poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1411 .



omar khayyam
eseu [ ]
un gând Colecţia: Texte Filozofice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MariaDanielaG ]

2020-11-01  |     | 



am mai spus că epoca mea istorică și culturală favorită este evul mediu. astăzi mă duc cu gândul la un personaj absolut special, considerat de exegeți întemeietorul poeziei moderne universale și pe care îl iubesc fără drept de apel: omar khayyam (n. 18.05.1048, nișapur, persia - m. 04.12.1131, nișapur, persia).

erudit al timpului său - matematician, astronom, teolog, poet, filosof, profesor -, omar khayyam ilustrează magnific conceptul de om universal, om cultural, om multilateral, om aspirațional, om ideal, pe care istoria civilizației omenești l-a imaginat și promovat de-a lungul timpului.

omar khayyam se naște în 18 mai 1048 la nișapur, în persia (nordul iranului de azi), într-o familie de meșteșugari de tradiție sufistă. își trăiește copilăria în nordul afganistanului de azi, în orașul balhi, unde studiază sub supravegherea unor învățați teologi, desăvârșindu-și apoi pregătirea în orașul natal nișapur, unde se împrietenește cu viitorul vizir al imperiului selgiucizilor și cu viitorul întemeietor al sectei asasinilor - un adept al acestei secte îl va omorî din răzbunare pe vizir, în anul 1092. după acest incident, poetul merge în pelerinaj la mecca, pentru a concilia adversitățile și suspiciunile care planau asupra sa, în acea conjunctură istorico-socială complicată, după care se dedică profesiei de dascăl, în orașul natal, unde se stinge din viață, în 4 decembrie 1131.

cu toate că are merite importante și în matematică (primul matematician care studiază ecuațiile cubice, contribuții la algebra euclidiană) și în astronomie (calcularea anului solar cu precizie de șase zecimale, reforma calendarului islamic din 1079, prin înlocuirea lui cu unul civil, mult mai exact decât calendarul gregorian care va fi adoptat patru secole mai târziu în europa), valoarea operei sale literare eclipsează, în prezent, faima de matematician și de om de știință.

creația sa literară cuprinde în principal aproximativ o mie de rubaiate (catrene) și numeroase aforisme și cugetări, de o frumusețe, înțelepciune și finețe greu de egalat, în care strălucesc, în toată plenitudinea lor, bogăția și rafinamentul intelectual și estetic proprii orientului islamic, grevat de valori multimilenare și deprinderi de viață atent cultivate și întreținute: pacea socială și interioară, comuniunea ființei umane cu spațiul natural, armonia, plăcerile simple ale vieții, contemplarea, iubirea, bucuria de a împărți cu ceilalți, de a face bine, modestia, compasiunea, conștiința vremelniciei și vulnerabilității omenești, resemnarea fatidică și multe altele.

citindu-i catrenele, nu știi ce să admiri mai întâi: puritatea formei, profunzimea gândului sau muzicalitatea versului? lectura din khayyam este o terapie emoțională, un balsam sufletesc și o provocare intelectuală. ne întoarce la origini, într-un eden afectiv nealterat, într-un nissan perpetuu al minții, spiritului și inimii, indisolubil legate.

când sunteți triști, deprimați sau dezorientați, când lumea vi se pare cenușie și viața dezamăgitoare, citiți-l pe omar khayyam. și soarele generos al khorassanului va trimite o rază pe obrazul vostru, înflorindu-vă pe buze un surâs și în inimă o speranță.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!