poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3313 .



Casa zburatoare
scenariu [ Film ]
Gripa porcina

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [GabiC ]

2018-08-16  |     | 



108. EXT.CURTE. PETRECEREA-ZI
Toată lumea este în curte, unde în centrul atenției este un brad frumos împodobit și un om de zăpadă. Într-o copaie mare se află gata tranșată carnea aburindă a porcului. Moș FAION cu ochelari, deghizat în Moș Crăciun, stă lângă brad, mănâncă șorici și bea cu poftă dintr-un pahar cu vin roșu. Prințesa și Corneluș au mâinile pline cu șorici și mănâncă cu poftă. Se duc la brad și se așează lângă moșul care începe să le dea cadourile care le avea într-un sac. Pe o pirostrie de fier, deasupra focului de lemne este un ceaun mare în care sfârâie carnea pusă la prăjit și care este întoarsă de Bunica. MARIA mestecă cu făcălețul în alt ceaun mare pus pe altă pirostrie, în care fierbe mămăliga. Este atmosferă veselă de picnic în zăpadă. Pe o masă stă plină o damigeană mare și sticle cu vin roșu iar într-o oală țuică fiartă, pahare, cești, farfurii, tacâmuri, cozonaci, covrigi, plăcinte. Masă bogată. Oamenii sunt îmbrăcați de iarnă, cu căciuli și fulare. În stradă se aud colindătorii. COSTEL stă deasupra copăii cu carne și împarte șoriciul. ROXANA mănâncă cu poftă. Se aduce mămăliga răsturnându-se pe un fund de lemn și se pune în mijlocul mesei. MARIA taie mămăliga cu o sfoară. Carnea prăjită este gata și ANGELA o pune în farfurii. Lumea începe să mănânce cu poftă și să ciocnească paharele pline. Grupuri, grupuri oamenii spun bancuri și se distrează. La poartă apar DOI CIUDAÞI înalți, îmbrăcați ca extratereștri, în combinezoane albe și cu măști transparente prin care li se vede chipul. COSTEL deschide poarta să vadă ce vor și cine sunt iar aceștia intră buluc în curte amenințător.
COSTEL
Așa se colindă acum, pe cine căutați?
CIUDAT1
Am fost trimiși de la Sanepid cu gripa aviară și porcină, trebuie să vă confiscăm porcii și păsările. E obligatoriu.
SORIN
Păi ați venit cam târziu băieți că acum porcii și păsările s-au deghizat în fripturi și s-au ascuns prin burți.
CIUDAT2
Nu se poate, facem percheziție, proces verbal, amendă, confiscăm tot.
NELU, GICÃ și ALEX stăteau ca pe jar gata să-i scoată pe intruși afară în șuturi. FAION intervine.
FAION
Da pe voi cine v-a trimis la noi azi de sărbătoare mare, sfatul înțelepților sau al proștilor? Ori ați căzut din lună? Dați armurile alea jos di pi voi, să beți și îmbucați ceva din aviarele și porcinele aistea. Pomană să fie și să vă îndestulați.
COSTEL
Hai ori rămâneți la petrecere ori plecați să adunați gunoaiele care se vând prin piețe și magazine!
Ciudații abia așteptau invitația, și-au scos măștile și după ce li s-au adus farfuriile cu bunătăți au început să mănânce și să bea cu poftă integrându-se în atmosfera generală de voie bună. Lăutarul a început să cânte o horă și toți încep să danseze formând un cerc în jurul bradului, al lui FAION și al copiilor care dansau în centru. NELU și MARIA se desprind din cerc și dansează o învârtită de le sfârâie călcâiele. Temperatura crește și la propriu și la figurat. Hora se sparge și partenerii de dans se desprind perechi, perechi. SORIN cu ANGELA, COSTEL cu ROXANA, ION cu MUTA, Corneluș cu Prințesa, GICÃ cu Daniela, Bunica cu FAION, CÂNTÃREÞUL cu Daniela. ALEX și Ciudații se prind și ei la dans prin schimbarea partenerelor.
109. EXT.CURTE. PETRECEREA-NOAPTE
Pe stradă se aude trompeta lui Tucă, care dă stingerea.
VECINUL TUCÃ(OFF)
Este ora 23 și totul e bine. Toată lumea petrece. Bălălău s-a îmbătat și îl bate pe tac-su. La mulți ani!
COSTEL(OFF)
Hai în curte Tucă la petrecere!.
Tucă intră și el în curte acompaniat de muzica de petrecere și de chiotele și fluierăturile din timpul dansului. Intră repede în atmosferă prinzându-se șchiopătând la joc. După el intră o droaie de copii cu Steaua, care încep să cânte în cor. Muzica se oprește.
COR COPII
Steaua sus răsare ca o taină mare!...Fecioara MARIA naște pe Mesia!
Corul de copii este omenit de ROXANA cu covrigi și cu fructe timp în care FAION intră în prim plan și provoacă bărbații la un dans vechi pur bărbătesc.
FAION
Ia să vă văd de ce sunteți în stare, cine se pune cu mine la un "Brâu De Șase"?
Tucă, cu trompeta lui dă tonul și muzica pentru dansul bărbătesc "Brâu de șase" începe, Lăutarul zice cu foc din acordeon acompaniat de CÂNTÃREÞUL care găsise vioara. NELU, COSTEL, ION și GICÃ încep să se întreacă cu FAION care nemulțumit spune:
FAION
Nici să bea, nici să joace nu mai știu flăcăii în aste vremi, știu să tragă pe nas, ăista nu-i brău de șase, îi de cinci, hăi, hăi, hăi!
Dansatorii se încing și încep să arunce în sus hainele mai groase de pe ei. ALEX și Ciudații priveau curioși de pe margine picioarele dansatorilor și după ce prind și ei mișcarea se hotărăsc să intre la joc. NELU câștigă dansul și terminat de oboseală este sărutat cu foc de MARIA timp în care muzica se aude din ce în ce mai încet iar luminile se sting treptat. COSTEL cam cherchelit îi conduce până la poartă pe Ciudați, care erau mai amețiți ca el.
COSTEL
La primăvară să veniți după căpușe!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!