poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1327 .



Ruguri încă aprinse
eseu [ ]
Foarte scurtă privire asupra relațiilor între creștini și musulmani de-a lungul secolelor

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-02-19  |     | 



De la începuturile sale civilizația musulmană a fost o civilizație caracterizată de două aspecte principale: apartenența tribală și caracterul prădător. De ce este important acest aspect ? Pentru că cele două tendințe se transmit, atât implicit cât și explicit prin Coran până în ziua de astăzi.
Născută în mijlocul unui trib nomad, civilizația musulmană a condus în tot timpul existenței sale o politică expansionistă de cucerire, de supunere a tuturor celor din jurul său, pe motive de superioritate etnică și rasială. Ideea după care Coranul propagă pacea și prietenia între popoare este o simplă glumă stupidă. Au simțit-o pe pielea lor și locuitorii vechiului Bizanț, și armenii și o multitudine de alte popoare chinuite și maltratate. Acolo unde islamul nu avea frică de concurență- cum a fost în cazul evreilor- se dovedea blând- cu condiția ca suzeranitatea să fie islamică. Evreii aveau pur și simplu dreptul să trăiască printre musulmani- atâta timp cât nu crereau prea mult- și cât nu se găsea un calif care să-i găsească necorespunzători. Civilizația arabă datorează peste 50% din realizări acestor evrei. Acolo unde islamul se dovedea dispus să-și lege caii și să se apuce de activități mai domestice- vezi Abasizii- se găseau imediat valuri mai noi și mai sălbatice de cuceritori care distrugeau tot ce era cât de cât normal în calea lor.
Dacă l-a dat pe Harun al Rașid și califii Granadei- acestea au fost accidente. Civilizația musulmană este reprezentată cel mai bine de califul Omar- cel care a ars Biblioteca din Alexandria pentru că "dacă cărțile conțin cuvintele lui Alah- atunci nu avem nevoie de ele. Dacă nu, cu atât mai mult".
Civilizația cu o singură carte- Coranul- a încercat cu insistență ocuparea Europei- dacă nu a întregii Europe măcar a unei cât mai mare părți din ea. Înfrântă la Las Navas de Tolosa, expansiunea spre Vest s-a diminuat, fiind înlocuită cu expansiunea spre Est. După dezastruoasa înfrângere de la Mohaci au trebuit câteva sute de ani până când s-a stopat în sfârșit această expansiuneîn fața porților Vienei.
Civilizația islamică a asaltat în permanență creștinătatea- de la începuturile sale. Spre deosebire de comportamentul "colonial" al europenilor în multe alte zone ale lumii- trebuie precizat foarte clar- și orice istoric dovedește acest lucru: în relațiile cu islamul europenii au fost cei în permanență agresați. Cruciadele au venit ca răspuns al ocupării Ierusalimului și al amenințării Imperiului Bizantin- deci practic ele au fost niște expediții de apărare a Sfântului Mormânt- obiectivul primordial al acestor acțiuni.
Islamul a mizat în permanență- și mai mizează încă- pe divizarea europenilor. Acolo unde Carol Quintul se lupta cu turcii și obținea victoria de la Lepanto- stopând astfel amenințarea unei debarcări musulmane pe coastele Italiei- regele Franței Francisc I cădea la pace cu ei și făcea alianțe. Atunci când rușii au dorit lichidarea "bolnavului Europei" francezii și englezii s-au opus și au condus la războiul Crimeii. Totdeauna s-a găsit cineva- care pentru avantaje de moment- să cadă la înțelegere cu cel care îi dorește pierirea. În acest sens, pe primul loc în materie de politică ciudată se află imperiul britanic. Dacă flota engleză învingătoare la Navarin a sprijinit formarea Greciei moderne, tot englezii sunt vinovați de scandalul palestinieni- Israel de astăzi. În 1948 s-au opus cu toată tăria creării unui stat israelian - din motive demne de cel mai jos antisemitism- atunci când acest stat era singura structură viabilă acolo. Au sprijinit împreună cu americanii cele mai retrograde regimuri- în principal pe cel din Arabia Saudită. Pe de altă parte s-au aliat cu Israelul în încercarea stupidă de a recuceri Canalul de Suez din mâinile lui Nasser.
În momentul de față nu se poate vorbi de state musulmane democratice- cuvântul democrat pur și simplu nu se potrivește cu islamul. Începând de la monarhii feudale în secolul XXI- cum este Arabia Saudită și emiratele- și terminând cu regimuri dictatoriale ca cele din Siria,Pakistan și Egipt- lumea musulmană pur și simplu nu cunoaște sensul cuvântului democrație. Alegerile sunt o simplă farsă- atunci când în Arabia Saudită femeile nu au drept la vot, când Hamas-ul câștigă în teritoriile palestiniene iar Frații Musulmani ocupă 88 de locuri în parlamentul egiptean.
Cine nu învață din lecțiile istoriei riscă să piară- talibanizat.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!