poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 745 .



Izgonit și revoltat - gânduri la început de război și de post
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mircea2005 ]

2022-03-11  |     | 



În război primul dintre valorile și principiile pe care Dumnezeu le-a sădit în om și pe care acesta îl pierde este adevărul. În acest sens, în contextul celui dintâi act creator, Adam, este sâmburul care poartă în sine întreaga pădure a adevăratei ființe umane. Fiecare om de după Adam, este o ulterioară altă pădure de adevăr și ființă umană. De aceea, cât timp vor fi păduri de ființă în această lume, este cert că toate își vor avea originea în adevăratul Adam. În acest fel, întreaga lume, atât cât este ea începând cu Adam, este un sâmbure de adevăr.
Afectarea sau alterarea sâmburelui de ființă a adevărului, prin urmare, înseamnă stare de război.
Înțelegând cât de importantă este nesfârșirea acestui sâmbure, descoperim sensul adevărat al actului creator. Adam este o prezență permanentă în creație prin intermediul căruia tot ceea ce este creat se prezintă ca rod spre a fi consumat, chiar și ca adevăr. De aceea, fuga lui Adam din sânul lui Dumnezeu, este înțeleasă ca un alt adevărat act creator. Prin intermediul acestuia însă, Adam se îndepărtează de centru adevărului și pretinde propriul adevăr, distinct de sursa care îi dăruie ființa adevărată. Este dezrădăcinarea din adevăr care îl aruncă în dimensiuni lipsite de sine și îl scutură de nesfârșire precum toamna desfrunzește pomii, fapt care relevă sarcasmul dureros al izgonirii ce îi umple fruntea de riduri și îi injectează în ochi ură și dor de răzbunare în inimă.
În fiecare Adam din lumea aceasta este un izgonit și nedreptățit, dezgolit și revoltat, care cere să se facă dreptate în numele propriului adevăr. Un astfel de Adam purtăm cu toții dintotdeauna în adâncul ființei noastre în numele căruia stipulăm tot felul de principii pe care le numim legi, tradiții, cutume, convenții și valori prin intermediul cărora stabilim reguli universale de relaționare în numele unui adevăr suprem căruia însă ne raportăm numai din interiorul propriului orizont.
Azi, ca întotdeauna, suntem chemați din nou, în numele adevărului, să luptăm în același ontologic război al dimensiunilor spirituale. Însă, în acest război nu ni se mai cere să renunțăm la micile plăceri, la dulcile ispite sau să insistăm în riguroasa stăpânire de sine, ci ni se cere să luptăm pentru dăruire către cei de alt neam, compasiune față de cei în suferință și implicare de sine desăvârșită pentru valori și idealuri greu de înțeles până mai deunăzi.
Stările belicoase de acest fel, în care suntem amenințați de trezirea ciclopului înfometat, ne cer să reflectăm mult mai adânc la ceea ce înseamnă să fim și să iubim iertând în timp ce ne situăm de partea adevărului.
Adevărul lumii de azi, ca voință divină în context de război, este părtaș al sinelui în dauna comunității. Omul contemporan este, prin urmare, într-un permanent război din această perspectivă, pentru că pacea adevărată pe care o pretinde este întemeiată pe prețuirea aproapelui, care cere să distingem cu adevărat între cei mai apropiați de noi.
Ca atare, Adam, cel izgonit din Eden, este reprezentantul tuturor acelora care aleg să se atașeze celor lipsiți de dialog, de protecție, de identitatea locului în care s-au născut. Este un răzvrătit cu pretenții de războinic și de perpetuu revoluționar.
În fiecare veac al lumii, care în infinitatea dumnezeiască este cel mult o clipă, există un Adam. Ultimele trei secole ale istoriei au avut câte un astfel de Adam. Veacul XIX un Adam cu pronumele Napoleon. Veacul XX un alt Adam cu pronumele Hitler. În primul veac din cel de-al doilea mileniu, deși nădăjduim ca aceste afirmații să fie goale de sens și simple speculații, din Răsărit se ridică un alt pronume al lui Adam: Putin.
Europa și-a construit modelul de civilizație din creuzetul națiunilor războinice care o alcătuiesc. De aceea, Europa este mai mult un concept care a propus lumii un mod de tensionată conviețuire în numele adevărului, decât o lume a păcii inviolabile. Cu toate acestea, tensiunile din care încă se construiește și prin care există această parte de lume reflectă faptul că Europa încă rămâne un model de civilizație viabil care mai are încă multe de oferit celorlalte modele de civilizații care se dezvoltă în alte părți ale lumii.
Războiul care se manifestă azi în sânul națiunilor europene este încă un mod de a spune lumii că Europa încă nu și-a descoperit identitatea. Vibrația religioasă care izbucnește din aceiași credință creștină într-o multitudine de veleități multicolore în cultura postmodernă construită pe temelia Bisericii creștine din Europa, în numele unor idealuri culturale puternic politizate, relevă faptul că pretențiile europenilor de a se regăsi în propria matcă spirituală încă mai au un drum lung de parcurs.
De fapt, Europa este un întreg tocmai pentru că este divizată. Europa este un Adam revoltat aflat înafara propriului sine, care izgonit din realitatea eternității, stăruie să dovedească că nu are nevoie decât de propria individualitate, deși știe că, lipsit de marginile care îi dau formă în care nu își poate divide sieși propriul sine ca adevăr, nu poate exista.
Izgonirea lui Adam din Eden reprezintă de fapt începutul adevăratei întoarcerii în Rai.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!