poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1816 .



Balonarea de după sărbători și experiența integrării în Marele Tot și în alte chestii asemănătoare
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sucdeportocale ]

2010-04-06  |     | 



Tocmai terminasem de mâncat, când mi-am dat seama că uitasem să cumpăr pâine. În ceașca de cafea pusesem, ca de obicei, două cuburi de zahăr, doar că de data asta asta foloseam, la recomandarea medicului, o cafea invizibilă și nu îmi puteam da seama dacă e suficient de dulce, motiv pentru care am turnat două degete de lapte. Laptele avea acum trei degete la un picior și țopăia fericit prin casă, răsturnând mobilele și tot ce mai putea fi răsturnat, inclusiv guvernele care se instalaseră abuziv în cele două dormitoare ale mele, asta dacă ar fi fost să includ aici și baia și bucătăria, care aveau capacitatea de a se modifica în funcție de nevoile mele.
Din cauză că liftul făcuse un blocaj emoțional între etajele trei și patru, iar scările erau sub ocupația butoaielor cu murături, cărucioarelor-capcană și diferitelor animale care sfârâiau bucolic pe niște grătare improvizate și prea puțin eficiente, întrucât cărțile care ar fi trebuit să întrețină focul erau prea groase și greu de descifrat, am preferat să cobor pe aleea circulară pe care de obicei la ora asta se plimbau resturile menajere, fapt care fu de natură să îmi atenueze oarecum sentimentul de neliniște pe care ar fi trebuit să îl am, dar dintr-un motiv pe care nu îl înțegeam, nu îl aveam. Și asta începu să mă neliniștească. Era, trebuie să o recunoaștem, o metaneliniște, care, datorită suportului afectiv acordat de cele câteve coji de cartofi și de ouă și sticlelor de ulei și de vin goale, se transformă imediat într-o bunădispoziție care contamină întreaga atmosferă, astfel că aleea circulară pe care coboram cu toții căpătă culori vesele și arome proaspete, care ne readuseră în memorie beneficiile locuirii într-un bloc cu nouă etaje.
Ajuns în plină stradă, dădui nas în nas cu El. Văzându-L, am înțeles că era acolo numai pentru mine și că întâlnirea dintre noi era una destinală, o consecință firească a legii karmice și totodată o întrupare a dharmei în forma ei cosmică desăvârșită. Prezența lui acolo, una iluzorie, desigur, petrecută într-un spațiu relativ și într-un timp relativ, care, în raport cu Marele Adevăr pe care îl conținea, nu însemnau nimic, era dovada de neșters că dintrânsul se născuse Universul, cu toate ale sale, incluzându-ne aici și pe noi, adică eu, cojile de ouă și de cartofi și cele câteva sticle care stăteam prosternați pe caldarâm, copleșiți de venerație.
Mă scufundai în Marea Taină din fața mea, împins de un fior mistic, dar și de valul de zeamă de varză care se revărsă cu zgomot infernal pe aleea circulară și care, acoperindu-mă într-un anonimat absolut, facilită dezgolirea minții mele de orice conținut, etapă preliminară în orice proces de cunoaștere, de conștiință și de orice altă natură.
Scuipatul din fața mea căpătă dimensiuni apocaliptice și în acel moment am înțeles ce putea face combinația dintre adorația câtorva resturi menajere și un val de zeamă de varză, iar aceasta nu era decât prima etapă în calea nesfârșită a înțelegerii pe care o apucaserăm și la capătul căreia ne aștepta canalul de scurgere de la interesecția Bulevardului Republicii cu Strada Bisericii Sfântul Niculae. Scuipatul creștea și creștea, acoperind firma măcelarului și anunțul scris pe o bucată de carton prin care ni se aducea la cunoștință că pulpa de miel a scăzut la 16 lei, precum și sacii de făină pe care covrigăreasa abia apucă să îi descarce din remorca Daciei Papuc. Nici bancomatele nu scăpară mai ușor, cel mai mult având de suferit trei studenți străini care își văzură cu această ocazie cardurile blocate, fără a li se oferi nici o explicație, cu toate că motivul pentru care se întâmplau toate aceste anomalii era evident. Mașinile rămaseră perplexe în trafic, reținându-și un claxonat de admirație de teamă să nu întrerupă procesul de metamorfoză al orașului, la care tocmai erau martore, dimpreună cu semafoarele care nu se puteau decide ce culoare să afișeze.
Până seara, Scuipatul acoperi totul, devenind astfel ceea ce nu încetă niciodată să fie: Marele Tot, cunoscut și ca Prima și Ultima Cauză a lucrurilor, a celor ce sunt precum sunt, dar, mai ales, a celor ce nu sunt precum nu sunt.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!