poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4077 .



Goma ca o g(l)umă
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2006-01-17  |     | 



Am avut astăzi prilejul să-l aud pe dl.Goma la televizor, probabil că reînviat de neobosita căutătoare și aspirantă etern la postul de șef al TVR- dna.Hossu Longin.D ouă lucruri m-au amuzat:
1.ideea exprimată clar că miilor de susținători care veneau la București să-l sprijine li se dădeau rapid pașapoarte pentru ei și familiile lor. Unora li se dădeau aceste pașapoarte "chiar din gară, de când coborau din tren", altora după ce plecau de la Goma și după o bătaie bună.Îmi și închipui tipografia trăgând zeci de mii de pașapoarte, milițieni invidioși împărțindu-le (ba chiar schimbându-și rapid uniforma cu haine civile doar, doar, o prinde și ei un pașaport) și întâlnirile conspirative și strict secrete ale grupurilor celor "care au plecat din cauză de Goma" în străinătate. Cât de mult trebuie să-l fi adulat ! Cum se adunau ei, mii și zeci de mii pe străzile Parisului să-l susțină și să-l aclame !
2.Securitatea a complotat cu Mossad-ul și serviciile franceze ca să-l distrugă.Ce personalitate importantă trebuie să fi fost Goma dacă serviciile unor țări aflate de o parte și alta a Cortinei de Fier se întâlneau și cădeau de acord să înceapă operații împotriva sa.
Se vede clar, pentru cine nu e orb, tâmpit sau naiv că Goma e "dus". Dar "dus" rău de tot (ne amintim că a candidat la președenție prin 1996- parcă).Scrierile lui se vând în tiraje de zeci de exemplare(apud responsabilul de la Cărturărești- "am avut numai retururi cu Goma așa că nici nu-l mai luăm"- dar probabil că și aici e un comp(l)ot al lui Manolescu) .
Acestea fiind zise ,cine-l iubește pe Goma ?
În opinia mea sunt mai multe categorii:
-lașii sau cei care au ceva pe conștiință; lipsa lor încearcă să și-o suplinească cu fantoșa lui Goma. Domnii "ai fost cu noi în celule ?" care n-au mirosit nici măcar pe dinafară un post de miliție și/sau securiștii " blânzi" intră în această categorie;
-nostalgicii de diverse tipuri; cei care încă îl mai visează pe "Căpitan, pe calul său alb..." ;
-basarabenii- dar basarabenii ar fi în stare să înghită orice, dovadă "eroii" Ilașcu și Roșca;
-comozii- e mult mai simplu să preiei idei de-a gata fără să le rumegi tu;
-alde gică contra- Goma e împotriva tuturor (a se citi Manolescu,Liiceanu,Blandiana, etc.)- haideți să fim cu Goma !
Goma a fost unul din cele mai interesante experimente ale securității. E cineva suficient de nebun să-și închipuie că dacă ar fi prezentat un cât de mic pericol n-ar fi dispărut, pur și simplu ? Dar nu era cazul. Goma era doar o trompetă ciobită, un bănuț calp- a fost lăsat să plece în Franța ca dovadă a "înțelepciunii organelor".Pe de altă parte, Goma a dat foarte bine și pentru cei de dincolo- un "anticomunist" protestatar și care între un Dubbonet și o vodcă Smirnoff era în stare să-și amuze ca o marionetă stăpânii. Căci asta a fost Goma- o biată marionetă (a cărei complicitate este cunoscută) în mâinile securității și ale SDECE.
Sunt curios ce va mai rămâne în 50 de ani din dl.Goma în afară de scandal.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!