poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1233 .Konstantin Pokrovskii și Ion Inculeț
eseu [ ]
Din istoria războiului II mondial

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Antiastrolog ]

2010-05-18  |     | Unul dintre epizoadele tragice și impresionante ale celui de al 2-lea război mondial îi are în centrul atenției pe directorul Observatorului astronomic de la Odesa, membru-corespondent al Academiei de Știinte din Rusia Konstantin Dormidontovici Pokrovskii și Ion Inculeț (1884-1940), fizician, membru al Academiei Române, fost președinte al "Sfatului Þării" de la Chișinău, iar ulterior ministru al Basrabiei în guvernul României.

La 1941, când Odesa era ocupată de oștirile române, iar guvernator al Odesei era Gherman Pântea, Inculeț nu mai era în viață, însă, soția lui Roxana Cantacuzino-Bașotă și cei doi copii- George și Ionel locuiau la București. Ion Konstantinovici Inculeț, сa stângist în politică, dar și cu probabile rădăcini slave, căci numele lui de familie se pare că derivă din polonă era persoana, care la 1918 inspira cea mai multă încredere minorităților naționale din Basarabia. El vorbea destul de des rusește la ședințele "Sfatului Þării" și doar puciul bolșevic de la Petersburg l-au determinat definitiv pe el și pe colegii lui eseri să opteze pentru Unirea cu România. Tot aceasta a fost cauza dizgrației staliniste, în care căzuse Inculeț, Pelivan și Halippa după Unirea din 1918. Toți aceștia fuseseră etichetați "dușmanii numărul 1 ai Uniunii Sovietice" și urmau să fie prinși și represați de slugile lui Stalin: Beria și Sazîkin la 1940, iar mai târziu, după 1944 de Beria, Mordoveț și Bondarenco (Bodnăraș).
Stigmatul de dușmani al URSS în ceea ce-i privea pe Inculeț, Pelivan a persistat și mai persistă încă în multe cercuri, în special comuniste și pro URSS, căci vina cea mare a lui Inculeț a constat în acceptarea Unirii Basarabiei la România la 27 martie 1918. Pentru a ne convinge de aceasta este suficient să consultăm Enciclopedia Sovietică moldovenească, nemaivorbind despre lucrările istoricilor sovietici moldoveni, care tratează unilateral evenimentele din 1918 din Basarabia. Și dacă Inculeț cu cei 40 de partizani ai lui veniți de la Sankt-Petersburg, la însărcinarea lui Kerenskii, mulți deveniți membri ai "Sfatuilui Þării", au trecut ușor peste opoziția bolșevică de la 1918, apoi mult mai dificil a fost să renunțe la alianța cu Rusia, căci eserii nu aveau în planuri destrămarea teritorială a imperiului, ci doar reformarea lui. Doar arestarea guvernului provizoriu de la Petersburg la 24-25 octombrie (7-8 noiembrie stil nou) 1917 i-a făcut să adere la ideea Unirii.
În anii 70 ai secolului trecut Inculeț și membrii "Sfatului Þării" erau etichetați "trădători" în cursurile de istorie a RSSM și acest stigmat a persistat și mai persistă și până în prezent, mai ales în cercurile comuniste.

Pokrovskii era mult mai în vârstă. El fusese născut la 1868 la Perm. După susținerea doctoratului la Moscova a predat și s-a ocupat de cercetări științifice la Dorpat, Petersburg, iar la 1934 fu numit director al Observatorului astronomic de la Odesa. Este foarte posibil, ca Halippa și Inculeț, să-l fi cunoscut din anii studenției. Este deasemenea foarte posibil, ca Nicolae Donici, astronomul basarabean, care a absolvit Universitatea la Odesa, să-l fi cunoscut pe Pokrovskii ca specialist în astronomie.
În anul 1937 Pokrovskii s-a pronunțat în mod deschis împotriva stalinismului și în special în apărarea astronomilor de la Pulkovo represați: Gerasimovici, Perepelkin, Dneprovskii, Iașnov, Balanovskii, Musselius, Komendantov și alții. El nu mai avea ce pierde, decât onoarea.
În anul 1941, după intrarea românilor în Odesa, a sfințit Observatorul, a deschis un liceu românesc pe lângă Universitate, care fu absolvit de un număr apreciabil de studenți în anii războiului și a promovat un institut de propagandă anticomunistă, în care ținea cursuri.


Tot la București în anii războiului lucra și astronomul Nicolae Donici cu colegii lui Andrei Baikov, Lev Oculici (Ocoulitch), veniți din Basarabia și, încercând să refacă observatorul amiralului Urseanu, decedat în 1936, din centru capitalei.
Acesta era un motiv suplimentar pentru Pokrovskii, ca să întreprindă o vizită la București în decembrie 1942 împreună cu o echipă de 50 de cadre didactice și astronomi de la Universitate.
La București s-a întreținut cu Roxana Cantacuzino, văduva ministrului Ion Inculeț, și Nicolae Donici, care i-au promis ajutor în aprovizionarea Universității și a observatorului cu instrumente, literatură, iar lui Pokrovskii, personal, și ajutor medical. Căci Pokrovskii avea peste 70 de ani!

Tocmai acestea au fost cauzele arestării lui Pokrovskii în anul 1944, după reintrarea Armatei Roșii. Pokrovskii a decedat la închisoarea NKVD de la Odesa în toamna anului 1944.

Un rol aparte în elucidarea detaliilor procesului asupra lui Pokrovskii îi aparține conferențiarului de la Odesa, doctor în astronomie, Vladimir Alexandrovici Smirnov [1]. Acesta a arătat prin cercetări de arhivă, că lui Pokrovskii i s-a imputat "trădare de patrie". Încă câțiva profesori de la Odesa au avut de suferit din cauza colaborării cu autoritățile române, printre care, profesorul Varneke.


Bibliografie:
V.A. Smirnov, R.A. Ciuprina. Biografia lui K.D. Pokrovskii. Stranitsy istorii astronomii v Odesse. Odesa. Astroprint,pt.1, pp.75-81, 1994 (în rusă). Primul dintre autori, astronom și istoric al Odesei cunoaște destul de bine istoria Odesei din anii războiului, însă fiind membru PCUS, trăiește istoria URSS începând de la Lenin. Nu am găsit nicăieri critica lui Lenin, de parcă nu au existat alte posibile evoluții ale evenimentelor.

După publicarea eseului am primit următoarea înștiințare:

Flag this messageFw: CNPT2010Wednesday, May 19, 2010 7:09 AMFrom: This sender is DomainKeys verified"Ioan Gottlieb" Add sender to ContactsTo: undisclosed-recipients

--- On Wed, 5/19/10, Ioan Gottlieb wrote:


From: Ioan Gottlieb
Subject: Fw: CNPT2010
To:
Date: Wednesday, May 19, 2010, 6:57 AM
--- On Wed, 5/19/10, Ioan Gottlieb wrote:


From: Ioan Gottlieb
Subject: Fw: CNPT2010
To:
Date: Wednesday, May 19, 2010, 6:44 AM
--- On Thu, 5/6/10, Ioan Gottlieb wrote:

Dragi colegi,
din nou va forwardez randurile d-nai prof. Aura Dariescu. Sper ca situatia financiara a tarii sa nu influenteze prea mult conferinta.

Cu cele mai bune urari,
Ioan GottliebStimate Doamna/Domnule Profesor,


Datorita ultimelor evenimente si a solicitarilor dumneavoastra, comitetul de organizare a hotarat sa prelungeasca termenul de achitare a taxei anticipate.

Astfel, toti participantii care achita taxa de participare pana la 1 iunie sa beneficieze de o reducere de 100 Lei, adica taxa de participare sa fie (pentru acestia) de 300 Lei.


Va rugam sa trimiteti suma in contul SOPHYS:
Asociatia "SOPHYS" IASI
CIF 18175781
Sediul - Iasi, Str. Stejar 55, Iasi
Contul - RO81BRDE240SV48411042400
Banca - BRD Fil. V. CONTA


Si sa faceti mentiunea: Pentru CNFT.


Participantii care au achitat suma de 350 Lei, vor primi diferenta de bani la Inregistrare.


Va multumim si va asteptam la Iasi,Professor Dr. Marina-Aura Dariescu
Department of Solid State and Theoretical Physics
"Al. I. Cuza" University of Iasi
Bd. Carol I no. 11, 700506 Iasi, Romania.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!