poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2108 .



Românii în străinătate
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-02-29  |     | 



Acest eseu este dedicat celei care a fost G.B. măcelărită stupid de un român într-o parcare din Germania


Stăteam acum 11 ani în parcul de lângă Universitatea din Bonn și mă uitam cu interes cum trei studenți români, doi băieți și o fată făceau „poștă” o sticlă cu băutură .Așa cum îi stă bine unei sticle în Vest și aceasta era învelită într-o pungă de hârtie. Aspectul general era dezgustător- societatea germană- și atunci ca și acum nu privește deloc bine pe cineva care bea pe stradă. După ce au terminat cei trei studenți de la Conservatorul din Iași au trecut pe lângă mine întrebându-se cu voce tare „Ce se holbează ăsta ?”.
Ar cam trebui să ne holbăm. Ieșim din ce în ce mai mult în străinătate, categorii foarte variate de oameni. Cum sunt românii în străinătate ? O generalizare (foarte grosieră) va fi prezentată în continuare, luând-o de jos în sus.
-a. Drojdia societății; hoți, cerșetori, ucigași. O prea mare îngăduință permite acestor oameni să se întoarcă iar și iar în Occident atunci când ar trebui să li se interzică accesul perpetuu dincolo de granițele țării. Sunt cea mai joasă categorie de oameni- cei care merg să distrugă, să strice, să umple de dezgust străinii. În toată Europa Occidentală țiganii noștrii sunt „fruncea” la cerșit. Mărturisesc șocat că i-am găsit și în Portugalia încercând cu un interes deosebit să-mi vândă „un ceas Atlantic perfect nou”. Sunt rușinea României de la Nuremberg și Viena și până la Oceanul Atlantic. Cu mâna pe inimă pot spune că sunt cei mai numeroși, cei mai revoltători și cei din cauza cărora avem de suferit. Cerșetorilor le urmează hoții. Și ucigașii. O persoană deosebită, extrem de talentată, cu un potențial uriaș în străinătate (angajată la IBM) a fost măcelărită într-o parcare din Germania de fostul ei prieten – pentru că nu a vrut să se întoarcă la el. Ucigașul venit special în Germania pentru acest lucru și-a povestit crima cu un deosebit calm anchetatorilor germani- după standardele românești i se părea foarte normal.
-b. Românii „patrioți”- reprezintă o categorie ușor inocentă, ușor naivă. Pentru a da un exemplu, fiind invitat de un oficial din Bonn împreună cu un coleg- favoare deosebită chiar pentru compatrioții respectivului oficial- colegul meu „patriot” s-a dus glonț la biblioteca oficialului; acestuia, ușor șocat, i s-a reproșat că nu- lare pe Marin Sorescu în bibliotecă și că nu a citit autori români. Românul patriot crede că suntem „the best”. El nu concepe că lumea pur și simplu nu e interesată- și că pot fi oameni onești și extrem de culți- neinteresați de România.
-c.Români „scârbiți” de România. Aceștia sunt la rândul lor o categorie interesantă- scârba lor poate să provină din cauze obiective , de exemplu acel „rumener” spus de nemți pe același ton cu „tzigeuner”; există însă și cauze de gen „s-a suit scroafa în copac”.
-d.Români „normali”. Cei într-adevăr curioși, interesați, care vor să se instruiască, să înțeleagă.
-e.Valorile mari, cei care realizează ceva, cei care duc omenirea mai departe. Tristan Tzara, Fundoianu, Brâncuși, Ionescu sunt doar câțiva.
Imaginea contează foarte mult, mai ales în Vest. Este necesar, în acest sens, un exercițiu de normalizare, care să aducă mii de români „onești” să vadă Vestul, chiar și pentru o săptămână –ar fi foarte multe de învățat. În același timp este necesar să ieșim din buncărul interior, să recunoaștem că nu suntem perfecți- să cerem și să acceptăm ajutor pentru a ne forma, pentru a ne cizela, pentru a putea să ne integrăm. Și integrându-ne ca persoane vom integra și România.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!