poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 11408 .



Festivalul \"Donici, cuib de-nțelepciune\"
comunităţi [ Chişinău ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorinacostea ]

2010-11-15  |     | 



În zilele de 12-14 noiembrie, orașul Chișinău a găzduit Festivalul Național de Epigramă și Fabulă „Donici, cuib de-nțelepciune”, ediția a VI-a, organizat de Primăria municipiului Chișinău, Uniunea Scriitorilor și Asociația Epigramiștilor din Moldova. Cei aproape 30 de invitați din România au fost cazați la Complexul turistic Costești, situat la 20 km de capitală, într-un cadru pitoresc, pe malul unui mare lac, din care primitoarele gazde prepară specialitățile casei: ciorbă de pește și pește prăjit.
Dacă prima zi a fost dedicată primirii, cazării, ospătării și recuperării fizice a invitaților (după oboseala drumului), ziua de sâmbătă a fost, pe cât de încărcată, pe atât de interesantă.
Îmbarcați în două microbuze, la ora 9, am pornit la Chișinău și am poposit la Teatrul „Satiricus I.L.Caragiale”, locul derulării manifestărilor din cadrul festivalului. Aici, în foaierul teatrului, am vizionat, pentru început, expoziția de caricaturi a bistrițeanului Lucian Dobârță.
Photobucket

Ora 10 a consemnat deschiderea oficială a festivalului, prin cuvântul rostit de academicianul Mihai Cimpoi, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova. A urmat lansarea volumului de epigrame „Trei crai de la Râsărit”, care reunește creațiile celor mai valoroși epigramiști din Moldova, câștigători a numeroase premii la festivalurile de umor din țara noastră: Efim Tarlapan, Ion Diviza și Gheorghe Bâlici. Alături de dl. Mihai Cimpoi, despre carte au mai vobit d-na Elis Râpeanu și dl. George Corbu, președintele U.E.R.
Photobucket

Spectacolul de gală s-a desfășurat în cocheta sală a teatrului și a cuprins un atractiv program din care nu au lipsit muzica, parodia și momentele vesele, în interpretarea unor talentați artiști basarabeni. Toate acestea au alternat cu recitalurile de epigramă susținute de epigramiștii din stânga și din dreapta Prutului, care au primit aplauze din partea unui public avizat și deosebit de călduros.
Photobucket
Punctul culminant al manifestării a fost, desigur, decernarea premiilor. Cu sprijinul unor sponsori generoși, organizatorii au căutat să ofere cât mai multe premii și distincții oaspeților din România, dat fiind faptul că acesta e singurul festival de umor din Moldova, în timp ce în țara noastră se desfășoară cam 14-15 pe an. S-au acordar premii de excelență, diplome de onoare (printre beneficiari, agoniștii Laurențiu Ghiță și Dan Norea), precum și premii din partea unor publicații și instituții.
Juriul care a stabilit câștigătorii ediției 2010 a avut următoarea componență:
- acad. Mihai Cimpoi, președintele juriului și al festivalului;
- Gheorghe Bâlici, organizatorul festivalului;
- Ion Diviza, președintele Asociației Epigramiștilor din Moldova.
Iată lista premiaților:

Marele Premiu ( pentru calitatea textelor la ambele secțiuni) se acordă lui George Petrone, din Iași.

Epigramă

Premiul I – Vasile Larco, Iași
Premiul II – Vali Slavu, Aninoasa
Premiul III- Vasile Plăcintă, Galați
Mențiuni:
- Ion Ruse, Constanța
- Viorel Onica, București

Fabulă

Premiul I – Vasile Vajoga, Iași
Premiul II – Emil Ianuș, Horodnicul de Sus
Premiul III – Ioan Toderașcu, Costești
Mențiuni:
- Petru-Ioan Gârda, Cluj-Napoca
- Corneliu Costăchescu, București

Photobucket

Așa cum se poate vedea, agoniștii nu se dezmint și s-au numărat printre laureații festivalului. Din păcate, Vali Slavu, Ion Ruse și Laurențiu Ghiță n-au reușit să ajungă la Chișinău, drept pentru care nu se regăsesc în poza de mai jos.
Photobucket

Va urma





.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!