poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7022 .



Gala premiaților/fotografii de la premierea mea
articol [ Societate ]
4 decembrie, Tel Aviv, 2006

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Levana ]

2006-12-06  |     | 



Gala de premiere la Asociația scriitorilor israelieni de limbă română
luni, 4 decembrie a avut loc într-un cadru festiv atribuirea „Premiului Sion” pentru literatură decernat de A.S.I.R. În aceeași seară de gală au mai fost decernate premiul ”Beniamin Fundoianu” și premiul „Mihail Sebastian”.




Laureații sunt:

-Gina Sebastian Alcalay-„Premiul Sion”

-Bianca Marcovici –Premiul pentru întreaga activitate poetică „Beniamin Fundoianu” (Benjamin Fondane)

-G.Mosari- Premiul pentru proză „Mihail Sebastian”



Pentru contribuția specială la dezvoltarea literaturii israeliene de limbă română, domnul Bruno Landesberg-consulul onorific al României, directorul Concernului „Sano”, sponsorul premiului „Sion” a fost distins cu o Diplomă de onoare.
Seara de gală a fost deschisă de președintele Asociației, domnul Shaul Carmel, avându-i alături pe scriitorii: Andrei Fischof, Mosar G., Sonia Palty și Baruch Tercantin din conducerea Asociației.
Scriitorii Felix Caroly și Carol Feldman au citit din scrierile laureaților, prefațându-le cu scurte recomandări ale criticii de specialitate.(.)
În numele laureaților a rostit un cuvânt de mulțumire scriitoarea Gina Sebastian Alcalay.Seara de decernare a premiilor s-a constituit într-o adevărată sărbătoare a obștii scriitoricești. Prin alegerea laureaților, autori ai unor importante opere. Gala s-a dovedit un act de cultură de prim rang.
Seara s-a desfășurat sub auspiciile doamnei deputate Colette Avital, candidată la Președenția Statului Israel și în prezența d-nei Dr. Madeea Axinciuc, ministrul consilier, directorul Institutului Cultural Român ca și atașatul cultural Octavian Șerban cu soția, ziarista Izabela Șerban.
Momentul muzical a fost susținut la pian de absolventul Conservatorului telavivian, tânărul M. Mizor.
O seară de neuitat care aduce cinste scriitorilor și asociației lor.

DANIEL SEGAL
sursa:
Viața noastra, joi 7 decembrie, 2006 Tel Aviv




***

de pe lista "prietenia"

Gala Premiatilor


Posted by: "Nelu Fer" fer_nelu@... fer_nelu

Tue Dec 5, 2006 4:18 am (PST)

Dragi prieteni,

Ieri am avut marea plăcere de a lua parte la Gala Premiatilor, organizată de Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Româna la Casa scriitorilor din Tel Aviv.
Am fost invitat de doua persoane pe care le apreciez foarte mult. Prima care m-a invitat a fost scriitoarea Gina Sebastian Alcalay pe care o cunosc personal si o consider ca o mare prietenă.
A doua invitatie am primit-o ( prin intermediul Prieteniei) de la poeta Bianca Marcovici care, desigur o cunoașteți.
Sala Bialik a Casei Scriitorilor unde a avut loc festivitatea era cam mică pentru toți cei invitați.

A deschis festivitatea Președintele Asociatiei, poetul Șaul Carmel care a multumit d-lui Bruno Landesberg- directorul concernului "Sano" și Consul onorific al Romaniei pentru marele sprijin oferit Asociatiei Scriitorilor de Limba Română din Israel. In continuare D-ul Bruno Landesberg a fost onorat cu Diploma de Onoare a Asociație Scriitorilor de Limba Română din Israel.

Premiul Sion, 2006 a fost primit de scriitoarea Gina Sebastian Alcalay care a fost prezentată de d-ul Bruno Landesberg. La rândul ei scriitoarea Gina Alcalay a multumit celor care au contribuit la reușita seri.Puțin emoționată de caldura cu care a fost primită a povestit și a menționat câteva puncte și aspecte importante din opera ei.


Bianca Marcovici cu Andrei Fischof


Poeta Bianca Marcovici a primit premiul Benjamin Fundoianu pentru întreaga ei operă poetică. Aici trebuie sa va spun că am stat la rând, ca un băiețel cuminte, ca să primesc un autograf pe cartea "Lumini Diafane" sau pentru "cireșe amare sub katiușe" pe care le-am primit de la Bianca.

Premiul Mihail Sebastian a fost primit de prozatorul G. Mosari.

La sfârșit, vreau să menționez pe animatorul serii, scriitorul si actorul Felix Caroly care m-a impresionat foarte mult cum a prezentat și a citit din operele celor premiați.

Nelu Ferman

(premiul a fost oferit de poetul Andrei Fischof, membru în conducerea Asociației-poza)



Bianca Marcovici cu dr.Madeea Axinciuc, ministrul consilier si directorul I.C.R

%




reprodus direct din site-ul tvr international
EMISIUNEA “SCRIETI-NE, VA RASPUNDEM!”, din data de 10.12.2006


Dragi prieteni, sunt Simona Mihailescu, gazda emisiunii « Scrieti-ne, va raspundem ! » si, ca in fiecare duminica, va spun « Buna seara ! » la o noua intalnire care in aceasta seara este una speciala, pentru ca precede aniversarea, de maine, a 11 ani de cand postul dumneavoastra de suflet emite nu doar pentru cele aproximativ 21 de milioane de romani din tara, ci si pentru inca peste 10 milioane de conationali stabiliti - temporar sau definitiv - dincolo de granitele patriei-mama.(_)

“CUVANTUL CARE NE UNESTE”

Incepem cu „ MERIDIANUL ROMANESC ” din Statele Unite ale Americii. Din paginile dedicate Comunitatii Romano-Americane aflam ca cinematografia romaneasca a fost prezenta la Festivalul AFI FEST 2006, de la Hollywood din noiembrie anul curent, cu filmul „ A FOST SAU N-A FOST ori „ 12.08 EAST of BUCAREST”. Filmul, realizat de Corneliu Porumboiu, un tanar regizor din Vaslui, a aparut pe ecranele din Bucuresti la sfarsitul lunii septembrie si s-a bucurat de un real succes obtinand deja premii atat in tara cat si in strainatate. Conceput ca o satira la adresa intrebarii absurde care bantuie de mai bine de 16 ani Romania, „ a fost sau nu a fost revolutie in orasul nostru ? ” filmul nu isi propune sa dea un raspuns, ci doar sa ne arate o data in plus, spune autorul articolului, Petra Vlas, din Los Angeles, cat este de ridicola si paguboasa aceasta obsesie care ne framanta inutil, ne dezbina si ne paralizeaza in egala masura.

(...)
Urmatorul ziar de care ne ocupam este „Ultima Ora ”din Israel. Carol Schmidt, ni-l prezinta in articolul „ O voce de neuitat- JOSEPH SCHMIDT” chiar pe varul lui. La 16 noiembrie s-au implinit 64 de ani de la disparitia marelui cantaret Joseph Schmidt, nascut in satul Davideni din Bucovina. La varsta de 20 de ani a sustinut primul sau concert cu arii din opere si operete, cantece idis si romante romanesti. In urma succesului obtinut devine bursier la Academia de Muzica din Berlin. Dupa terminarea studiilor, tanarul necunoscut devine brusc celebru, iar pe calea undelor dobandeste rapid notorietate muzicala. Faima lui a creascut prin numeroasele turnee internationale, milioanele de discuri si filmele muzicale turnate la Viena incepand cu anul 1933. Memorabile sunt aparitiile sale din marile capitale europene, cum ar fi la Bucuresti, Tel Aviv, Haifa, Ierusalim, ca si cele de la Carnegie Hall din New York. Se stinge din viata la 16 noiembrie 1942 in urma unui atac de inima. Este inmormantat la cimitirul israelit Friesenberg de langa Zurich. George Enescu, sub bagheta cariua a cantat la Paris, a spus la moartea sa cateva cuvinte cu care vom incheia si noi prezentarea acestui mare artist : „ Cantul sau va dainui mereu, precum Cantarea Cantarilor, Concertul de violina al lui Mendelsson sau psalmii lui David. ”
.
Notele de lectura ale lui Carol Isac prezinta „ Poezie sub Katiuse. ” Autoarea, Bianca Marcovici, invita cititorul sa se confrunte cu o realitate dura, pentru a verifica taria imaginii poetice de a-si mentine capacitatea de a trai chiar printre sloiurile de gheata ale razboiului. „Cirese amare sub katiuse,” aparut in 2006 evoca, prin titlu, volumul publicat in 2002 cu traduceri in germana si engleza. Paralela cu unele clipe de teroare traite in Iasul natal, in timpul regimului comunist, este frapanta. Bianca Marcovici a fost prima clienta a detectorului de minciuni, de cum a fost achizitionat de Securitatea locala. Asemanarile sunt uimitoare, cateodata explozive, ele identificandu-se cu „ modul de a fi ”al unei poete temperamentale. S-ar zice ca, realitatea din jurul ei se adapteaza si ea, miraculos, acestor stari.
EMISIUNEA « SCRIETI-NE, VA RASPUNDEM ! »,
din data de 17.12. 2006


Buna seara, dragi prieteni ! Sunt Simona Mihailescu si imi face placere sa va invit si in aceasta duminica seara, sa fiti alaturi de noi la o noua editie a emisiunii “Scrieti-ne, va raspundem!”
Dragii nostri, incepem emisiunea din aceasta seara, prin a va multumi tuturor acelora care ne-au trimis mesaje de felicitare, ocazionate de transmiterea celei de-a V-a editii a Galei Premiilor TVR International, care a marcat implinirea a 11 ani de existenta a postului. Spectacolul , care a avut loc luni 11 decembrie in Sala Majestic a Teatrului Odeon, a incantat pe multi dintre participanti, precum si pe telespectatori. (...)

Va multumim tuturor si ne bucuram ca TVR International a reusit, din nou, sa va aduca in inimi si in case multa bucurie. Pentru telespectatorii care nu au putut urmari transmisiunea, redam numele acelora carora le-au fost acordate Premiile TVR International 2006 : Radu Mihaileanu – scenarist, romancier ; Liliana Solomon - unul dintre managerii de top din industria telecomunicatiilor, din Romania; Norman Manea – scriitor contemporan, membru al Academiei de Arte din Berlin, profesor la Colegiul Bard din New York, caruia i s-a inmanat trofeul « pentru succesul unei cariere stralucitoare de romancier, pentru transformarea cuvantului in arta si prin el, cunoasterea culturii romane, in lume. » ; Dinu Flamand – poet, traducator, eseist, critic literar si cunoscut jurnalist la Radio France International si, nu in ultimul rand d-na Barbara Wiekke Schofnegel, atasat pe probleme sociale al ambasadei Austriei din Romania si fondatoarea Asociatiei Austria Pro Romania. Spectacolul Galei, din acest an, s-a bucurat de participarea unor artisti renumiti ca Razvan Mazilu - coregraf, talentata balerina - Monica Petrica, actrita - Maria Buza, Vlaicu Golcea si orchestra sa « Electric Brothers », care au ‘electrizat’ publicul spectator, cu reprezentatiile sustinute, in pas de tango. Scenografia a fost semnata de Dragos Buhagiar, iar regia de Daniel Gontz. (...)

CUVANTUL CARE NE UNESTE

In paginile de actualitate romaneasca ale « Meridianului romanesc » se mentioneaza ca Romania si Bulgaria se afla in linie dreapta, pe drumul aderarii la Uniunea Europeana. « Felicit Romania si Bulgaria, noi membre U.E. la 1 ianuarie 2007 », a declarat, la semnarea tratatului de aderare a celor doua tari, comisarul pentru extindere, Olli Rehn. Comisia europeana a renuntat la posibilitatea amanarii cu un an a aderarii, hotarand, in schimb sa aplice mecanisme de supraveghere in domenii in care Sofia si Bucurestiul acuza intarzieri : sistemul judiciar, gesionarea fondurilor europene si securitatea alimentara. Daca cele doua tari nu vor continua sa aplice reformele, ele se expun sanctiunilor Comisiei Europene, care ar putea decide activarea clauzelor de salvgardare, in anumite domenii. Noi suntem convinsi ca nu (...) Din cotidianul « Ultima ora », aflam ca in cadrul festivitatilor organizate de Asociatia de prietenie Israel – Romania, cu prilejul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, consulul onorific al Romaniei in Israel, Bruno Landeberg a subliniat lunga traditie a relatiilor diplomatice, care leaga tarile noastre si a accentuat ca in perioada de sase ani si jumatate, in care dr. Valeria Mariana Stoica a functionat ca ambasadoare a Romaniei in Israel, relatiile economice, culturale si diplomatice s-au adancit tative .
« Studii iudaice in Romania, dezvoltari si perspective » s-a intitulat masa rotunda organizata de Institutul Cultural Roman din Tel Aviv si moderata de Madeea Axinciuc, directorul Institutlui. La dezbateri au participat personalitati din elita intelectuala universitara a Israelului si Romaniei, ca dr. Mariuca Stanciu, autoarea cartii « Necunoscutul Gaster », dl. Andrei Oisteanu, profesor asociat la Centrul de studii ebraice de la Universitatea Bucuresti, dr. Leon Volovici, prof. Rafi Vago, prof. Dr. Mose Idel, prof. dr. Ovidiu Pecican si prof. dr. Mircea Anghelescu de la Universitatea Bucuresti, care a spus ca “istoria culturii evreiesti in Romania constituie o parte intrinseca a istoriei romanesti”.
Ziarul “Viata noastra”, care apare tot in Israel, consemneaza despre Gala Premiantilor Asociatiei Scriitorilor Israelieni de limba romana, ce a avut loc pe data de 4 decembrie la Tel Aviv. Astfel, dl-ui Bruno Landesberg – consul onorific al Romaniei i s-a acordat “Diploma de onoare Sion”; scriitoarei Gina Sebastian Alcalay – romanciera si eseista, i s-a inmanat “Premiul Zion” pentru anul 2005 – 2006. “Premiul Fundoianu” i s-a decernat d-nei Bianca Marcovici pentru intreaga sa opera poetica, iar scriitorul G. Mosari a fost distins cu premiul “Mihail Sebastian”, pentru activitatea sa in domeniul prozei umoristice, publicistice si notelor de calatorii.
Daca saptamana trecuta, in ziarul “Ultima ora” se aducea un omagiu dr. Iancu Feldstein, iata ca saptamana aceasta cotidianul « Viata noastra » il elogiaza, ca pe un om de mare valoare culturala. Aniversarea a 90 de ani de viata « onoreaza o viata dedicata stiintei, literaturii, o viata inchinata ingrijirii omului, o viata inchinata lecturii, muzicii, culturii. O viata in mijlocul CETATII, asa cum trebuie sa o faca fiecare din noi », scrie in Panoramicul editorial, Liviu Moscovici.
Sub genericul « Ganduri si imagini », Zoltan Terner, aminteste despre Lucian Raicu, care a plecat in eternitatea capodoperelor. Critic literar de exceptie, Lucian Raicu a impresionat cititorii, prin cartile sale, pentru extraordinara sa capacitate analitica, pentru darul de a descoperi cate un detaliu revelator, cate un punct misterios, care concentreaza miezul sensului esential al unei scene, al unui fragment de roman sau al unui capitol. Autorul articolului marturiseste ca de la celebrul scriitor a invatat cum sa citeasca, in profunzime un roman, la modul creativ, « dand la o parte comoditatea lecturii si lenea gandirii, tinand la ceea ce este dincolo de pojghita verbala. » In cartile sale si citam doar doua titluri - « Calea de acces » si « Scene din romanul literaturii » - « fiecare pagina scrisa, fiecare rand, au forta si prospetimea gandirii vii. »
EMISIUNEA “SCRIETI-NE, VA RASPUNDEM!”, din data de 30.12.2006
CUVANTUL CARE NE UNESTE

Dragi prieteni faptul ca ceea ce ne uneste este cuvantul romanesc este dovedit de publicatiile de limba romana, editate in strainatate, sosite si in aceasta saptamana la redactie.Din S.U.A. micro-magazinul saptamanal ,, Meridianul Romanaesc”, iar din Israel cotidianul ,,Ultima Ora “. Din paginile cotidianului israelian ,,Ultima Ora », aflam ca la Centrul Cultural Evreiesc din Bucuresti s-a sarbatorit implinirea a 50 de ani de presa evreiasca libera din Romania, incepanad cu ,, Revista Cultului mozaic” si terminand cu actuala revista ,, Realitatea Evreiasca”.
S-a acordat diplome de excelenta marelui rabin Mehamen Hacohen si ing. Baruch Tercatin, fostilor redactori sefi ai revistei: Ezra Fleischer (in memeoriam), Victor Rusu si prof. Haim Reimer.(=)La pagina de « Ecouri culturale », Carol Isac mentioneaza, ca printre laureatii Premiilor literare 2006, s-au numarat si trei colaboratori ai ziarului « Ultima Ora » : Gina Sebastian-Alcalay, care a primit premiul « Sion », pentru romanele « Singuratatea alergatorului de cursa scurta », « Poate maine » si volumul de eseuri « Inainte de a fi prea tarziu » ; G. Mosari, cauia i-a revenit trofeul « Mihail Sebastian », pentru « contributia si avantul nou, adus in literatura romano-israeliana, punand in centrul atentiei impactul uman al pitorescului sau exotismul locurilor vizitate, conferindu-le acestora o valoare de unicitate », dupa cum a consemnat, autorul articolului, adaugand ca « Almanahul calatoriilor mele », cea mai recenta lucrare a scriitorului, « constituie marturia unui calator preocupat sa adune cat mai multe observatii esentiale, carora le da apoi forma cursiva a povestiorii, in flux continuu, cu agreabile pasaje de umor » si Bianca Marcovici, autoare a 22 de volume de versuri, unele incluse si in 7 antologii. Premiul « Beniamin Fundoianu » « incununeaza o opera plina de vitalitate si de profunzimi lirice, care ii confera poetei o aura de superba originalitate ».
Cu ocazia implinirii a 70 de ani de la infiintarea Orchestrei Filarmonicii Israeliene, au avut loc doua recitaluri de pian. Primul s-a desfasurat in seara zilei de 23 decembrie, la Heihal Hatarbut din Tel Aviv si a avut in program, lucrari de Schubert, Beethoven, Brahms si Chopin, iar al doilea recital s-a desfasurat pe 25 decembrie si a fost dedicat muzicii lui Bach, in interpretarea maestrului Daniel Barenboim
(….)
TVR INTERNATIONAL ( SELECTIUNI)
PENTRU CONF.BM



pentru conformitate,
Bianca Marcovici





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!