poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2178 .



Pe scurt
personale [ ]
Într-o săptămână germană – 25

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2011-06-19  |     | 



În anul 1885 a luat ființă la Weimar Asociația Goethe. Asociația are 2850 de membrii în întreaga lume. La 15 iunie s-au întrunit la Weimar 400 de membrii pentru a discuta în 16 grupuri de lucru teme ca „cântecele Wilhelm Meister și compozitorii ei” sau „arhitectura în calitate de metaforă sau realitate la Goethe”. Anul acesta a avut loc cea de-a 82-a adunare principală, cu o durată de patru zile, a Asociației Goethe din Weimar.

Editura Eichborn din Frankfurt pe Main a anunțat procedura de insolvență. Conducerea editurii a comunicat că toate eforturile de a găsi un investor pentru reforma financiară, de care are nevoie editura, au eșuat. În ultimele zile s-a vorbit și s-a scris mult despre o eventuală fuzionare cu editura Aufbau din Berlin. Și acest proiect pare a fi zădărnicit. Editura a fost înființată în anul 1980 de Vito von Eichborn și dr. Matthias Kierzek. Editura are în program mulți autori clasici ca și o seamă de literați contemporani germani și de alte naționalități.

Cu ocazia zilelor de Carte de la Berlin s-a ținut adunarea generală a Asociației Librarilor Germani. Pe lângă multe alte teme, s-a discutat și un proiect pentru un premiu, acordat pentru cea mai bună carte de specialitate din Germania. Numărul premiilor literare pentru opere beletristice are în zona de răspândire a limbii germane deja un caracter inflaționar. Însă pentru cărțile de specialitate se cunosc doar Premiul Târgului de Carte de la Leipzig pentru Carte de Specialitate și Eseistică și Premiul NDR pentru Carte de Specialitate, acordat de secția de cultură a radioteleviziunii NDR (Radioul Germaniei de Nord).

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG din München a publicat în paginile sale de foileton un articol despre singurul ziar online din lume care există fără publicitate. Este vorba de MEDIAPART din Franța. Redacția își are sediul la Paris. Ziarul-online are 26 de jurnaliști angajați și se finanțează din prețul abonamentelor. 52.000 de abonați plătesc 9 euro pe lună sau 90 euro pe an. François Bonnet, redactorul șef, susține teza că presa franceză ar fi mai conformistă decât cea engleză sau germană. „De aceea am creat MEDIAPART”, îl citează ziarul german. Pe termen lung, Edwy Plenel, fondatorul ziarului-online, vrea să ajungă la o ediție de 300.000 de exemplare, egalând ziarele tipărite FIGARO și LE MONDE.

Friedrich Kellner (1885 - 1970) a fost un mic funcționar public din orășelul Laubach, Hessa de Nord. În timpul războiului a scris cu acribie un jurnal despre evenimentele din jurul său și mai general din Germania hitleristă. Pe 861 de pagini a scris în ortografia Sütterlin 669 de însemnări și a lipit 760 de articole, decupate din diferite ziare. Bineînțeles că aceste caiete, zece la număr, au fost bine ascunse de autorul conținutului lor. Friedrich Kellner avea un nepot în Statele Unite. Acesta i-a vizitat pentru prima oară pe bunicii săi în anul 1960. Opt ani mai târziu bunicul i-a înmânat nouă din cele zece caiete care astfel au ajuns în America. În 1981 acest nepot, pe nume Robert Scott Kellner, a încercat ani de zile să publice aceste documente. Cartea Vernebelt, verdunkelt sind alle Hirne (Fumizate, întunecate sunt toate creierile) a apărut abia acum, după ce multe edituri au refuzat o publicare, la editura Wallstein din Göttingen, două volume care însumează 1200 de pagini. „Nimeni nu mai poate să nu fi știut de crimele sistemului nazist, inclusiv a exterminării evreilor”, scrie SÜDDEUTSCHE ZEITUNG într-o recenzie.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!