poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4666 .



Pictorul Romeo Niram - singurul străin din Garda Regală a Spaniei
presa [ ]
comunicat de presă

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marina ]

2009-05-28  |     | 



Photobucket

Artistul plastic român Romeo Niram a fost invitat să facă parte din Garda Regală a Spaniei (Reales Tercios), fiind primit cu gradul de locotenent. Colonelul Miguel Angel Galan Segovia a văzut, întâmplător, picturile sale și a rămas impresionat, prezentându-l pe pictor superiorilor săi.

La propunerea Generalului Manuel Fuentes Cabrera - Președintele Gărzii Regale, Romeo Niram a realizat o pictură pentru Prinții de Asturia, Felipe și Letizia, care își aniversează luna aceasta 5 ani de la căsătorie. Artistul român va înmâna Prinților tabloul în cadrul unei ceremonii private.

Acesta este primul tablou realizat de Romeo Niram pentru Casa Regală, urmând să ofere, la propunerea Gărzii Regale, o altă pictură Regelui Spaniei Juan Carlos I.
Reales Tercios este un corp de elită, cu o îndelungată tradiție, fiind fondat în sec. al XVI-lea, și aparține de Ministerul de Interne. Romeo Niram este primul străin care a fost acceptat ca membru, din istoria acestei Instituții.

Tabloul realizat pentru Prinți este un ulei pe pânză de dimensiuni mari, iar rama, de aproape 3 metri, a fost realizată de un alt artist român din Spania, Bogdan Ater, și reprezintă “Poarta Sărutului” de Constantin Brancuși.

Photobucket

Denumit “Poarta Sărutului din Asturia”, tabloul este un portret al cuplului princiar, în care pictorul și-a continuat seria de manifestări artistice legate de admirația sa pentru opera lui Brâncuși.

Criticul de artă Prof. Dr. Begoña Fernández Cabaleiro vede în această pictură o “expresie a îmbinării a celor două culturi, cea românească și cea spaniolă”, artistul folosind și elemente din opera lui Salvador Dali. Prințul Felipe este înfățisat purtând uniforma de Comandat al Forțelor Armate și ținând în mână Crucea Asturiei iar Prințesa Letizia apare ca o Madona daliniană. Cei doi sunt încadrați de o construcție arhitectonică ce sugerează Poarta Sărutului, însă reprezentată în maniera lui Salvador Dali.
Din compoziție mai fac parte și elemente picturale proprii lui Leonardo Da Vinci, criticul de artă subliniind prezența acestor 3 mari repere din arta universală: Brâncuși, Da Vinci și Dali.
“Avem de a face cu o opera de artă de o mare îndrăzneală, nu este deloc ușor să îmbini pictura renașterii cu cea suprarealistă și cu sculptura, dar, chiar în acest gest de extravaganță artistică stau originalitatea și stilul, deja inconfundabil, al lui Romeo Niram, care își dovedește încă o dată, atât admirația pentru compatriotul Brâncuși cât și calitățile de mare portretist. Din aceasta aparent nevinovată joacă printre mai-marii lumii artei, se naște pe pânza lui Niram o operă de artă spaniolă, românească și universală.”

Sursa: Defeses Fine Arts

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!