poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2603 .



Biserica-încotro ?
eseu [ ]
Cerere și ofertă religioasă-1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-01-30  |     | 



Trăim într-o societate de consum. Consumăm lucruri materiale, consumăm cultură, consumăm religie. Dăm și dorim să ni se dea. Ne așteptăm ca serviciile oferite să fie pe măsura așteptărilor noastre.
În categoria serviciilor spirituale se înscrie și Biserica. Indiferent de religia propriu-zisă, Biserica trebuie să vină în întâmpinarea "consumatorului de religie" cu o ofertă tentantă. Sau, dacă nu, să facă loc celor care pot face o astfel de ofertă.
Nu știm la ora actuală care este Dumnezeul suprem. Sperăm ca el să fie creștin- dar nu putem să ne arogăm primatul uneia din Bisericile Creștine- pur și simplu pentru că nu există o altă bază decât cea a "consumatorului de religie".
Acest consumator trebuie să dispună de toate ofertele posibile- trebuie să aibă acces la acestea fără nici un fel de piedici. Dacă Biserica X îi va satisface așteptările pe plan spiritual- este normal să meargă la Biserica X. Acest lucru nu înseamnă nici prozelitism, nici răspândire de nu știu ce secte monstruoase în sfântul nostru spațiu mioritic. Înseamnă doar că Biserica X este mai competitivă prin oferta ei decât Biserica Y și atunci Biserica Y- în spiritul firesc al ecumenismului- trebuie să-i facă loc.
În acest sens, sintagma de "Biserică Națională" devine jenantă și este salutară decizia Bisericii Ortodoxe Române de a reveni asupra ei.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!