poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 895 .



Interesul meu pentru arta scrisului este primordial
poezie [ ]
Interviu cu scriitorul Ionuț Caragea, vicepreședintele Asociației Scriitorilor de Limba Română din Québec

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [verobalaj ]

2009-01-21  |     | 



Veronica Balaj: În recent încheiatul an, 2008, ați avut mai multe proiecte literare finalizate. Printre acestea se numără și faptul că sunteți vice-președinte și inițiator al unei noi Asociații a Scriitorilor de Limba Română din Québec. În această lume tehnicizată, gestul are o conotație aparte. Care a fost mobilul acestei inițiative, cine vă sunt apropriați în demersul acesta?

Ionuț Caragea: Nu este niciun secret că înaintea fondării ASLRQ am făcut parte dintr-o asociație a unor scriitori români din Canada. Faptul că interesul meu pentru arta scrisului este primordial m-a determinat să demisionez și să pun bazele unei asociații care să se ocupe de promovarea literaturii în spațiul provinciei Québec. Domnul Adrian Erbiceanu, actualul președinte, a înțeles foarte bine de ce avem nevoie și ce putem face. Astfel, am pornit amândoi cu încredere și rezultatele nu au întârziat să apară.

Veronica Balaj: Desigur este vorba și de un statut... Vă rog să precizați câteva puncte care dau noutate asociației în discuție.

Ionuț Caragea: Noutatea este că suntem o asociație care are ca scop să reunească scriitorii de limbă română din provincia Québec și scriitorii români cu orientare francofonă din exteriorul provinciei Québec, implicându-ne în promovarea culturii românești în provincia Québec, în Canada, și pretutindeni în lume.

Veronica Balaj: Criteriile de selecție a membrilor au în vedere un standard al creației literare semnate de aceștia, cum ați procedat? La ce mijloace de informație utile ați apelat?

Ionuț Caragea: Este greu și nedrept să impui criterii foarte exigente într-o comunitate de numai câteva zeci de mii de români. Totuși, Comitetul Executiv supune la vot dacă un potențial membru se înscrie în cerințele statutare privind numărul, calitatea, și seriozitatea operelor scrise. Se acceptă și autori cu o singură carte, dacă aceasta corespunde criteriilor menționate anterior. Diferențierea se face când este vorba de funcții executive. Numărul cărților publicate, recunoașterea autorului și implicit a operei sale de către publicul larg fiind criterii hotărâtoare pentru ocuparea unui loc în Comitetul Executiv sau în funcțiile de conducere.
Informațiile au venit în special de la ceilalți scriitori. Lumea este mică și totuși am fost plăcut surprins să descopăr că de la o zi la alta apar scriitori de care nu auzisem. Trebuiau doar motivați și promovarea pe site-ul asociației noastre sau în unele publicații cu care colaborăm le-a trezit cu adevărat interesul.

Veronica Balaj: Ce anume își propune asociația dumneavoastră pentru acest nou an 2009?

Ionuț Caragea: În primul rând să continuăm pe aceeași linie pe care am început. Să stabilim punți de legătură cu scriitorii din România și Diaspora, să colaborăm la fel de fructuos cu partenerii noștri, să organizăm evenimente literare și să ne indeplinim obiectivele în ceea ce privește revista Asociației și Editura ASLRQ.

Veronica Balaj: Sună foarte bine ideea "serilor de lectură" pe care le-ați ințiat. Vă rugăm să vă imaginați că suntem inivitații unei asemenea întâlniri. Cum s-ar derula totul?

Ionuț Caragea: Serile noastre de lectură se desfășoară în cadrul unui cenaclu intitulat "Prietenii Poeziei". Invitații sunt rugați să își prezinte o parte din textele personale și vor exista aprecieri pe marginea lor. Totul se desfășoara într-un mediu intim, relaxat și, mai ales, românesc. Pentru noi este o bucurie auzul limbii române într-o lume atât de diversificată. Este ca o revenire acasă, în sânul familiei.

Veronica Balaj: Ca succes al creației dumneavoastră în anul 2008, ați primit un premiu la Timișoara pentru literatura science-fiction. Menționați, vă rog, și alte genuri de scrieri pe care le-ați semnat.

Ionuț Caragea: Doi ani la rând am fost printre câștigătorii concursului de proză scurtă de ficțiune – Helion. Dragostea pentru proza de ficțiune este prima mea pasiune, înainte să descopăr vocația poeziei. Însă recunoașterea ca scriitor s-a datorat în primul rând poeziei și aforismelor cu care m-am afirmat în lumea literară.

Veronica Balaj: Legătura cu scriitorii din țară, în ce fel se percepe la Montreal?

Ionuț Caragea: Legătura cu majoritatea scriitorilor este serioasă, durabilă. Desigur, trebuie să știi ce anume legături să menții. Mai ales cu cei care au înțeles că a fi român nu ține cont de distanțe sau de cât de bine ești plătit. Că, oricum, cu toții facem sacrificii, oriunde ne-am afla. Și că am ales să le facem și în beneficiul literaturii.

Veronica Balaj: Diaspora scriitoricească din Montreal este unită sau divizată prin scris, așa cum circulă vești despre românii din lumea largă?

Ionuț Caragea: Diaspora este divizată, din păcate. Asta pentru că, pe lângă orgoliul specific fiecăruia, interesele unor scriitori se amestecă și cu politica, lupta pentru putere și afacerile dubioase. Literatura ajunge să fie mânjită de meschinării, vulgarități. Atât eu, cât și dl Erbiceanu am înteles că noblețea literaturii, în special a poeziei, nu trebuie să aibă de-a face cu astfel de fenomene și, în acest sens, ne-am unit eforturile pentru a face ceva cu adevărat constructiv.


Interviu consemnat de Veronica Balaj
Montreal, 26 decembrie, 2008

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!