poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1976 .



vin!
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2015-12-02  |     | 



Vin! Vin, vin, așteaptă...


Dragilor, ați auzit de Pietroasele? Dacă da, n-are rost să mai bat apa în piuă, dar dacă nu...Cred că niciunde atotputernicul n-a fost mai generos cu localnicii! Aici oamenii beau vin în loc de apă și mănâncă struguri cu migdale în loc de carne și pită. Apoi, celebrul tezaur,”Cloșca cu puii de aur”, se spune că ar fi fost lucrat pe aceste meleaguri. Mai sunt și alte motive dacă veniți pe aici să nu mai vreți să plecați.
Chiar călugărul Ambrozie, după o seară de pomină cu vin afumat cu tămâie, a păcătuit cu o codană. Iubirea lor a devenit celebră, dar, ca orice lucru frumos, după ce a apărut un copil cu părul roșu, ca barba călugărului, dragostea lor s-a stins în mod neașteptat. Singur singurel s-a autopedepsit, a săpat o chilie în stâncă doar cu dalta și ciocanul și-acolo s-a săvârșit din viață.
Iubirile noastre nu sunt speciale, pot deveni însă, povești la un pahar de vin
Și cel mai taciturn om, după un pahar de fetească, vin cu aromă de femeie, devine alt om. Și cum fiecare dintre noi, într-o țară liberă și democrată, avem dreptul la un pahar de vin, nu mă întrebați ce se întâmplă după ce devine alt om.
Tocmai de aceea vă propun, ca în drumul dumneavoastră spre mare, în perigrinările după vulcanii noroiși, sau la tratamentul din Sărata Monteoru, unde se găsesc cele mai bune băi sărate din Europa, să nu ocoliți Pietroasele. Întrebați de tanti Cateluța, are aproape 90 de ani, și-acolo o să dați de mine, Nicu al Popii. Locuiesc între biserică, școală și stațiune. În zi de sărbătoare ascult din grădina casei corul din biserică, “Bucurați-vă...”, de peste drum mă învăluie gălăgia copiilor care joacă fotbal și huruitul mașinilor: vin și pleacă de la Institutul de Cercetări Viticole încărcate cu elixirul de viață lungă.
Chiar și Ceaușescu a trecut prin fața porții tanti Cateluței de cel puțin zece ori. Se alimenta cu vinul cel mai bun din țară, iar soacra mea, pe vremea aceea muncitor necalificat la Stațiune, îi pregătea mese gustoase de unde nu lipseau fazanul umplut cu tot felul de mirodenii, rumenit întreg la cuptor și migdalele opărite în apă fiartă, decojite și apoi coapte și ele. Să tot trăiești după o astfel de masă!
Cum aveam relații la comenduirea din Pietroasele, l-am adus aici pe Veres Istvan, directorul general al Muzeului Transporturilor din Budapesta. A băut doar un pahar de vin, riesling italian, și după ce a devenit alt om, a cerut un merlot și tot așa, mânca, bea un pahar de vin și cântam împreună „”Călugărul din vechiul schit”… Am devenit cel mai bun prieten al său. Ah Nicălae, Nicălaie…A făcut o pauză lungă și-a ridicat paharul, Să ciocnim pentru prietenie, nici la Tokay n-am băut un vin așa de bun. Am umblat prin toată lumea, în valea Loarei sau în zona Bordeaux, sunt podgorii vestite, ascultă ce îți spun, n-au merlotul de aici! I love Romania, I love Pietroasele!
Ia, ia, îi răspundeam. Eu o iubesc pet tanti Cateluța, soacra mea, locuiește peste gardul ăsta înalt, partidul și guvernul i-au luat patru metri din grădina casei pe o lungime de 200 de metri ca să facă o intrare fastuoasă Institutului. Ea nu s-a supărat că, deși lucra doar ca ….ssst, vino să-ți șoptesc la ureche, e general sub acoperire! Ha,ha, ha.. În gospodăria propie, așa îi spune socru-meu, Generalul!
Vereș mi-a povestit despre o iubită a lui, cu 20 de ani mai tânără, cântam, beam și ne veseleam. Păcat că a murit imediat după 89, în secolul trecut, am vrut să-l invit și la noi acasă. După acea întâlnire de pomină, am organizat trei expoziții la Muzeul Transporturilor din Budapesta!
Cine dorește să ne viziteze acum, îl dreg cu o fetească albă și când se încălzește o dăm pe Riesling, Merlot, iar ca desert, Perla Pietroaselor, Tămâioasa dulce și aromată.
Eu încep să povestesc din a mea lungă viață, cum era să mă însor cu fiica unui colonel de miliție, și mama, după ce m-a tras de limbă, împreună cu sora ei, nu s-au lăsat până nu m-au despărțit! Bine au făcut, altfel o mai cunoșteam eu pe tanti Cateluța? Că urmând sfaturile ei am ajuns viticultor vestit, am câștigat chiar și două premii la concursurile organizate pentru micii producători. N-am școală în domeniu, mă bazez pe intuiție, știu ce îi trebuie viței de vie doar uitându-mă la ea.
Prietenul meu Max îmi declară, când mă văd cu el, ce mult o admiră pe tanti Cateluța, are așa grijă de fata ei!
De unde știi, îl întreb de-adreptul siderat.
Cum de unde, fiindcă îți dă să bei numai Merlot.
Poate are și el dreptate, cel mai bun vin, băut cu măsură, este merlotul. Un pahar, chiar și două pe zi reprezintă sănătate curată, bașca alte avantaje.
Chiar și Lucien, elvețian get-beget, a venit în 1990 cu ajutoare pe aici, și după ce a băut niște merlot, s-a îndrăgostit de nepoata soacrămii , profesoară de franceză și a părăsit muntoasa Elveție pentru dealul însorit al Istriței. Din constructor de yahturi a devenit un mic viticultor. Îl duc în via mea ca să mă laud și zice, văd și nu-mi vine să cred! Ce-i faci viei de e așa frumoasă?
Am secretele mele, crezi că a fost ușor să am cel mai bun vin din Pietroasele? Să știi și tu, vinul bun se pregătește din vie.
Și dacă vă îndoiți de ce v-am spus mai sus, veniți să-l degustați, n-aveți ce pierde! Deveniți încrezători în viață și dacă-l beți cu măsură, mult mai sănătoși.
Noroc și voie bună, și nu uitați, cine ajunge la tanti Cateluța, pleacă de la ea, alt om.

Ultima stire:

VINUL Distruge celulele maligne si 12 tipuri de cancer

Vinul si cancerul Aceasta este ultima noutate in medicina, efectiv contra cancerului!!!
Binefacerile VINULUI !!!!! Vinul este un produs miraculos ptr a omori celulele canceroase El este de 10.000 de ori mai puternic decat chimioterapia.
De ce nu suntem noi la curent cu asta? Ptr. ca exista laboratoare interesate in fabricarea unei versiuni sintetice care le-ar aduce imense beneficii. Gustul său este agreabil si nu produce efectele oribile ale chimioterapiei. *Dacă aveți posibilitatea, plantați o viță de vie în gradina voastră!!!* Cîte persoane mor în timp ce acest secret este păstrat cu invidie ptr. a nu putea fi atinse beneficiile multimilionare ale marilor corporații? Puteti sa consumati fructele in maniere diferite:puteți să mîncați pulpele, sa faceti suc,sa faceti bauturi, serbet ,patiserii,etc I se atribuie multe virtuti dar cea mai interesanta este efectul produs asupra chisturilor si tumorilor. Aceasta este un remediu probat contra cancerului de toate tipurile. Unii afirma ca este de mare utilitate in toate variantele de cancer . Se considera de asemenea ca un agent anti microbian cu larg spectru care controleaza infectiile bacteriene si cu ciuperci, eficace contra parazitilor interni si a viermilor, regularizeaza tensiunea arteriala f. inalta si este antidepresiv, combate tensiunea si bolile nervoase. *In Elvetia soselele supraterane au fost inlocuite cu drumuri subterane, iar terenurile au fost date in circuitele agricole special numal pentru cultivarea vitei de vie*. *In Elvetia care este tara farmaceuticelor s-a constatat ca-i mai bine pentru elvetieni sa consume in mod moderat vin,nu medicamente ucigatoare.* * *Sursa acestei informatii este fascinanta; ea provine de la unul din cei mai mari fabricanti de medicamente din lume, care afirma ca dupa mai mult de 20 de incercari efectuate in laborator dupa 1970, extrasele au relevat ca el distruge celulele maligne din 12 tipuri de cancer, intelegand aici cel de colon, de san, de prostata, de plaman, de pancreas...Componentele acestei plante au demonstrat ca actioneaza de 10.000 de ori mai bine decat produsul Adriamycin, un drog chimioterapeutic utilizat normal in lume, ptr incetinirea cresterii celulelor canceroase si ce este inca f. uimitor este ca acest tip de terapie si cu extract de lamaie distruge nu numai celulele maligne canceroase, dar nu afecteaza celulele sanatoase!
Institutul de Stiinte in Sanatate, Les Breuleux, Suisse





.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!