poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3367 .



Cenaclul Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus” – 35 de ani de activitate neîntreruptă (6)
proză [ ]
(Activitatea editorială)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [rodean ]

2010-04-23  |     | 



Notă:
Textul de mai jos, precum și celelalte episoade postate sub acest titlu, reprezintă câteva fragmente din prima monografie a Cenaclului Umoriștilor Sibieni „Nicolaus Olahus”.

După doar 3 ani de la înființarea cenaclului, în anul 1978, membrii acestuia au reușit să tipărească prima carte cuprinzând o selecție din creațiile lor. Este vorba de „În vârful spadei”, Editura Litera, București, 1978, prefațată de Mircea Trifu. Deși a fost minuțios pregătită, apariția volumului a fost anevoioasă deoarece, se știe, procedurile de aprobare și formalitățile de difuzare a cărții erau mult mai complicate ca acum. Era bine, totuși, că erau edituri serioase, că se difuza cartea pe baza unui contract cu instituții specializate (după cum se poate vedea și din documentul alăturat) și că tirajele erau mai mari decât astăzi.

Surprinzător și lăudabil, cartea nu a trecut neobservată nici de realizatorii emisiunilor umoristice de la Radioteleviziunea Română. Astfel, în anul imediat următor lansării, la 23 septembrie, 1979, renumitul și îndrăgitul actor Dem Rădulescu citea din acestă carte, la radio, 8 epigrame.

Au urmat încă 3 cărți pregătite de cenaclu: „La patru ace... de cactus!”, Casa de Presă și Editura Tribuna Sibiu, 1999, ISBN 973-8009-12-X; „Paradigme sibiene”, Editura Arhip Art, Sibiu, 2005, ISBN 973-87384-1-5; „Junii umorului”, Editura Agnos, Sibiu, 2007, ISBN 978-973-1801-01-8.

Pentru corecta informare a cititorilor și pentru respectarea adevărului istoric, nu putem trece cu vederea că alte trei volume, finalizate ca manuscris, nu au fost publicate.

Este vorba, în primul rând, de „DECEN(I)U... EPIGRAMA SIBIANÃ!”, 1984. Manuscrisul nu a fost acceptat pentru publicare din motive de calitate a materialelor. Referatul prin care se justifică refuzul aprobării, cu numărul 252 din 14 iunie 1984, este semnat de directorul Centrului Județean de Îndrumare a Creației Populare și a Mișcării Artistice de Masă Sibiu (indescifrabil) și de instructorul G. Penczel. Văzând care erau procedurile atunci și citind referatul respectiv, parcă ne vine să spunem că nu ar strica nici astăzi o „cenzură” privind calitatea unor manuscrise date spre publicare (că de autocenzură, nici nu mai pomenim!). Dar, să dăm cuvântul celor care au refuzat publicarea:

„Volumul DECEN(I)U!... EPIGRAMA SIBIANÃ conține un număr însemnat de realizări.... Textele notate cu NU sunt considerate mai puțin realizate, ca nefăcând parte din genul epigramei, nereușite din punct de vedere literar, sau abordând subiecte depășite, nesemnificative...
...Propun revizuirea întregului material, o restructurare mai judicioasă a lui...
...O mai atentă selectare se impune și asupra caricaturilor (vezi pag. 24, 25, 37, 84, 94, 96).”


Aceeași soartă se pare că a avut-o, un an mai târziu, o altă încercare asemănătoare: „Cu un grăunte de sare”, 1985 . Există cerere de aprobare a publicării, nr. 103, din 02.02.1985, către Comitetul Județean Sibiu al P.C.R. și aprobare, prin ștampilarea fiecărei pagini, de către Comitetul de Cultură și Educație Socialistă al Județului Sibiu. Lucrarea ar fi avut 76 de pagini și cuprindea epigrame și caricaturi semnate de (în ordinea din cuprins): Ioan Berghia, Gheorghe Buțiu, Ioan Cărămidar, Pavel Cherescu, Petre Chitu, Paul Constant, Iancu Constantinescu, Nicolae David, Traian Dragosin, Marin Florescu, Francisc Gavrileț, Nicolae Halmaghi Scoreanu, Nicolae Ivan, Simion Lomnășan, Vasile Machedon, Ion Mărginean, Mihai Gheorghe, Nicolae Muntean, Vasile Neagoe, Livia Niculiu, Vasile I. Pop, Florea Savu, Ilie Sauchea, Ioan Săndulescu, Naum Smarandache, Spiridon Ștefănescu.

În sfârșit, un alt manuscris nepublicat, unul fără titlu, din 1988. Proiectul selecției cuprinde următoarele capitole: „Epigrame”, „Dueluri epigramatice”, „Alte versuri satirice”, „Proză satirică” și pe autorii (în ordinea din cuprins): Pavel Cherescu, Traian Dragosin, Dumitru Glod, Nicolae Mihu, Nicolae Muntean, Alex. Pop, Vasile I. Pop, Vasile Popescu, Sever Purcia, Naum Smarandache, Spiridon Ștefănescu, Viorica Voicescu, Tiberiu Vulc, Vasile Popescu, Naum Smarandache, Vasile Popescu, Sever Purcia, Naum Smarandache, Nicolae Muntean.

Despre conținutul celor 4 volume publicate nu mai dăm alte amănunte, cărțile găsindu-se în bibliotecile Uniunii Epigramiștilor din România și în cele ale cenaclurilor afiliate acesteia; de asemenea, nu ne referim în aceste pagini la activitatea membrilor cenaclului de editare a unor volume personale.

Imediat după Evenimentele din Decembrie 1989, profitând de deschiderile create, membrii cenaclului au hotărât să editeze un caiet de cenaclu, pe care l-au numit „ACUS” (fiindcă tot erau la modă atunci schimbările de denumiri la instituții, s-a avut în vedere, probabil, schimbarea denumirii cenaclului în Asociația Caricaturiștilor și Umoriștilor din Sibiu, care ar fi avut ca siglă chiar denumirea caietului; pe de altă parte, „ACUS” face trimitere, sugestivă și la acul cu care „înțeapă” creatorii de literatură satirico-umoristică).

Primul număr, editat la sfârșitul anului 1990, sub îngrijirea lui Nicolae Munteanu, în nu mai puțin de 3000 (trei mii) de exemplare, s-a distribuit „ca pâinea caldă” (ce vremuri, ce entuziasm era atunci!). Al doilea număr (și ultimul din această serie) a fost gata în primăvara lui 1991 și s-a tipărit... tot în 3000 de exemplare (avem dovada!)

Dar, entuziasmul s-a mai atenuat, rezervele financiare au mai secat, astfel că ACUS și-a încetat apariția, până în anul 2005, când, cu aceeași denumire, la inițiativa președintelui de atunci, Nicolae Mihu și cu sprijinul tânărului jurnalist Romeo Petrașciuc, a început (tot cu numărul 1) seria nouă, cu apariție trimestrială.

Întâi cu 8 pagini format A-4, multiplicată la copiator tip „xerox”, fără coperți, „legată” cu ajutorul unui capsator de birou și cu jumătate din conținut asigurat de „colaboratorii externi”. Apoi, fiindcă veniseră forțe proaspete (în persoana actualului redactor-șef, Ștefan-Cornel Rodean), cu 12 pagini de același format, cu câteva desene umoristice incluse printre texte, cu niște coperți dintr-un carton mai ieftin. Acum, cu 16 pagini format A-4 tipărite cu economie și folosind tot spațiul disponibil (inclusiv coperțile), cu mai multe desene umoristice, cu coperțile din carton lucios, tipărită la imprimantă și având textele semnate în primul rând de membrii cenaclului.

Bineînțeles că rezervăm un spațiu și confraților din alte cenacluri, dar numai acelora care își exprimă dorința de a colabora și trimit texte redacției în acest scop.

Astfel, în primele caiete de cenaclu, precum și în numerele revistei apărute ulterior pe parcursul a aproximativ șapte ani, s-au publicat creații ale tuturor membrilor cenaclului, ale multor simpatizanți de pe plan local, ale numeroșilor colaboratori fideli din alte cenacluri, precum și ale diverșilor iubitori de umor care au participat doar sporadic la activități ale cenaclului sau ale colegiului de redacție (îndeosebi la concursurile anuale de epigramă).
Făcând o simplă statistică, rezultă că numărul autorilor publicați în „ACUS” se ridică la 183.

Ne-am preocupat să actualizăm și să optimizăm permanent sistemul de distribuție a revistei; „ACUS” ajunge gratuit, pe baza unui plan întocmit cu rigurozitate, la cele mai importante instituții de cultură și de presă preocupate de literatura umoristică, la diferite personalități din domeniu, la toate cenaclurile de profil, la presa locală, la oficialități de pe plan local, la celelalte cenacluri din Sibiu, la toți membrii cenaclului și la toți colaboratorii din țară și din Republica Moldova.

Iată ce aprecieri făcea despre revista cenaclului nostru, într-o scrisoare din 15 iulie 2008, domnul George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România:

„...Excelentă, precum o știu, merită aprecierea breslei întregi...
...Revista pulsează de viață spirituală, este la un nivel foarte bun și nu pot să-i doresc decât să se mențină astfel în continuare...”


Iar doamna prof. univ. dr. Elis Râpeanu remarca foarte bine, tocmai un aspect la care colectivul de redacție a ținut foarte mult; redăm un fragment dintr-o scrisoare primită de la domnia sa:

„Lucrul cel mai important pe care vreau, de fapt, să-l subliniez, e faptul că sunteți demni: realizați revista cu materiale proprii, n-o umpleți cu ale altora din țară... în fond, e revista clubului dumneavoastră... Vă felicit!”

Bineînțeles că am primit și destule critici atât de la personalitățile menționate anterior, cât și de la alți oameni competenți și bine intenționați. Unul dintre aceștia a fost și regretatul Mircea C. Dinescu, care ne-a onorat revista cu multe analize, destul de „tăioase”. Și totuși, chiar și așa, adică fiind recunoscut pentru exigența sa, cu doar 5 luni înainte de a muri, scria redactorului șef al revistei „ACUS”, lui Ștefan-Cornel Rodean, următoarele:

„...Dacă voi mai fi în stare, pe viitor vă voi semnala numai plagiatele și cele cu poantă sleită. În primul număr din 2009 nu sunt. Nu trebuie să vă faceți complexe, singura revistă mai bună este BOOKLOOK, dar are mai puțin spațiu tipografic...
...Vă doresc ca viitoarele numere ale revistei să fie măcar la nivelul ultimului...”


Să menționăm și faptul că revista se face cu cheltuieli minime „de la buget”, în sensul că nu se cheltuiesc bani pentru diferite materiale „consumabile”, nu se plătește nici culegerea computerizată și nici tehnoredactarea (aceste cheltuieli și operațiuni fiind „în sarcina” redactorului-șef), ci doar multiplicarea la tipografie, în numărul de exemplare dorit, este decontată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Am încercat în cele câteva fragmente postate pe acest site, să informăm pe toți cititorii interesați cu principalele aspecte din activitatea de 35 de ani a cenaclului sibian, cu precizarea că studiul monografic tipărit este mai amplu, cuprinzând mai multe informații și aprecieri, multiple poze, facsimile, precum și trimiteri la sursele din care s-au obținut anumite informații mai importante.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!