poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6698 .



Notițe sadice
eseu [ ]
Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2006-12-04  |     | 



KFC-ul din Romană, ăla lipit de Mc Donald's-ul din Romană, are o "grădiniță" care nu miroase-a bulion, a ketchup vreau să spun. Nu-i singurul lucru ce m-a-ndeamnat să m-așez acolo, ci aprehensiunea mea pentru viața și opera acelui: Donatien-Alphonse-François Marquis de Sade - mort la 74 de ani, după o jumătate de viață petrecută-n pușcărie; erou în războiul anti-prusac; condamnat de drept comun pentru evaziune fiscală, mai apoi pentru felurite abateri și deviațiuni etic-comportamentale; condamnat de mai multe ori la moarte; declarat nebun; renegat, numai ca titlu nobiliar, de cele două progenituri!; ascuns privirilor opiniei publice vreme de 150 de ani; reabilitat, per accidens, după revoluția sexuală din secolul al XX-lea; exploatat intens, în prezent, de industriile cinematografice mai mari, ori mai mici.
Mizeria "fizică" a KFC-ului nu-i echivalată decât undeva, în stânga Bulevardului Energeticienilor, printre, prin, și în "grădinița" de pe lângă unul dintre blocurile "declarate" locuințe sociale; acolo unde oamenii joacă table și cărți; acolo unde există un grătar și nicio altă firmă, alta decât aceea a fețelor și existenței locuitorilor care au convenit că aia-i "grădinița" lor.
Există, însă, o deosebire fundamentală etică și valoric-comportamentală impusă de obiceiul locurilor ("grădinițelor"): în Romană am fost somat să mă ridic de pe scaun și să plec; în Energeticienilor mi s-a sugerat să-mi pun picioarele pe scaun, dacă doresc; în Romană nu am fost întrebat ce doresc; în Energeticienilor am fost întrebat dacă vreau ceva.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!