Comentariile membrilor:

 =  RA
Adela Setti
[06.Dec.06 15:26]
aseară am văzut un brad artificial într-un cinema și mă gândeam că ar fi un titlu nimerit pentru un poem și mai nimerit, mai ales acum că circulă sezonul într-o veselie peste tot și mai ales pe agonia.
și acum citesc asta.
mă bucur că ai apucat să scrii totul, înaintea mea :)
Adela

 =  ...
Andrei Ruse
[06.Dec.06 15:52]
eu zic sa mai mergi la film, pentru ca mai sunt o sumedenie de lucruri despre care n-am scris inaintea nimanui. :)

mersi de trecere,
RA.

 =  caducitatea biograficului
Anghel Pop
[06.Dec.06 16:39]
„Crăciunul de fapt e la carrefour. Acolo îl simt cel mai adevărat și nu că am fost un amărât de casier tocmai în decembrie suportând coada, număratul banilor pe care nu-i voi avea vreodată, scanatul cadourilor pe care nu mi le-aș permite sau melodiile sâcâitoare ale instalațiilor electrice.
Dar acolo sunt mii de oferte, brazi aranjați, beculete și magazine colorate în roșu, zăpadă artificială. Crăciunul e la mcdonald's, la unirii, la diverta, pe magheru, în cimitire, când toate crucile sunt împodobite și morții zâmbesc sub pământ înghețați.
Crăciunul e la tv, sau lumina caldă care iese din ferestrele buncărelor gri interminabile, filme cu happy end, oferte de încă 3 vieți la 10 mii ’n obor, iar piața și brazii de vânzare ca un morman de cadavre, ca și când acolo s-a purtat o mare bătălie între două colonii puternice cu doi comandanți orgolioși, acum doar corpuri desenate frumos în cărbune.
Crăciunul e când îmi îngheață picioarele și-mi strâng fularul pe față, lăsându-mi afară doar ochii ca o caricatură de musulmană într-un ziar danez din cauza căreia se vor începe mii de războaie ca oamenii să se sature de ele și să se iubească mai mult.”

Inca o data se vede ca textele tale sunt proza 100%, Andrei. Cine citeste „poezia” ta aranjata pe orizontala, asa cum am facut eu, nu poate avea nici un dubiu.

Acum sa analizam aceasta proza. Ce aflam? „Crăciunul e la mcdonald's, la unirii, la diverta, pe magheru”. E greu de gasit ceva mai putin interesant, ceva mai plictisitor, un truism mai fad.

Iti „ingheata picioarele” si iti strangi „fularul pe fata”, si crezi ca asta e atat de important pentru literatura de avangarda incat oamenii vor muri in mii de razboaie pentru tine.

Ce narcisism plat, promovat ca inovatie in literatura! De fapt e acelasi egocentrism al textului ca autoreclama.

Poezia e mai mult decat consemnarea placida a faptului divers!
Poezia e mai mult decat un jurnal in vers alb.
Poezia nu e un blog literar, Andrei.

Cantonarea in aceasta tehnica banalizatoare conduce spre manierism, astfel incat textele tale sunt deja previzibile pentru cine a citit mai mult de 3 „poezii” marca Andrei Ruse.

Acesti „avangardisti” (reprezentati aici de Andrei), cazuti in capcana manierismului pe frontul literaturii, au impresia ca au descoperit secretul ultim al poeziei, ca textele lor sunt inatacabile, si de la adapostul pretinsei lor invulnerabilitati ei cred ca pot respinge absolut tot ce nu se potriveste cu stilul lor.

Ei sunt un fel de cruciati literari in numele „noului”, care de fapt e tot VECHIUL, dar camuflat abil pentru cititorii naivi, nu suficient de bine pentru cititorii profesionisti ca mine, care au devorat literatura universala pana la saturatie.

Astfel de texte sunt nule din punct de vedere literar tocmai prin perisabilitatea lor, prin caducitatea biograficului, sunt simpliste, puerile, si in cele din urma, o literatura minora de cafenea literara (sau virtuala), sortite disparitiei in matricea anihilatoare a internetului.

 =  re. anghel pop
Andrei Ruse
[06.Dec.06 17:04]
"cititorii profesionisti ca mine, care au devorat literatura universala pana la saturatie" ? - probabil daca ai mai deschide si tu o carte iti vei da seama ce este aceea proza si ce poezie. oricum, importanta pe care mi-o dai ma copleseste "acesti „avangardisti” (reprezentati aici de Andrei), cazuti in capcana manierismului pe frontul literaturii, au impresia ca au descoperit secretul ultim al poeziei". de altfel atentia ta pe fiecare text este un semn de recunostinta foarta mare. stiu ca imi faci un bine si stiu ca singurul imun dintre noi esti tu din partea editorilor care au uitat cu totii ce e acela bun simt.

nu ai venit de cand ma comentezi cu absolut niciun argument, decat cu faptul ca insisti ca generatia noua ( atentie, nu doar eu ) este mai slaba ca tine. probabil o fi vreo smecherie sa ajungi la 30 si ceva de ani sa te lauzi cat de bun esti tu fata de altii de 20 si nici macar sa nu demonstrezi asta, ba chiar sa te arunci intr-un narcisism extravant. e la moda sa te afirmi, stiu, iar batraneii deja simt ca le-a trecut timpul si isi gasesc loculul in pielea altora.

un subiectivism nemaintalnim si nedemonstrat. pacat, macar daca mai intrii arata si tu mai mult. cat despre generatia asta noua, multumim generatiilor de dinainte ca ne invata tot ce e bun si frumos, de la furt pana la scarba. eu nu, frate anghel, prefer sa te vad pe tine scaldandu-te in propria-ti mizerie de caracter.

stiu ca e foarte trista singuratatea si plictiseala, dar sper in curand sa treci peste.

RA.

 =  erata
Andrei Ruse
[06.Dec.06 17:09]
*foarte
*extravagant
*locul
*nemaiintalnit

+ *
Dan Cârlea
[06.Dec.06 17:29]
Mi se pare un text chiar trăit, bogat, fără a fi încărcat.
Nu am citit comentariul lui Anghel, ca să nu fiu influențat.
În afară de titlu mi-a plăcut cam tot.

Morții zâmbesc în pământ, forfota vieții se prelungește în moarte, ca un șirag de becuri de pom, luat la ofertă, dar luat, brazii agonizează printre tarabe, dar numai autorul se pare că îi aude.

Mi-ar fi placut și mai mult un final de genul :
"crăciunul e când îmi îngheață picioarele
și-mi strâng fularul pe față
lăsându-mi afară doar ochii
ca o caricatură de musulmană într-un ziar danez
din cauza căreia se vor începe mii de războaie
ca oamenii să se sature de ele
și să se iubească mai mult"
sau măcar cât de cât

Anghel, am o rugaminte la tine, asa, ca intre colegi de site : lasa omule venirea asta compulsiva asupra unui om, ca nu e de nivelul tau intelectual asemenea atitudine.
Stiu ca asa ai facut o perioada si cu Enache, zau, fa-o pt. un om care iti spune sincer o chestie :
nu arata frumos asta, si vede toata lumea, doar ca nu ti-o spun toti.
Eu nu mai am relatie de comunicare cu Andrei, si nu voi mai avea in viata asta, dar poezia e poezie, si eu iubesc textele bune, indiferent cine le scrie.

Te rog sa nu te superi ca am indraznit sa ti-o zic asa direct.
De curand, pe mess, mi-a zis cineva ( om de mare bun simt ) :
" ai vazut ce atitudine are Anghel Pop de la o vreme" ...etc.

acu ma grabesc sa trimit comentariul, ca sa citesc ce ati scris amandoi in acest subsol


 =  re. - dan carlea
Andrei Ruse
[06.Dec.06 17:43]
voi incerca sa fiu cat mai scurt. cred ca amandoi avem dezamagiri despre fiecare in parte, dar ma bucura obiectivitatea pana la urma atat a ta, cat si a mea, trecand peste Ruse Andrei si peste Dan Carlea.

cat despre acest conflictul mocnit, te rog atat pe tine cat si pe restul sa nu mai interveniti. lasa-ti omul sa se faca de cacao de unul singur. daca el nu pricepe asta, o pricep toti ceilalti membrii site-ului care au scris si comentarii legate de acest fapt. dar asa e cand ai crize, vezi numai rosul. :)

multumesc pentru stea.

RA.

 =  erata (2)
Andrei Ruse
[06.Dec.06 17:48]
*acest conflict mocnit
*membrii ai site-ului

scuza-ti de greseli, e o tastatura noua si ma grabesc.

RA.

 =  despre centrul tau
medeea iancu
[06.Dec.06 17:46]
eu, zic, este un text bun, titlul mi se pare ca nu se potriveste si primele doua versuri. este o punere in lume necesara in poezie. craciunul e toate acestea, este o fiintare, este banal, este freamat, este vedere, este unghi, este spatiu, este atractie, este neglijenta, este sedere, este centru. da, despre lucrurile mari si importante asa vorbim,
placut

 =  Photoshop liric
Anghel Pop
[06.Dec.06 20:12]
Andrei, ce penibile greseli gramaticale de clasa a IV-a faci:
"macar daca mai intrii"
("intri" se scrie in acest caz cu un singur "i")
"toti ceilalti membrii"
("membri" se scrie in acest caz cu un singur "i").

Incredibil. Un student la Litere care nu stie sa scrie corect nici macar in limba sa materna! Acestea nu sunt greseli de tastare, ca dovada faptul ca nu le-ai remarcat pentru a le corecta: sunt greseli de gramatica, din lipsa de studiu.

De fapt, textele tale sunt "poza". Pozezi ca un fotomodel care isi arata sufletul sau minunat din toate unghiurile.

Uite, din ultimele doua versuri ale textului tau de mai sus
s-ar putea desprinde ideea ca ai o viziune mareata despre umanitate, si ca doresti o lume mai buna:
"ca oamenii să se sature de ele (razboaie)
și să se iubească mai mult".

Deci in poezie iti doresti o lume in care oamenii sa se iubeasca mai mult, in timp ce in realitate crezi despre alti poeti (printre care si Dan Carlea de mai sus) ca sunt "muste care se strang la rahatul unor poezii".

Nu poti sa pretinzi in poezii ca doresti o lume in care oamenii sa se iubeasca mai mult, in timp ce in viata reala nu faci decat sa privesti alti poeti cu ura si dispret, ca pe niste "muste pe un rahat", multiplicand ura din lume.

Cand te-ai automintit si ne-ai mintit pe noi? Atunci sau acum?

Din cauza asta percep eu poeziile tale ca pe niste "poze". Retusate cu mult Photoshop liric, pentru ca sa ascunda urata realitate.

P.S. Domnule Dan Carlea, daca acele persoane "de bun simt" nu au zis nimic atunci cand Andrei te facea chiar pe tine "musca pe rahat", nu vad de ce se scandalizeaza acum. E tardiv.

 =  observații de sezon...
alexandru funieru
[07.Dec.06 01:48]
"Tatuaj cu Santa" e un poem - reportaj în care se desfășoară lapidar și insipid aluzii culturale variate: de la H.Ch. Andersen ("crăciunul e când îmi îngheață picioarele/
și-mi strâng fularul pe față") până la caricaturile epigonilor marelui povestitor... Limbajul e tranzitiv, lipsit de artificii, DAR ȘI DE POEZIE. Tonul vehement, strident, e de extracție jurnalistică - domeniu în care Andrei Ruse pare mai înzestrat.

 =  ...
Adrian Suciu
[07.Dec.06 09:51]
RA, eu am ajuns la "30 si ceva de ani" si pot sa-ti garantez ca nu nici o "smecherie", ba chiar nici o brinza. :)) Si, pentru a evita off-topic-ul, poemul asta e simplu, curat, de efect si cu miza. Pe mine personal ma deranjeaza putin excesul de firme nominalizate, parca ar fi reclama mascata, dar sint convins ca, la diferenta de aproape o generatie, lucrurile nu se mai pot transmite integral dintr-o parte in alta. :)

+ e
zabet mihai
[07.Dec.06 10:31]
daca e
e
se impleteste frumos nu ma deranjeaza niciun vers niciun cuvant si mor de ciuda ca trebe sa-ti dau stea

stii andrei cu ce seamana poema ta?
cu wonderfull life in rol principal james stewart e un film pe care il vad in fiecare ajun si nu ma plictisesc
felicitari tocmai ai scris o frumoasa colinda de craciun

 =  nici vorba de proza
Mihai Tița
[07.Dec.06 10:52]
- și morții zâmbesc sub pământ
înghețați
aici este pana la urma starea majoritatii oamenilor de craciun

imi place ca speri ca la un moment dat ne vom plictisi de razboaie.
poemul este unul al mediului inconjurator, dominat bineinteles de carrefour, de promotii, de brazi la gramada, de oameni morti care dau buzna in magazine pt a-si cumpara lucruri si care uita insa ca defapt ar trebui sa aiba loc nasterea lor.

mi-a placut

 =  re. ( intarziat )
Andrei Ruse
[08.Dec.06 13:00]
anghel,
ocupă-te tu de greșelile mele. cam asta e singura critică pe care o pot asculta de la tine, în rest sunt curios ce cărți de poezie ai deschis în ultimii 30 de ani. normal că agonia îți poate da șansa viselor tale, să fii critic, să fii peste, să aberezi despre literatură și multe alte hobby-uri abordate deja de josnicii fără habar

despre cârlea rămân la fel de dezamăgit și definiția lui o păstrez, nu pot să-i mulțumesc unui om pentru ceva ? anghel, spre deosebire de ce ai învățat tu în șapte ani acasă, eu am și bun simț, lucru de care sunt sigur că ai auzit probabil. încearcă să-l scrii pe verticală ca să înțelegi. bineînteles, nu poți să nu ațâți pe cineva, nu înțeleg de ce pe dan, nu crezi că nu ne suferim destul ?

alex funieru,
voi lua în considerare părerea ta și chiar am de gând să fac niște reportaje despre crăciun, sentimente, idei, dumnezeu, poetry n’ stuff. până acum am aproape 90, cel puțin aici. sunt probabil mai înzestrat în jurnalism decât în părerile tale despre poezie.

aici se pare, chibiții vin la pachet.

adrian suciu,
trăim în secolul în care trăim; dacă mă inspirau plopii scria despre ei
mulțumesc de trecere mult, nu generalizam faza cu 30 de ani, vorbeam doar de anumite disperări ale acestei vârste care la unii se manifestă groaznic, vezi cazul de față.

ambii mihai,
mersi de trecere și apreciere / colind modern 

RA.




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !