poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3659 .



Panseluțe și ciorapi murdari
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-04-13  |     | 



„Ia uite la jidanu’ăla, vrea și el ceva acolo...cât o să-i mai suportăm noi, rromânii pe jidănașii ăștia...” frecvente discuții, frecvent prilej de pierdere a timpului și eventual a banilor celor care ne dau salariul.
Am mai spus-o. N-am fost singurul. O mai spun. Românul de rând are o tendință aproape impudică să-și găsească vinovați. Alții decât el, evident. Bla, bla, bla, hoții aceia care ne-au furat țerișoara, care au construit Viena cu aur translivan, pluto-masoneria, etc., etc. Vorbărie jalnică și tristă de inși rupți în coate și în fund. Vorbărie de oameni fără nici un țel în viață. Oameni ratați. Ratați de când s-au născut. Din părinți ratați, din bunici ratați. Toți însă cu această ură ancestrală împotriva străinului, împotriva celui care e altfel decât ei. Asta e marea majoritate.România naționalismului de doi bani a lui Iorga, Goga și A.Cuza.România lui Nae Ionescu, a Decemvririlor, Nicadorilor .Nu comuniștii ne-au făcut așa. Așa am fost noi. Învățați să urîm. Din păcate. Pentru că teribila energie cheltuită am putea să o folosim mult mai eficient la altceva. Am deveni campioni mondiali la traforaj viteză. Sau la cine știe ce.
Văzută de afară, România este o buburuză care se studiază la lupă și descoperă ce multe pete are. O bună parte din povestirile noastre patriotice a la Dumitru Almaș sunt pur și simplu ignorate. O altă parte s-a petrecut exact pe dos- dar nu contează, noi să fim sănătoși. O altă parte nici nu există.
Și atunci, ce rămâne ? „Ceea ce aprig îți dorești, va rămâne”, spune Ezra Pound. Va rămâne o țară de perdanți făcând politică de cafenea în Cișmigiu. Sau poate rămâne numai munca cinstită. Cea concretizată în ceva- și nu în simple baliverne sau frustrări legate de pixuri, mixuri și dixuri.
Trebuie să fim frustrați de noi înșine. De incapacitatea noastră de a fi mai buni, mai competitivi, mai maturi.
Un site literar nu trebuie să fie un pension de domnișoare. Nu putem scrie în secolul XXI ca la „Notre Dame de Sion”. E absurd cine face asta.
În schimb, cenzura trebuie să o avem noi. În sufletul nostru, în inima noastră. Atunci când știm că vom răni niște sensibilități. Și să ne întrebăm –merită ?
Trebuie să avem un minim de bun simț. Și să ne gândim că atunci când scriem, putem răni pe cineva. Chiar și prin simpla includere a sa printre jidănași, bozgorei sau alte lighioane simpatice.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!