poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10513 .



Sărut mâna, coană mare
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Tudor_Musatescu ]

2003-10-10  |     |  Înscris în bibliotecă de error



Veți ști că, pe-aici pe la vie, ie toate bine și în regulă având și timp frumos că s-a mai încalzit, dar azi ninge iară, că a mieilor a fost și asta e a berzelor și s-a făcut sloata mare încât n-am putut nici la gară să mă duc spre a vă trimite, precum mi-ați scris, ouăle proaspete care vi le-am strâns de-o lună de zile și nici perechea de gâște, care după ce le-am îngrășat, a devenit de-a decedat murind amândouă din cauza evenimentelor, că umblă prin păsări si moare toate, mai ales la noi, că nu ne-a mai rămas decât unsprezece găini în afară de cocoș, care l-am tăiat ca să nu moară de viu și mai bine să moară tăiat, plus 4 curculițe cât ne-a mai rămas din 18 câte aveam și plus gâștele astea două, moarte, care le-am mai avut din cele 14 ale noastre și afar' de rațe care nu mai avem nici una că ele ie mai șubrede la boală și intervine de moare imediat. Astfel că de la ele a luat și vițeii boala asta și-am zis din capul meu că mai bine să-i vând clandestin la măcelari ceea ce am și făcut că de-aia vream să vă spui și dv., că ne-a prins jandarmul și ne-a făcut procest-verbal cu ștampilă și cuvinte urâte și-a zis că dracu' ne-a luat, întâi pe dv. că adică ai cui ie vițeii și pe urmă pe mine, că de ce m-am luat după ordinul dv. și-am pus să-i tai și să-i vânz și pe nea Pendeacă măcelaru că de ce a cumpărat carne când știa că nu se egzistă să tai, nefiind zi de speculă.
Așa că ce era să facem și-a trebuit să-i dăm, onoraliu de șperț, dar însă eu n-aveam cinci sute partea noastră, și nea Pendeacă a zis că o să iau eu de la el când mi-oi vedea ceafa și îmi plăteste carnea la vara iepii, că l-am băgat în bucluc și atunci ce era să fac? Am spart lacătul la pimnița spre a lua doi deca de vin și a-i vinde cu 250 de lei deca ca să plătesc, ceea ce am și luat și-am avut noroc că mi-a dat în gând să sparg pimnița că alminteri curgea tot și din butia a mare de o sută și din butoiul ăl mic de cincizeci de vedre, că a fiert și-a sărit cepurili, astfel că am deșertat butia a mare de o sută în butoiul cincizeci, umplându-l aproape jumătate. Aș fi pus si din butoiul de tămâioasă dar nu mai era decât drojdia și de ce să stric vinul cu drojdia, când s-a scumpit și-a ajuns de se vinde pe vale cu 1000 și 1200 de lei deca și cu taxele negustorului. Noroc că pelinul n-a curs tot și-am mai scos vreo două damigene să vi le trimet dv. la Câmpulung să le aveți de Paști dar a cazut Gheorghe cu ele pe ghiață că umblase la tescovină și era beat și le-a făcut zob pe-amândouă, ceea ce era să-i sparg capul cu bâta dar a avut noroc că și-l spărsese singur pe ghiață și s-a infectat din ce-a fost pe-acolo pe jos și după ce l-a pansat sanitarul s-a facut bine și-a murit și nevasta când s-a dus cu laptele la Pitești, la advocatul care îi duce ea, a aflat de Gheorghe și-a-nvățat-o să facă procest în contra dv. ca să-i plătiți cinci sute de mii de lei că Gheorghe a murit din cauza serviciului la dv. și ea are trei copii și advocatul i-a spus să-i radă lui mustața dacă nu i-o scoate banii, că hoașca are bani destui să plăteasca și n-o să intre cu ei în pământ.
Așa că de-asta v-am scris ca să știți și dv. și să vă puneți advocat că eu aici am grije de toate și vă mai rog să-mi trimiteți 1000 de lei din simbria mea, că am mare trebuință și 2500 de lei să pui geamurile la casa dv. că s-a jucat de-a razboiul cu ele niște draci de copii și le-a spart, taman la odaia din față, că mă miram și eu pe unde a putut sa intre hoții și să fure toate lucrurile din casă, chiar și saltelele că s-a crucit și părintele Limberea când a venit și-a văzut și tot părintele și-a dat cu ideea că hoții a crezut că aveți bani ascunși în sobe, pe burlane, ori pe coș și de-aia le-a dărâmat ca să-i găseasca și-a zis să vă scriu să veniți și dv. pe aici sau să trimeteți pe cineva.
Încolo, pe aici ie toate bine și nu se găsește de niciunele trăind cum dă Dumnezeu ceea ce vă doresc și dv. și să veniți sănătoasă, scriindu-mi și mie o carte poștală ca să știu când veniți să vă trimet o brișca la gară, că trăsura noastră a luat-o hoții, că și părintele Limberea zicea, că dacă a furat caii de ce era să lase trăsura.
Vă sărut mâna al dv. prea supus vier,

Costică Dura

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!