poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2020 .



Notă autobiografică
personale [ ]
E complicat să fii în republica Moldova...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2008-12-10  |     | 



Născut la Cobâlea, la 2 februarie 1958.
Mama o româncă cu numele Agripina s-a născut în familia lui Vasile Vieru. Bunelul meu, avea mai mulți copii, născuți în România Mare de până la al Doilea Război Mondial. Tata era tot român cu prenumele Iosif și numele de familie Ciobanu. Ambii părinți – din aceiași localitate.

În anii de școală la Cobâlea desenam mult, pictam frumos și credeam că o să ajung un pictor mare de talia lui Ilia Repin sau măcar Igor Vieru de la noi din Moldova. Dar din clasa a noua am schimbat pictura pe scris. Scrieam la ziare. Și scrieam des.
Și între 1975-1980 am fost la facultatea de jurnalism pe care am absolvit-o în 1980 și au urmat mai bine de 25 de ani în ziaristică. De la început, e adevărt - la televizunea RSSM, redactor sau responsabil de programe social-politice de atunci, anii optueci- nouăzeci. Pînă atunci am citit mult din operele scriitorilor străini, având chiar o mare satisfacție de opera lui Mark Twain.

Când am absolvit clasa a 10 am descoperit că numele meu este VALERIAN, dar nu Valeriu, deși apucasem să semnez multe texte cu Valeriu Ciobanu.
Cu numele Valerian Ciobanu am intrat la Facultatea de Jurnalism a Universități de Stat din Chișinău, pe atunci, iar acum din Moldova de azi.
Dar cu pașapoartele sovietice am revenit la numele Valeriu, ba chiar mi-a fost ortografiat Valerii...
Valeriu Ciobanu în anul 1980, după Facultate, este angajat la lucru la televiziunea moldovenească, dar nu în redacția programelor literare, ci la propagandă. Așa au dorit cei de la partid și de la secția cadre, adică personalul Radioteleviziunii.
Zece ani i-am dat televiziunii moldovenești din deal, adică a R.S.S.Moldovenești.
Alți zece – i-am dat diferitor ziare și reviste din capitală. Am lucrat chiar vreo doi ani și la Academia de științe a Moldovei, secția filosifie și drept, sectorul de sociologie.
În anii de după 2001 am mai încercat și alte meserii, iar din 2005 m-am angajat la Centrul Național de Perfecționare a Cadrelor din Industria Turismului a Ministerului Culturii și Turismului. Apoi la ANAT - Asociația națională a agențiilor de turism...
Îmi placea și îmi mai place să călătoresc. Dar n-am fost mai departe de lacul Baikal la Răsărit și nici mai la nord de orașul de pe Neva – Sankt-Peterburgul de azi.
La Sud am ajuns abia până în Antalya, Alanya, Kemer, Turcia.
Iar spre Vest până aproape de Germania.
O oră pe an sunt nemulțumit de propria mea muncă și de altele și atunci îmi planific aventurile mele, care parțial le realizez, parțial urmează să le fac, cândva...
O aventură este și prima mea cărțulie: Popas în Valea Adâncă, 2005.
După ea în același an – Potop din senin, apoi Cobîlea, izvoare de lumină, Din lutul iubirii, Petreni, Nume și lume și altele, care sunt niște culegeri colective de versuri, de crochiuri, reportaje, schițe, note de călătorie etc.
Aventura cea mai nouă este prezența mea pe site Național al Federației Ruse STIHI.RU și PROZA.RU
Dar și pe site românesc agonia.ro
În anul 2011 urmează să-mi iasă la lumină un prim roman intitulat Faimosul oraș al iubirii, editura "Pontos" și mai știu eu, poate și la vreo editură din România, fiindcă bine ar fi...

Valerian CIOBANU
Fără a indica o dată sau o lună oarecare.

Pentru detalii mă puteți contacta la Chișinău pe tel. 29 14 90 sau 069 17 15 86



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!