poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2157 .



Colocviul Național „Zilele Poeziei Iustin Panța”, ediția a X-a, Sibiu, 4-5 noiembrie 2011
poezie [ ]
Material primit din partea conducerii USR – filiala Sibiu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Stefan Doru Dancus ]

2011-11-10  |     | 





Material primit din partea conducerii USR – filiala Sibiu

În acest an, Premiul Național de Poezie Iustin Panța care este susținut financiar de USR, a fost substanțial îmbunătățit, ca valoare în bani, prin aportul unui sponsor de la Târgoviște, în persoana scriitorului Ștefan Doru Dăncuș, vechi prieten al lui Iustin Panța și locuitor al Sibiului prin anii 1990, din partea Revistei „Singur”.

În zilele de 4 și 5 noiembrie 2011 s-a desfășurat la Sibiu, în spațiul generos oferit de Biblioteca ASTRA și în organizarea Revistei Euphorion și a Filialei Sibiu a USR (cu sprijin financiar de la Uniunea Scriitorilor și Consiliul Județean Sibiu), ediția a X-a a Colocviului Național „Zilele Poeziei Iustin Panța”. În acest an, pe 27 septembrie s-au împlinit zece ani de la plecarea dintre noi a poetului Iustin Panța, care ar fi împlinit, în 6 noiembrie, 47 de ani. Colocviul a avut în centrul atenției prezentarea unui film în care poetul sibian citește din opera sa, acasă la el, pe strada Rahovei din Sibiu, filmat de Alexandru Uiuiu în 1999. Reîntâlnirea numerosului public, între care și a domnului profesor Aurel Panța, care ne onorează întotdeauna cu prezența sa, cu imaginea și vocea lui Iustin Panța a fost emoționantă, ca și evocările care au urmat, datorate unor literați care i-au fost apropiați poetului sau în decursul anilor s-au apropiat cu interes de opera sa: Nicolae Oprea, Ion Mureșan, Alexandru Uiuiu, Dumitru Chioaru, Ion Dur, Ioan Radu Văcărescu, Silviu Guga, Radu Vancu, Dragoș Varga. Prima zi a Colocviului s-a încheiat cu acordarea Premiului Național de Poezie Iustin Panța al Uniunii Scriitorilor din România pentru debut în volum. În acest an, juriul alcătuit din Nicolae Oprea (președinte), Mircea Martin, Al. Cistelecan, Alex Goldiș, Claudiu Komartin, Dumitru Chioaru și Andrei Terian au acordat premiul poetului Andrei Dosa din Brașov (care a fost publicat, acum câțiva ani, în revista SINGUR), pentru volumul „Când va veni ceea ce este desăvârșit”, Editura Tracus Arte, 2011. În acest an, premiul, care este susținut financiar de USR, a fost substanțial îmbunătățit, ca valoare în bani, prin aportul unui sponsor de la Târgoviște, în persoana scriitorului Ștefan Doru Dăncuș, vechi prieten al lui Iustin Panța și locuitor al Sibiului prin anii 90, din partea Revistei „Singur”. Despre semnificația premiului și despre volumul premiat au vorbit Andrei Terian și Ioan Radu Văcărescu.
A doua zi a Colocviului a avut în atenția poezia românească de azi, în cadrul unei mese rotunde cu titlul „Noua poezie românească”, în prim planul discuțiilor fiind poeți și critici tineri de azi, din țară și de la Sibiu: Andrei Terian, Dragoș Varga, Claudiu Komartin (premiant din 2003 al Premiului Iutin Panța), Radu Vancu, Rodica Șinca (tânără debutantă cu volumul „Suflet cenușiu”, Editura Junimea, 2011, volum lansat cu această ocazie și prezentat de Dumitru Chioaru și Valentin Mureșan), Daniela Popa (și ea premiantă a aceluiași premiu, în 2008), Anatol Grosu și alți tineri poeți din gruparea „Zona nouă” a studenților sibieni etc. Colocviul s-a încheiat cu recitalul poeților prezenți, la care au participat, liber și democratic ca întotdeauna, toți poeții prezenți în sală, de la consacrați ca Joachim Wittstock, Ion Mureșan, Dumitru Chioaru, până la cei mai tineri, elevi de la liceele sibiene și studenți la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!