poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1393 .




poezie [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [AmeriKnu ]

2006-07-12  |     | 



Ploaia spala frunzele transpirate de la caldura de peste zi. Caldura sufocanta lasa loc unei seri racoroase. Soarele se retrage in cuibul lui, mai greu, dar se retrage. Ca un batran ce isi face drumul pana la colt sa isi mai ia o paine. E obosit si trist. Asa e soarele seara. Doar pana dimineata cand cauta fiecare colt lipsit de lumina si il invadeaza.
Frunzele copacilor se agita in vantul care adie usor printre tufisuri. Ca o poveste.
Undeva departe se aud pasi grei pe frunzele cazute, rapuse de soare. Se opresc la fiecare sunet. In desisul frunzelor doi ochi lucesc ca doua diamante in lumina lunii. Inspecteaza imprejurimile, capteaza fiecare umbra ce pare iesita din comun. Nasul pufaie aerul din jur, cautand parca o urma anume. Mustatile rare atarna din cauza sangelui uscat. O pantera neagra cu botul rosiatic, murdar dupa urma festinelor de peste zi, se serpuieste printre tufisurile ude. La fiecaree trei pasi se opreste si pufaie aerul cu capul ridicat. Merge agale si fara sa se grabeasca. Ghearele ii lasa urme adanci pe solul moale. Nu o intereseaza. Calca pe un bat si acesta se rupe sub greutatea ei. impietreste cu o laba ridicata. Sta ca o statuie fara sa deranjeze nimic din jur ca si cum pozitia i-ar fi fost dezvaluita unui inamic imaginar. Un pradator ramane un pradator.
O ganganie ii gadila nasul si stranuta slab. Isi reia mersul prin desisul junglei. Undeva se aud pasari certandu-se. Nu le ia in seama si isi continua drumul. Se mai opreste de cateva ori si pufaie iar aerul. Cu nasul ridicat, acum, isi ridica si mustatile. Stramba spre stanga din nas si pufaie aerul. Isi mareste narile astfel sa prina aerul mai bine. Din multima de parfumuri prinde unul si ii ia urma. Isi intoarce capul in spate si arunca o privire ca si cum sa nu fie urmarita. Dupa o scurta privire, dar patrunzatoare, isi reia drumul prin dreapta, pe langa un copac despicat de un fulger in timpul zilelor trecute. Coada ii e mai vioaie ca pana acum, urechile mai atente si privirea mai ascutita. Corpul suplu e ca o umbra prin jungla intunecata. Razele lunii isi fac cu greu loc printre frunze. Se opreste iar. Mai adulmeca aerul ca nu cumva mirosul sa isi fi schimbat directia. Ochii sunt atrasi de un gandac ce traversa o frunza din fata felinei. Ii urmareste ager. Ploapele se apropie ca sa prinda mai clar miscarile ganganiei. Isi ridica laba dreapta si asteapta asa impietrita pana ca gandacul ajunge pe marginea frunzei si isi ridica antenele sa prevada orice primejdie. Prea tarziu. Laba felinei deja l-a aruncat departe de locul unde isi facea plimbarea de seara. Pantera isi continua drumul, acum ca nu mai sta nici un obstacol in fata ei. Joaca de mai devreme e un antrenament excelent. Si-a masurat fortele cu un gandacel si se simte gata sa treaca la o prada mai mare. Parca si botul ii zambeste acum.

Dumbrava e aproape de rau. Apa se aude clar, acum, in linistea noptii. Pietrele canta lovite de raul rapid. Vartejurile se aud si ele cu fosnetul specific. Frunzele tremura in vant. Doua pasari, departe, inca se mai cearta si nu au somn. Greierii au iesit la concert. Licurici lumineaza ca niste stele mici si rapide, peste tot prin crang. Totul participa la simfonia noptii. O stea sageteaza cerul clar. Iarba proaspata ademeneste creaturi de peste tot din jur. De la gandaci si musculite inebunite dupa umezeala, la iepuri rapizi, lemurieni galagiosi si caprioare. Dar e noapte si toate dorm. Linistea e tulburata de fosnete si o umbra ce strabate dumbrava in salturi mari si rapide. Dupa cateva clipe se orpeste si linistea se instaureaza iar. Nu dureaza mult si aceeasi umbra trece in trei salturi rapide dumbrava. Da un cerc si intra iar pe unde a iesit, inca trei salturi acum mai mari si deja e in partea cealalta a pajistei. Umbra revine, dar de data asta mai linistita. Calca des iarba umeda. Se opreste in mijloc. In luminca limpede a lunii se desluseste un caprior tanar. Coarnele scurte ii tradeaza maturitatea. Bate cu copita pamantul moale. Isi lasa capul jos si il ridica cu miscari bruste. Fixeaza in fata lui un punct imaginar si se ridica pe picioarele din spate, impinge puternic si face un salt, cu coarnele inainte, cam de cinci, sase pasi. Multumit de manevra obtinuta se intoarce la pozitia initiala. Bate pamantul iar si isi reia procedura, cautand sa obtina o distanta si mai mare. Acum ca si-a aratat indemnarea intregii comunitati de ganganii, licurici si musculite ce erau prin jur, arunca o privire bufnitei din varful unui copac. Dorea sa ii vada reactia. Ea scoase un sunet ascutit si isi lua zborul parca ofensata de cele intamplate. Multumit, tanarul cerb isi relua pozitia in centrul pajistei. Cu capul aplecat smulgea iarba din fata copitelor si rumega, atent, totusi, la tot ce se intampla in jur.
....

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!