poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1755 .



Pe scurt
personale [ ]
Într-o săptămână germană – 27

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-07-03  |     | 



Premiul International de Literatură – Casa Culturilor Lumii se decernează de către Casa Culturilor Lumii din Berlin și de Fundația Particole Elementare pentru cea mai bună traducere în limba germană a unei opere de proză, scrisă de un autor contemporan. Cele 35.000 de euro se împart astfel: autorul primește 25.000 de euro și traducătorul 10.000. Din 111 de titluri, scrise în 50 de țări, în 24 de limbi materne și traduse în lb. germană, juriul a ales romanul Venushaar – Păr de Venus (titlul original: Venerin Volos) al lui Michail Schischkin (*1961), tradus de Andreas Tretner (*1959). Autorul este de naționalitate rusă și trăiește în Elveția.
Ernest Wichner(*1952) a învitat. Herta Müller(*1953) - literată, Norbert Bisky (*1970) - pictor și Uwe Kolbe(*1957) – scriitor au venit să citească din textele lui Ai Weiwei>(*1957). Locul de desfășurare evenimentului literar a fost Casa de Literatură din Berlin. După această serată literară nu s-a mai discutat, ca de obicei, cu publicul spectator. Herta Müller a refuzat chiar și un interviu, cerut de un post de televiziune. Comentariul ziarului berlinez DIE TAGESZEITUNG a fost concludent: „Casa de Literatură este totuși un adăpost al civilizației.”
Markus Bauer a publicat în ziarul Elvețian NEUE ZÜRCHER ZEITUNG un articol despre Fenomenul Pitești.. Excesele acestui experiment de distrugere a personalității în scopul unei reeducări în spiritul ideologiei comuniste au constituit “culmea brutalității comuniste” scrie jurnalistul german. El amintește și de unele biografii, ca de exemplu cele ale lui Costache Oprișan, Eugen Þurcanu sau Alexandru Bogdanovici. Autorul articolului anunță și apariția filmului documentar “Demascarea” al regizorului Nicolae Mărgineanu. Proiectul a fost coordonat de istoricul Alin Mureșan. DVD-ul acestui film există și într-o traducere germană.

Clubul Exil-PEN din Germania a fost înființat în anul 1948 de scriitorul spaniol Salvador de Madariaga y Rojo (1886 – 1978). Astăzi acest club are 86 de membrii. Mai mulți dintre ei provin sau vin din România. Secretar general al Clubului Exil-PEN este Horst Samson (*1954) și vicepreședintă, începând din acest an, este Ilse Hehn (*?). Amândoi sunt de origine bănățeană.

În cadrul Zilelor de Carte de la Berlin s-a discutat și despre piața cărții în anul 2025. Au fost prezentate 55 de teze pe această temă. Rezumatul discuțiilor nu este chiar îmbucurător: în viitor se vor vinde tot mai puține cărți tipărite.

Cel mai renumit concurs literar din zona limbii germane se dispută pentru Premiul-Ingeborg-Bachmann din Klagenfurt/Austria. Anul acesta vor citi 14 autori – trei din Austria, unul din Elveția și zece din Germania, șase femei și opt bărbați. Autorii vor începe cu prezentările textelor joi, 7 iulie 2011, la ora 10 și 15 minute. Festivitatea de decernare a diferitelor premii va avea loc duminică la ora 11:30. Postul de televiziune 3sat va transmite în direct de la acest concurs literar de joi până duminică.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!