Comentariile membrilor:

 =  critic și poet
Tudor Cristea
[30.Mar.09 23:44]
Recenzie bine scrisă, pătrunzătoare și sensibilă. De la Angela mi-a plăcut acest text despre condiția femeii:«Anii ‘supe, ciorbe, cărucioare’/Vase spălate, salarii,/Curățenii generale,/Cumințenie câștigată din mers/La întâmplare,/Ani de adorație oarbă/De credulitate,/Ani de șorțuri în jurul taliei,/De ciorapi rupți,/Sub rochii melancolice ». M-ar interesa o colaborare a dvs. (dar și a Angelei Nache Mamier), la revista pe care o conduc ( "Litere" - www.bibliotheca.ro/reviste/litere; e-mail redacție - [email protected]). Am vazut ceva in "Revista noua", prin Ioana Geacăr. Mai vorbim, Marina, da?

 =  .
Ela Victoria Luca
[30.Mar.09 23:54]
am citit agale, mulțumesc Marinei ptr această prezentare. nu știu dacă volumul "amaliei" (tot așa mi-a venit în minte numele, nu știu de ce...) - Angelei Mamier se mai găsește în librăriile pariziene, voi vedea în curând de mai e de găsit, dar sper într-o zi să citesc, biling, aceste poeme despre exil.
ela

 =  re
Marina Nicolaev
[30.Mar.09 23:54]
Mulțumesc.
De acord. Sunt convinsă că și Angela Nache Mamier va fi încântată de colaborarea cu revista "Litere".

 =  er
Ela Victoria Luca
[30.Mar.09 23:57]
bilingv

 =  marina ,ela ,tudor...dragilor...
Nache Mamier Angela
[31.Mar.09 00:18]
marina:multumesc pentru surpriza acestei cronici despre o carte aparuta aici acum un an si nu poate face o "aparitie" în fanfara în tara ,caci tirajukl este redus si eu nu pot veni din motive personale
mi-ar fi placut sa fi facut o mica lansare ,un miminum ,poate in orasul meu natal care nu m-a uitat ,dar timpul trece si uneori suntem blocati de evenimente nedorite
datorita tie,cel putin amicii mei(cacora nu am putut s ale_o expediez pâna în prezent) vor putea sa descifreze ceea ce timpul a interpus între noi
faptul ca esti la paris ,face ca ai fost mai clementa ca unele persoane care detesta tiganii...pentru mine ei sunt o "metafora" ,un "simbol" pentru a combate rasismul si intoleranta,pentru o fraternitate universala
cert este ca as fi putut ramâne pe teme liricale si florale ,dar aceasta poezie angajata mi s-a impus de la sine ,mi s-a dictat, un cri înabusit ,în stare bruta...
o tiganiada tragica ,rien à voir cu tiganiada umoristica a lui budai deleanu
tiganul este un barometru al durerii, al ofensei aduse oamenilor simpli ,si saraci
tiganul este exilatul,cel care cere azil politic,o bucata de pâine ,un acoperis
sunt un fel de martor suprem a unor fapte tragice,aproape un genocid care se traieste zi de zi ,cyu sute de oameni care pier sub camioane ,pe acoperisurile trenurilor,pe barci putrezite care vin spre vest în speranta unei vieti mai juste...tarile initiatoare ale drepturilor oamenilor ,democratice,îi atrag ca un magnet...la capt adesea este infernul lui dante

ela,mi-ar face o deosebita placere sa va trimit cartea ,daca imi trimiteti un e-mail (al meu este pe biografie) adresa dvs.
voi fi onorata de parerea dvs ,chiar daca va stiu ocupata în general si în special cu opera dvs...CARE MIE ÏMI PLACE DUPA CUM BINE STITI!!!!

tudor cristea,sunt mai mult decât entuziasmata ,de aici de departe ,asemeni apeluri ne încalzesc sufletul ramas ACASA mai mult decât se poate crede!!!
deci ramâne sa utilizati e-mailul meu sa va trimita cartile...nu-mi mai ramân prea multe dar sunteti prea draguti
dle tudor

 =  +info ela ,tudor (si amatori eventuali...)
Nache Mamier Angela
[31.Mar.09 10:28]
"Dolor" ,se gaseste în vânzare pe 2 site-uri ,"la matricule des anges" ori cel al "éditions clapas" ,dar este costisitor de cumparat "la distanta" (si în euros!)
de aceea am sugerat sa vi le ofer...desi exemplarele mele se raresc...
"celebratio "(în franceza)se poate încarca pe internet "gratis"... cuvânt -cheie pe google"bibliothèque des livres roumains Celebratio"

 =  &
Marina Nicolaev
[10.Dec.18 14:27]
Filmul Evelynei Ragot «Qui a peur des tziganes roumains?» urmărește traictoria unui grup expulzat din Nanterre și care este obligat de autorități să se întoarcă în România, unde locuiau în casele sașilor plecați din zona Sibiului (o inițiativă mai veche de dinainte de 1989...). Echipa de filmare cât și «Médecins sans frontière» i-au însoțit pe acest drum forțat de reîntoarcere. Ceea ce căuta să prezinte Evelyne Ragot era tocmai "soluțiile" oferite acestor români care nu aveau cum să se integreze în niciun loc în astfel de condiții și să o supună dezbaterii publice.
Dar câți oare din cei trimiși la ei acasă nu s-au întors din nou în Vest?
Este dificil din orice colț de lume, nu numai de aici din locul unde mă aflu momentan, să privești indiferent acești oameni-români, care încearcă să supraviețuiască, pentru că deja există clișee pe care mulți le recunosc tacit sau nu: "Japonia are ai săi "boat-people", Statele Unite refugiații lor mexicani, Brazilia marginalii lor "favelas", Franța lumea a patra, refugiați în derivă, ca acești Țigani români, cantonați pentru cât timp în hățișurile abandonate din zona industrială a orașului" după cum spune un cunoscut jurnalist francez.
Este dificil să pledezi pentru ei și să povestești că există și alți români ca Brâncuși, Cioran sau Ionesco care au creat marile lor valori, când impactul mediatic negativ e atât de mare. Dar nimeni nu-și mai aduce aminte acum că Brancuși a venit din România în Franța pe jos pentru că nu avea posibilități financiare șamd.
A scrie despre ei, toți acești români, Poezie, așa cum a făcut Angela Nache Mamier este un act de curaj asumat și tot atât de dureros ca și despre situația femeii din Est care este departe de a respecta drepturile omului. De aceea cele două cicluri de poezii sunt sub marca "Dolor".
"Bate și ți se va deschide! (spunea în romanul său cu același nume Mihai Sin)Bat. Mi-e din ce în ce mai greu să-mi închipui cine îmi va deschide."
Și ca să închei, amintesc ceea ce scria Lucian Merișca, un cunoscut jurnalist din Iași, master în studii europene, "Pe flamurile revoluțiilor (începând cu cea Franceză) scria: «Liberté, Égalité, Fraternité». Eventual, după limpezirea apelor și rearanjarea ierarhiilor (considerate nedrepte, până atunci…): legalité. Niciodată: Justice. Iar după ce o revoluție - fie și in domeniul Drepturilor Omului - e înfăptuită și legalizată, toate eventualele revoluții ce ar putea să mai urmeze, sunt declarate din start, ca fiind ilegale și lipsite de utilitate....


 =  .
Ela Victoria Luca
[31.Mar.09 10:45]
mulțumesc pentru detalii, angela. în curând :)
ela

+ *
florin caragiu
[31.Mar.09 14:30]
m-am bucurat sa citesc recenzoa Marinei, din care se desprinde finetea inciziei poetice in corpul istoric. felicitari, Angela! si mult spor in continuare. las un semn de apreciere.

 =  florin merci si bravo
Nache Mamier Angela
[31.Mar.09 15:04]
merci si va felicit si eu pentru pagina din romania literara ,unde sunt abonata ca sa nu rup legaturile cu romania

 =  felicitări
Mahmoud Djamal
[31.Mar.09 16:25]
celori două poetese de un rafinamet si o sensibilitate iesite din comun.

îi doresc Angelei succes si multa inspiratie

cu stima

 =  mahmoud si profetii poeti
Nache Mamier Angela
[31.Mar.09 16:53]
mahmoud
apreciez salutul tau caci nu m-ai prea rasfatat ,deci îti spun bun venit
cred ca universurile noastre poetice au puncte în comun ,caci eu sunt exilata ca si tine si resimtim mult pe "covoarele noastre zburatoare"
aici am descoperit poeti din peste 100 de etnii si poezia araba ma inspira de câtva timp!
m-a impresionat la festivalul de poezie de la lodève când o poeta di arabia saudita spunea ca ceea ce a impresionat-o în franta sunt casele cu...ferestre ,ea traind în tara ei cu voaluri pe chip si într-o casa "fara ferestere" mereu închsa,la etajul foarte înalt pentru a vedea doar cerul ...de teama ca un barbat ar îndrazni sa le priveasca ...
un poet iordanian ,avea o figura simpla ,nu as fi crezut ca este poet ,un taran simplu si foarte foarte credincios,fara a fi fanatic...când a deschis gura ,vorbea ca un profet ,tot ce spunea îmi sfasia sufletul de mari adevaruri filozofice ,(familia ,tatal si mama ca doua entitati care erau niste divinitati de un farmec si o sfintenie cum nu am m-ai vazut pâna la el...)


 =  "Dolor"
Ioana Geier
[31.Mar.09 18:18]
"Dolor"-o carte de exil dureroasa dar straniu de frumoasa-cum ma face Marina sa inteleg-tocmai prin tematica abordata si daruirea autoarei in spiritul umanitatii. Nu orice creator are aplecare spre astfel de lucruri!
Felicitari!
Cu simpatie,
Ioana Geier

 =  Ioana Fiesta
Nache Mamier Angela
[31.Mar.09 19:13]
IOANA
MERCI DE CURIOZITATEA SI SOLIDARITATEA TA SIMPATICA ÏN CEEA CE MA PRIVESTE
CU OAMENI CA TINE DOLOR DEVINE FIESTA...

 =  părere
Liviu Nanu
[03.Apr.09 16:40]
Felicitări poetei, mulțumiri cronicarului. Cred că Marina și-a găsit o nouă vocație, aceea de a scoate la lumină și a ne pune în față evenimente și oameni deosebiți. Sînt convins că e o carte bună și că a fost primită așa cum se cuvine de critică și cititori.

 =  re
Marina Nicolaev
[03.Apr.09 17:36]
Mulțumesc, Liviu Nanu.
Nu este absolut deloc o vocație nouă, sunt doar "reminiscențe gotice" din timpul studenției și cenaclurilor frecventate.

În ceea ce privește "Dolor", este o carte cu totul specială ce merită reeditată, datorită calității textelor, neîndoielnic.
Peste timp, Angela Nache Mamier a avut și are de partea ei, incontestabil, talentul.

 =  marina,liviu ,umani...
Nache Mamier Angela
[03.Apr.09 18:19]
liviu si marina,
ca orice fiinta imperfecta nu rezist "au chant des sirènes"si tin sa va multumesc
aceste rânduri ne instaleaza în relatii amicale si colegiale frumoase(j'espère de longue durée) si ne ajuta sa ne tinem drepti pe drumul îndoielnic al scrisului
caci nu e chair atât de simplu cum pare la prima vedere...




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www/tmp) in Unknown on line 0