poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8147 .Bienala Internațională de Poezie – Liège, Belgia, 4-7 Septembrie 2005, Ediția a 24-a
articol [ Evenimente ]
Însemnări

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2005-09-15  |     | 
Prima surpriză a fost acum câteva luni, când am găsit în cutia poștală o invitație pentru a participa la această manifestare poetică prestigioasă.
Istoria acestor Bienale începe în 1951, când Arthur Haulot și echipa redacțională de la "Journal des Poètes" a organizat la Knokke, Belgia, "La Rencontre Européenne de Poésie".
Succesul pe care l-a avut această întâlnire a depășit toate așteptările. De aici drumul a fost scurt: s-a hotărât ca la fiecare doi ani să se repete această întâlnire, dar sub numele "Bienala Internațională de Poezie". Prima ediție s-a desfășurat sub președenția lui Jean Cassou la cazinoul din Knokke, în prezența a peste 200 de poeți din 29 de țări.
Din 1984 Bienala de poezie se desfășoară la Liège, la Palatul Congreselor.
Bienalele se desfășoară sub auspiciile "Casei Internaționale de Poezie" de la Bruxelles (afiliată UNESCO) și revistei "Journal des Poètes".
Limbile oficiale sunt franceza și engleza, asigurându-se traduceri simultane.
Fiecare Bienală dă ocazia unor dezbateri foarte bogate și intense asupra locului și aportului poeziei în societatea modernă. Fiecare ediție are o temă principală: prima ediție a Bienalelor a avut drept temă "Poezia la mijlocul secolului", apoi alte teme au fost, în decursul anilor – "Poezie și limbaj", "Poezie și societate", " Poezia și teatrul", "Poezia și visul", "Poezia și sacrul", iar anul acesta tema principală a fost "Les mots qui brûlent".
Președintele Bienalei din anul acesta a fost Abdelatif Laabi din Maroc.
Au fost prezenți 300 de poeți din toate colțurile lumii (71 de țări), din Venezuela, Japonia sau Congo până la Autoritatea Palestiniană. Am avut plăcerea să reîntâlnesc prieteni vechi, de la alte întâlniri poetice sau care au fost invitații mei la Haifa, la Centrul de Cercetare a Poeziei Francofone (Eric Brogniet, Pierre-Yves Soucy, Charles Dobzynski, Yves Broussard,Rose Marie François).
Din România au fost prezenți: Horia Bădescu, atașatul cultural al Ambasadei Române de la Paris până nu de mult, poet, prozator și publicist care a publicat nu numai în românește, ci și în franceză, la prestigioasa editură Gallimard; Mariana Stancu (din comitetul de redacție al revistei ieșene "Cronica") și Valeriu Stancu (redactor șef al aceleași reviste și poet, care apare și în biblioteca virtuală a "Agoniei"), precum și I. Deaconescu de la editura Europa din Craiova. Diaspora românească a fost reprezentată de către Dinu Flămând, care trăiește la Paris din 1989, lucrând ca jurnalist la Radio- France Internationale, dar este poet și traducător.
În seara inaugurală au fost aleși de către o comisie 10 poeți care au citit din poeziile lor. Aici am avut a doua mare surpriză, fiind aleasă printre cei zece. Cu (sau fără...) modestie, trebuie să spun că poeziile mele au avut un succes care m-a surprins, aducându-mi a doua zi patru invitații: la Festivalul de Poezie de la Belgrad în luna octombrie, la Festivalul de Poezie de la Zagreb, în luna noiembrie și la Festivalul de Poezie de la Namur (Belgia) în iunie viitor și viitoarea Bienala la Liège peste doi ani.
Alte surprize: un editor belgian s-a oferit să-mi publice o carte, iar un poet englez și-a exprimat dorința de a-mi traduce poeziile în engleză.
În ziua de 5 septembrie a fost adus un omagiu poetului Arthur Haulot, care a inițiat desfășurarea acestor întâlniri, în urmă cu peste 50 de ani, puțini ani după eliberarea lui din lagărul nazist Dachau.
Image hosted by Photobucket.com
La fiecare ediție a Bienalelor, este atribuit un premiu (Le grand prix – Prix Sabam), în valoare de 3700 de Euro, care vine să răsplătească opera poetică a unui poet în viață, indiferent de naționalitate.
De exemplu, în decursul anilor premiul a fost acordat lui Giuseppe Ungaretti, Saint-John Perse, Octavio Paz, Leopold Sedar Senghor, Adonis, Roberto Juarroz. Anul acesta premiul a fost acordat poetului italian Andrea Zanzotto, în vârstă de 84 de ani.
Image hosted by Photobucket.com
După fiecare ediție sunt publicate "Actele Bienalei".
Pentru alte informații:
http://www.maison-internationale-poesie.be/
E-mail: [email protected]

.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!