Comentariile membrilor:

 =  Cu acribie.
PÃCALÃ VIOREL SILVIU
[29.Nov.06 16:37]
Ai omis trei puncte maestre. Poate erau importante, căci lucid cum sunt acum aș fi putut să le-nțeleg. În rest de acord cî pot răsării și lăstari din trupina boierismului.

 =  Sau...
Ioana Geacăr
[29.Nov.06 16:41]
...sau ”boemiist”, ”Manifestul boemiist” sună mai aproape de contemporaneitate. Deci boemiist e tot românul, că s-a născut poet, apoi a trecut la derivate.

 =  răspunsuri
Liviu Nanu
[29.Nov.06 16:46]
Viorel, ai sesizat bine, ai Q.I. peste 70. Cu simțul umorului mai ai de lucru, dar detaliile astea le găsești în punctele 8-10.
Ioana, e un punct de vedere, hai să-i zicem puctul 11 (îl botezăm punctul Ioanei) ești de acord? că doar am lăsat lista deschisă. Oricum la final o să tai ce nu-mi convine, poate chiar din primele 7 (hai 10).

 =  My cousin Vinnie
Andu Moldovean
[29.Nov.06 18:39]
Bai Antoane (formula pe care mi-am insusit-o) manifestul tau are cateva "scapari", pe care imi ingadui sa le semnalez in cele ce urmeaza:
1/ 200 ml de tarie sunt necesari probabil doar pentru "incalzire"... actul propriu-zis al creatiei "boemiste" are nevoie de o cantitate sporita, parerea mea... Mai mult decat atat, de unde subtirimile astea de "coniac frantuzesc"? Pai tu stii cat costa treaba asta Antoane?? Pai "boemistii" e oameni din popor, e oameni saraci, e talpa tzarii...
2/ Proza nu se "scrie" "boemist" ci se "compune". E o diferenta de nuanta :-)
3/ Criticul boemist este o specie care ne repugna, dar el trebuie sa existe si pe langa IQ-ul ala zis de tine mai trebuie sa aiba asa: bube-n cap, par pe limba si sa sufere de focomelie, ca sa nu poata sa scrie decat cu picioarele.
Si ar mai fi cateva observatii, cum ar fi ca te-ai oprit la sapte porunci in loc de zece, dar asta e un amanunt asupra caruia nu vreau sa insist, aici.
Andu.

 =  Andu
Liviu Nanu
[29.Nov.06 18:56]
Andule, eu i-am răspuns și lui Viorel, dar se pare că n-ai citit în legătură cu punctele alea. Punctele 8-10 le-am văzut se pare doar eu, dar eu deja eram după cîteva pahare de palincă, așa că pot să văd ce vrea mușchii mei, poate mi le-am imaginat, exercițiu care se pare n-a prins la tine, tu fiind abstinent la băutură. Uite, din prietenia pe care ți-o port, am urcat cantitatea minimă la 250 ml. Mulțumesc pentru sugestiile bobadilice.

 =  Dar sfânta vodcă?
Nicolae Popa
[29.Nov.06 20:31]
Liviu,
Boemul fără vodcă e ca și vodca fără boem. Eu nu concep cum poa' să conceapă cineva un manifest altfel decât în bază de vodcă. E ca și cum ai fi în NATO fără baze NATO. Liviu, deoarece nu-i nici pomeneală de "vodcă" în p.1, noi, cei de la est de est, ne întrebăm dacă nu cumva prin acest manifest introduci, subversiv, starea de prohibiție în rândul celor care încă nu reușesc să citească suficient de lucid manifestul Boierismului.

 =  Fără sfânta vodcă?
Nicolae Popa
[29.Nov.06 20:01]
Liviu,
Boemul fără vodcă e ca și vodca fără boem. Eu nu concep cum poa' să conceapă cineva un manifest altfel decât în bază de vodcă. E ca și cum ai fi în NATO fără baze NATO. Liviu, deoarece nu-i nici pomeneală de "vodcă" în p.1, noi, cei de la est de est, ne întrebăm dacă nu cumva prin acest manifest introduci, subversiv, starea de prohibiție în rândul celor care încă nu reușesc să citească suficient de lucid manifestul Boierismului.

 =  Nicolae
Liviu Nanu
[29.Nov.06 22:21]
Nicolae, ești (din păcate) al treilea cititor căruia trebuie să-i explic colegial. Am lăsat niște locuri goale, chiar niște puncte, cine are ceva de completat o poate face, manifestul meu este interactiv (pînă la un punct, desigur, tot eu voi hotărî, că doar nu e democrație) :)
Eu sînt de acord cu votca, dar să fie de calitate, scriitorul boemiist nu poate bea orice poșircă. Era una Krepkaia, cu etichetă negru cu auriu, scria "strong votca", de exemplu.

 =  stimată poșta-redacției
Vasile Munteanu
[29.Nov.06 22:50]
îmi vine în minte, lecturându-ți manifestul, că genurile clar delimitate ("genres tranches") au stat la baza dramei, romanului și a poeziei "de curent" (continuu sau alternativ); prin urmare, cele 7 spre 10 puncte ale manifestului au omis (premeditat?) recunoașterea calității de boemi(i)st-șef (sau geniu) capabil să migreze de la un gen la altul sau să se exprime polivalent;
încă ceva, am înțeles că "mai mult nu e indicat", dar nu se pomenește nimic despre "mai puțin"; se deduce de aici că între 70 și 100 este necesar, dar mai puțin este suficient? sau invers?
în plus, în cazul în care mama subiectului înjurăturii este și mama obiectului, având, prin urmare de-a face cu o familie (de cuvinte), se poate recurge la împrumuturi (sugerez "tu-i neamu' nevoii!") pentru a avea totodată și un "model"?

deocamdată atât; mulțumesc.

 =  Ted, răspuns clar și definitiv
Liviu Nanu
[29.Nov.06 23:06]
Răspunsul la întrebările tale, Ted, este DA. Bineînțeles cu nuanțele lui, pe care le poți interpreta cum vrei, de la "mda" pînă la "deloc", trecînd necesar prin punctele 8-10, care au nuanțe de gri și gust de votcă. O variantă ar mai fi și " 'tu-i priceperea și matabazbîza...", dar asta mi se pare foarte vulgară și n-aș recomanda-o decît în grup de minim 5, Q.I. rămînînd constant.

 =  consecventa de boieri
Dmitri Miticov
[30.Nov.06 01:41]
frumos. adica mai bine era asta manifestul de baza, ca's mai multi din acestia aici. Cel'lalt mascheaza niste defecte, asta e sprintar si spritar.

eu nu's boemiist ca's singur, dar sunt boierist sigur, autentic chiar.

insa asta e o persiflare si dupa ce scoti un manifest iti bati joc de el ca sa arati cat de consecvent esti.

 =  rog să se precizeze
Vasile Munteanu
[30.Nov.06 05:55]
a) dacă "matabazbîza" este rudă de gradul 1 sau "mai îndepărtată";
b) dacă ea se referă la un individ sau la o colectivitate;
c) cui aparține ("tu-i neamu nevoii" fiind, după cum bine se știe, o licență eminesciană);

fără aceste precizări, îmi este imposibil să trec de la punctul 4 la punctul 5.

mulțumesc,

 =  răspunsuri liniștitoare
Liviu Nanu
[30.Nov.06 09:41]
Dmitri, nu e presiflare, domnule. E crezul meu pohetic, exprimat (cum altfel?) după 3 pahare de palincă, și care se potrivește cu manifestul boierist pentru care am un profund respect și admirație. Faptul că mi-am permis să glumesc aducînd în discuție boierismul e poate modul meu de a arăta că nu servește nimănui să fii încruntat atunci cînd spui lucruri serioase și în care crezi. Englezul are o vorbă : "cele mai multe lucruri serioase sînt spuse în glumă"
Vasile, îmi ceri prea multe explicații, eu cred că mai util este să lași imaginația să zburde și să-ți închipui ce vrei tu. Sau ce-ți convine. Și nu mi-aș dori acum și aici o dezbatere în detaliu și punctual a manifestului, după cum probabil ai înțeles asta o pot face doar cu o sticlă în față și între prieteni. Hai noroc !

 =  deci
Liviu Nanu
[30.Nov.06 18:45]
deci am scris corect "presiflare", nu mă corectați, deci.

 =  .
Alexandru Dan-Alexandru
[30.Nov.06 19:27]
multe din textele tale imi dau senzatia ca te redescoperi/retraiesti adolescenta. esti de admirat

 =  Liviu,
carmen mihaela visalon
[30.Nov.06 19:41]
Ridic un pahar de Boemia pentru acest Manifest.

+ lăsând gluma la o parte
Vasile Munteanu
[01.Dec.06 03:10]
regretabil că unui astfel de text (probabil pe considerentul că... eh, e scris de Liviu Nanu, ar trebui să fie oricum bun...) nu i se acordă importanța cuvenită;

în definitiv, autorul și-a asumat cu bună știință (nu pentru prima oară) riscul de a cădea sub incidența "comicului", ceea ce este criptat fiind (poate din comoditate, poate din alte motive...) neglijat și preferându-se (pseudo)facilul;

în realitate, Liviu Nanu problematizează aici despre autenticul poetic, despre Poetul Viu, situat dincolo de orice norme, de orice rigurozitate logico-formală; iar acest îndemn nu vine, așa cum se întâmpă de regulă din neputință, ci vine din asumare, el aparține unui poet care, așa cum reiese din opera sa premergătoare acestui text, s-a aplecat asupra poeziei cu formă fixă cu mult mai multă temeinicie decât mulți dintre poeții talentați; la urma urmei, talentul fără muncă nu înseamnă mare lucru și, din fericire, Liviu Nanu le are pe amândouă.

cu respect,

 =  probleme grave privind boemismul!
Anghel Pop
[01.Dec.06 05:45]
Eu am niste nedumeriri, in ordine:

- de cand m-am ingrasat cu 30 de kile am observat ca
s-a schimbat ceva in rau la mine, recte: beau si nu ma imbat! Mai pot fi boemist in cazu` asta, daca beau si nu simt nimic, nici o inspiratie de 60 de grade? Nici macar un amarat de poem nu-mi vine pe teava, oricat m-as trotila! Uite, baui toata noaptea tuica de la bunicu`, originala, si nu-mi trecura prin cap decat comentarii, nici un text!

- zici tu de tuica, palinca, slibovita, dar cand auzi ce pun taranii astia in alcool te crucesti: zahar, bomboane, gainat, etc. Dar ce sa mai zici de fabrici, cu chimicalele lor!

Huysmans se plangea in "À rebours" inca din 1884, prin personajul des Esseintes, ca vinul si tariile erau falsificate! Dar atunci noi cum mai putem da de niste stimulente creative autentice, daca Baudelaire si Huysmans nu mai gaseau pe vremea lor?

Pana si taranii s-au invatat azi sa faca "vin de buturuga" din apa cu prafuri. Pe cuvant, i-am auzit eu cum se lauda! Rad intre ei ca "schimba apa in vin" ca Iisus, bata-i nevoia!

Dar in alcoolul de birt cine stie ce pun astia: uita-te pe eticheta de pe "votca" la 5 litri: spirt medicinal + arome + E-uri!

Si atunci ma intreb: daca alcoolul e falsificat, nu cumva si starile poetice pe care ni le da prin dezinhibare sunt falsificate? Si in cazul asta, suntem noi boemisti adevarati sau falsificati, prin extensie?

Or, daca ma simt aproape de vreun curent literar, acesta e in mod sigur boemismul! Ce sa fac sa ma incadrez si eu in miscare?

 =  Ted, Anghel
Liviu Nanu
[01.Dec.06 08:01]
Ted, mi-au dat lacrimile citind cuvintele tale, pe care dă-mi voie(îmi dai voie, da?) să le salvez și să le folosesc la cv-ul meu. Cînd vreunul dintre cunoscuții mei va spune "boemiistul dracului" arătînd cu degetul spre persoana mea, eu atunci îi voi flutura asta pe sub nas și voi chema frații mei de sînge literar, boieriștii, să mă apere. Deși, din cîte cunoaștem despre scriitori, rar își iau apărarea unul altuia, mai degrabă invers.
Anghel - bine pusă problema, mi-ai dat posibilitatea să reflectez nițel (pînă a fiert cafeaua), după care cred că sînt în stare să-ți dau și un răspuns. Ceva, ceva tot trebuie să te îmbete, nu te cred așa insensibil. Pe urmă, ai dreptate, conform zicalei "ești ceea ce mănînci", așa putem să spunem și despre scriitor (mai ales despre boemist, firește) "scrii ceea ce bei". Dacă bei coniac franțuzesc, vei scrie sonete și alte rondeluri, dacă bei sake, vei scrie haiku și tanka, dacă bei palincă sau țuică de la mama ei, vei scrie curat, cinstit și elegant. Dacă bei însă țuică de pufoaică sau de găinaț, vei scrie murdar, visceral și licențios. Așa și cu fumatul, dar asta e o altă teorie, pe care sper s-o dezvolt la o havană cubaneză. Că veni vorba, la mulți ani, Fidel!, mai trimite-mi o cutie de-alea...

 =  cum s-ar zice
Anghel Pop
[01.Dec.06 08:32]
Cum ar veni, daca Anghel n-are bani sa bea uischi si geamaica si malaga si porto si bordo si alte fineturi, adio texte geniale, gudbai recunoastere internationala!

No, ca ma multamiesc si cu o uiaga die horinca de pe la noi, ca doara nu s-o gatat mioriticu` in tara dacilor liberi, Tara Awas, cum ii mai dzice p-acilea, si-apoi daca oi scrie numa` balade haiducesti, ce-a si?
Ca doara traba sa le scrijaleasca oaricine si pa aiastea!

"Colo-n vale, la un tau,
sade Nanu si gandieste,
traje-o dusca de trascau
s-apoi scrie voiniceste..."
I-auzi, i-auzi!

 =  țara de jos
Liviu Nanu
[01.Dec.06 08:41]
Anghel, se termină cu "măi tată, măi...". cel puțin pe aici, pe la noi, prin țara de jos. Sau țara de foc?

 =  zic și eu...
Vasile Munteanu
[01.Dec.06 15:31]
frate, frate, fie el și poetic, da', din câte zice lumea, brânza, chiar și la boeiri, e pe bani; cred și eu, la așa finețuri și beluș de tărie, poate că o ceapă d-aia de te ustură și-n cursul săptămânii viitoare ar fi fost bună; dar, din câte știu eu, boierii au stomacul larg, da' sensibil; și din această dilemă nu știu cum se poate ieși; dacă voiai să fii miliardar, era simplu, sunai un prieten, făceai fifty-fifty cu altul, se mai găseau soluții de rezervă, tu nu și nu, musai boiem/ri(i)st; ce vrei, după cum bine se știe, arta cere sacrificii, mai ales în post...

hai, poftă mare la cuvânt!

 =  liviu
carmen mihaela visalon
[01.Dec.06 18:52]
Multumesc pentru raspuns.

 =  Carmen
Liviu Nanu
[01.Dec.06 21:17]
Carmen, se pare că te-am uitat, scuzele mele. Și eu mulțumesc pentru apreciere. N-a fost intenționat, dar tu știi asta. Foarte bine că m-ai atenționat.

 =  Liviu, exista o explicatie:)
carmen mihaela visalon
[02.Dec.06 01:06]
OK, nu-i nici o problema. Cat despre apreciere, chiar asa este. Cred mai mult in succesul boemiismului, decat al boierismului. De Ce?

 =  Carmen
Liviu Nanu
[02.Dec.06 10:43]
Carmen, dar poate că e aceeași Mărie cu altă pălărie. Adică tot un fel de boierism, doar că exprimat altfel, mai puțin academic.

 =  lămuriri pentru nelămuriți
Liviu Nanu
[02.Dec.06 14:01]
Să fie clar, și "vreau să fiu bine înțeles", vorba unui politician cu vilă la Cornu, manifestul meu nu contestă nimic. El le aprobă pe toate de dinaintea lui și nici măcar nu e miștocăresc, poate doar puțin (auto)ironic, dar ironia este o trăsătură a postmodernimului, știți și voi. Cu atît mai puțin aș contesta boierismul, dar asta am spus-o în prima frază (înainte să beau ceva) așa că ar trebui să fie lămurită problema. Cred însă, că în calitate de individ liber pot să-mi exprim și eu o poziție personală, mai nuanțată. Vorba aia din bătrîni: cîți scriitori, atîtea manifeste.

 =  5 și 7
Maria Tirenescu
[06.Jan.07 00:35]
Am ajuns abia azi, 6 ianuarie 2007, ora 00:28, la acest manifest. Mi-au plăcut punctele 5 și 7. Cele de la numerele 8-10 sunt secrete. Le știu numai unii...

La multi ani!
Cu prietenie, Maria

 =  Maria
Liviu Nanu
[06.Jan.07 00:44]
La mulți ani și ție, Maria! Nici nu aveai cum să ajungi la acest manifest decît făcîndu-mi onoarea de a intra în pagina mea de autor, ca într-o casă. Mă bucur că ai simțul umorului și că ai receptat exact așa cum trebuie "testamentul" meu literar semiexilat.

 =  japonezii...
Maria Tirenescu
[06.Jan.07 18:10]
Dimineață, la acea oră, m-am grăbit. Acum întreb, ca matematicianul, reciproca e adevărată?
"Dacă bei coniac franțuzesc, vei scrie sonete și alte rondeluri, dacă bei sake, vei scrie haiku și tanka, dacă bei palincă sau țuică de la mama ei, vei scrie curat, cinstit și elegant." Crede-mă, aș vrea să gust sake, dar japonezii încă nu m-au invitat decât pe site-urile lor.

Cu prietenie, Maria




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0