poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2167 .



Proiectele Platformei Culturale AȘII ROMÂNI e.V din Nürnberg au fost lansate oficial
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [asvl ]

2009-12-10  |     | 



În data de 29 noiembrie proiectele Platformei Culturale AȘII ROMÂNI e.V din Nürnberg- Germania, reprezentată prin Berthold Staicu și Ionela van Rees-Zota au fost lansate în fața a peste 300 de persoane, printre care: presa internațională, personalități culturale, artistice și oficialități din Germania și România, hotărând ca împreună să se implice în proiectul deschiderii Centrului Cultural Româno-German și a Bibliotecii Românești „Ion Minulescu.”
Podul interculturalității și-a găsit pe scena de la Nürnberg un fertil teren de manifestare, iar momentele artistice prezentate de binecunoscutul artist român Mihai Trăistariu, însoțit de prezentatorul și cântărețul de muzică populară Florin Racoci, Formațiile Silver Star, Akord și Consolare au fost completate cu momente oficiale la care au participat personalități deosebite precum : Michael Fernbach- Atașatul Cultural de la Consulatul din München, Cosmin Mitrea – Diplomat în cadrul Ambasadei de la Berlin, Părintele Herineanu- Preotul paroh al Bisericii Sf. Dimitrie din Nürnberg, Horst Göbbel- Președinte Haus der Heimat Nǘrnberg, KUF- prin Heidi Walter și Primăria din Nürnberg.
Referitor la strategiile de organizare și funcționare a Centrului Cultural Româno-German (CCRG) direcțiile de interes se îndreaptă spre 6 obiective hotărâtoare, care au fost prezentate în cadrul spectacolului inaugurar de la Nürnberg și sunt următoarele:
1. Oferirea unui număr variat de activități și manifestări culturale, educaționale și divertisment românilor și germanilor din împrejurimi.
2. Constituirea unui centru de socializare, informare comunitară și multiculturală.
3. Formarea unui mediu instructiv educațional menit să favorizeze schimburile interculturale și să pregătească integrarea noilor membrii ai comunității românești în societatea germană.
4. Instituirea - în cadrul centrului - a unei biblioteci românești, care să ofere servicii de specialitate, inclusiv posibilitatea de a consulta cărți editate în limbile: română, germană, engleză, franceză.
5. Crearea unei ludoteci destinată desfășurării de jocuri și a altor activități menite să satisfacă nevoia de joc și socializare creatoare a copiilor români și germani.
6. Proiectarea vizionării unor producții cinematografice din filmografia românească.
În cadrul CCRG va exista și biblioteca publică românească din Nürnberg care va purta numele celebrului scriitor, Ion Minulescu. Pentru ca acest proiect să se realizeze, un sprijin deosebit de important, în susținerea acestei campanii, începută în vara acestui an, a fost acordat de Biblioteca Județeană Mureș, prin domnișoara Liliana Moldovan, care a încheiat mai multe parteneriate cu biblioteci din țară, percum: „Petre Dulfu” din Baia Mare, Biblioteca Academiei Române, bibliotecile județene din Cluj Napoca, Rm- Vâlcea, Iași și Brașov, dar și cu sprijinul doamnei Susanne Schneehorst de la Biblioteca din Nürnberg, care s-a alăturat Bibliotecii Ion Minulescu.
De asemenea, colecția de carte destinată viitoarei biblioteci din Nürnberg s-a format și prin contribuția editurilor: RAO și Tritonic din București, Lumen și Polirom din Iași, Casa Cărții de Știință și Limes din Cluj Napoca, Editura Ardealul și Editura Cezara Marica din Tîrgu-Mureș, pentru a le numi pe cele mai importante și colecții donate de către persoane fizice din țară și străinătate.
Încărcat de emoție a fost și capitolul alocat acordării unui trofeu din partea Bibliotecii Județene Mureș, reprezetând o bufniță, ca simbol al înțelepciunii, trofeul s-a transformat într- un semn al prieteniei și al încrederii că bibliotecile românești pot contribui la propagarea culturii române și pot îmbogăți imaginea României peste hotare, chiar și atunci când ele funcționează în orașe din țări diferite. Realizat de artistul Eugen Cătălin Cioană din Alba Iulia, trofeul a fost înmânat din partea Lilianei Moldovan, de către Mihai Trăistariu care a acceptat să ia parte la acest moment solemn și a oferit trofeul Ionelei van Rees-Zota, lui Berthold Staicu și tuturor colaboratorilor care au sprijint acest proiect.
Temelia Centrului Cultural Româno-German și a bibliotecii românești Ion Minulescu a fost realizată. S-au adunat în jurul nostru un grup eficient de prieteni și iubitori de cultură care au creat contextul favorabil organizării unui concert desfășurat sub titlul : „Cultura nu dăunează sănătății”, unde organizatorii au fost asaltați de întrebări și cereri pentru implicarea în organizarea viitoarelor evenimente și deschiderea celui mai important centru al românilor din zonă.
Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment:,artiști invitați, oficiali germani și români, reprezentanți ai bisericii, prieteni ai culturii românești și nu în ultimul rând publicului participant la spectacol, pentru încrederea investită în acest proiect, pentru sprijinul acordat și interesul manifestat pentru revigorarea limbii române și punerea în lumina reflectoarelor a unei culturi românești autentice, încărcată de valori artistice esențiale.


Jurist
Ionela van Rees- Zota




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!