Permanence World") ? God only knows, or perhaps he knows not !'
(Rig Veda x, 129, parafrazat)].

-------

10.

EU, DECADA, "Semnificația Supremă" sunt, ACUM, "înăuntrul", sau "Deasupra" accestei "Lumi"? Și dacă sunt "Deasupra", o pot, oare, influența în deplină armonie? Căci (1+2+3+4 = 10); și 'ον, μα τον αμετερα, ψνχα παραδόντα τετραχτον παγαν αεναον φνσεως ρίξωμά τεχονσαν' - ' Jur, pe Cel ce-a transmis sufletului nostru tetractistul în care se găsegte izvorul și rădăcina înțelepciunii și naturii eterne' [din 'Ieros Logos' sau 'Discursul Sacru' - Jurământul Pitagoreic] că tetractisul propriu-zis reprezintă seria primelor patru numere 1, 2, 3, 4 considerată ca serie și ca ansamblu; aceasta reprezentând de fap (1+2+3+4 = 10), DECADA.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!