poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4342 .



Dictionar explicativ de zicatori populare (1)
proză [ ]
A, B, C

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [sache ]

2005-05-26  |     | 



A
Apa nu e buna nici de frica, nici in cizme.
Zicala e descoperita de autor asta-vara, cand a inteles prima oara ca-i sanatos sa se fereasca de apa moale, pentru ca pe arsita, altfel de apa n-a gasit in tot Bucurestiul (nici tare si nici grea). De apa moale a fost atacat si la Poenari, asta primavara, cand i-a patruns parsiva in cizmele de cauciuc, pe cand recolta ceapa si usturoi verde.

Zicala mai provine si de la cinci Kg de cirese amare pentru dulceata, primite acum doi ani de la tanti Oita. Nu povestesc ce-a patimit autorul cu fructele si nici cu apa fierbinte, dar sfatul lui este, ca atunci cand dezaharisiti dulceata, pe-un aragaz cu patru ochiuri plus cuptor, sa chemati ambulanta cu jumatate de ora inainte sa aprindeti ochiul cu pricina. Pentru ca-i trafic pe Magheru.

B
Boii ara si caii mananca.
Boii prin natura lor sunt boi. Ii recunosti usor pentru ca-s mereu inhamati la plug si intotdeauna insurati cu vaci. Zicatoarea nu lasa loc de intors, nu se refera la tauri, bivoli sau catari.

Nea Ion, vecinul meu din Poenari, are un singur bou si e nefericit pentru ca asta iarna si-a spart placa dentara muscand din mamaliga, iar acum nu are bani sa-si comande alta. De-atunci, in fiecare seara, cand isi cheama boul in staul, animalul ramane cate-o jumatate de ora in poarta si-l priveste nedumerit pe stapanul care sasaie ingrozitor.

Spre deosebire de boi, care nu stiu decat sa are si sa aibe grija de copiii taurului, caii mananca roadele campului si asta stiti de ce? Pentru ca si-au cucerit dreptul asta cu multi ani inaintea nasterii noastre, cand au fost ridicati la rangul de unitate de masura la trabantul matusii Gherghina din Titu.

C
Cel bogat face cum vrea, cel sarac face cum poate.
Zicatoarea se refera la caltabosi. Cei bogati mananca in fiecare zi caltabosi numai daca vor ei. Ii servesc cu mana, cu furculita sau cu lingura. Cei saraci nu vor caltabosi nici in noaptea de Craciun pentru ca-s bolnavi la cimpoi: au ulcer, urticarie, otita si guturai. Asadar, in vreme ce bogatul mananca numai cand ii dicteaza pipota, saracul inchide ochii si spune in gand ‘Tatal nostru’.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!