poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5985 .



Spiritul nu este de scos la tarabă
articol [ Internet ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [HPSN ]

2001-11-06  |     | 



Voi incepe astazi un nou tip de editorial, alternativ editorialului obisnuit unui site de cultura, insa peste tot exista o “pastila” incomoda, cea care trebuie sa dea sarea si piperul, de traditie daca ne gandim la vremurile stravechi de obarsie. Este vorba de politic, cu toata increngatura sa ce atrage sau respinge dupa sine : economicul, socialul, culturalul si nu numai, chiar si viata sportiva.
Cuvantul de inceput are, daca vreti, o justificare numai in ceea ce priveste implicarea sa in latura de cultura, aspecte care ne privesc in buna masura pe toti cei ce privim cultura ca pe o paine calda ce o servim zilnic, si care nu ar fi atat de rea intr-o tara in care este privita de 12 ani de zile ca cenusareasa bugetului. Cred ca trebuie vazute aspectele economice care se impun si, mai mult impactul politicului in evolutia si afirmarea culturii ca o componenta a vietii normale a secolului XXI.
Deseori se afirma ca bugetul unei tari are la baza munca a milioane de oameni si un buget este cu atat mai mare cu cat exportul este mai puternic, economia este mai eficienta si, in consecinta, banii atrasi in acest fel vor putea fi in « pusculita » bugetului o sursa buna pentru afirmarea talentelor din diverse arte si nu numai prin transferarea fondurilor catre diversele domenii de interes. Ei bine, prieteni, lucrurile nu stau chiar asa in diversele etape ale umanitatii, pentru ca nici notiunea de buget nu este atat de veche in acceptiunea si sub masca de astazi. Cine crede ca bugetul unei tari are la baza doar munca zilnica si staruitoare a oamenilor, fara sa fie impinsa voit de parsivul politic, se inseala. Altfel nu ar fi aceste taxe si impozite pe tot ceea ce inseamna creatie si exprimare a gandurilor si a ideilor, a frumosului din galeriile de arta si prezentari de lucrari. De ce credeti ca spiritul trebuie impozitat ? Ganditi-va numai ce are in spate o lucrare expusa prin muzeele lumii vazuta si apreciata, sa zicem, cam la 100-200 000 USD, in timp ce economia ineficienta scoate si acum impinsa de la spate tractoare uzate fizic si moral de la bun inceput. Pai, din moment ce la primul caz, mii de oameni vin si baga in pusculita statului anual alte zeci de mii de dolari, de la al doilea nu te alegi decat cu blocaje financiare, greve si blocari de drumuri (ca doar suntem in Roamania) si deci se naste intrebarea : cine pe cine « tine » la buget ? Ati ghicit, deci sa nu va faceti iluzia ca randurile astea sunt generate din bugetul de stat sau alte fonduri mai putin muncite. Asa cum ati intuit, in statele unde economia functioneaza taras-grapis, se produce inversarea valorilor nu numai la nivel social, dar mai ales la nivel inalt, prin bugete si comisii. Intotdeauna daca vrei sa ingropi o chestiune un lider va crea o comisie. De ce ? Pentru ca dintr-o data raspunderea este a unei entitati nevazute, este ceva care nu poti sa acuzi punctual, exact, ci numai global.
Nu este greu sa iti dai seama cum de anual se pierd talente catre lumea occidentala cand tu la tine acasa nu le poti afirma sansa de afirmare corecta ? Urmariti numai ce impact are un ziar de scandal, dar nu numai, chiar si la cele centrale se poate aplica formula, si unul de cultura. Cate pagini se acorda in ziarele centrale evenimentelor culturale si cate violurilor, talhariilor, batailor intre smecherii de cart’er, evenimentelor iefite ale asa-zisilor artisti (in mod special includ aici manelistii si plagiatorii de muzica din Romania). De ce ? Pentru ca de cand spiritul a ajuns o afacere, se stie ca cea mai buna afacere este comertul, deci la naiba cu cultura ! Vindem cat putem si ce putem, prostia sa traiasca ! Nu conteaza ca am copiat pe Bob Marley sau Modern Talking, ca doar prostimea nu stie si se vinde. Apoi ma dau aia la televizor, si gata, sunt o stea ! Dar cultura ? Cu ce ramane pustiul care asculta muzica fara muzicalitate, 99% electronica si programata, care apoi ti-o urla ca un tonomat ? Cine crede ca asta mai e cultura ? E revoltator cum pseudo-artistii nostri se inghesuie care mai de care pe la emisiuni TV de mare audienta, sau mai rau, se roaga posturile TV sa se duca pe la ei, cand nici nu stiu sa lege doua vorbe corect gramatical ? (vezi « regele manelelor » si altii din anturaj) si acum se mai si vor la BBC si MTV ! E culmea nesimtirii ! Chiar cred unii ca nu mai exista oameni in tara care sa ia atitudine ? Asa spun ei, ca nu, pentru ca, asa cum in toate exista un politic, ar fi trebuit ca si in cultura pentru ca sa se reflecte adevaratul spirit al omului, nu evidentierea trasaturilor negative cu tendinte uneori animalice si afaceriste. Spiritul nu este de scos pe taraba !
Inchei prin a va propune un dialog si o provocare impotriva a ceea ce strica spiritul pur si uman, o demascare a raului ce domina si influenteaza cultura. Si daca vom intelege cat mai multi ca amprenta politicului asupra culturii este una meschina, atunci va propun sa demascam aceste marsavii si boli ale sufletelor noastre !

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!