poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2954 .



Ce-mi doresc eu mie, dulce Românie ? (de la tine)
eseu [ ]
O Românie mai bună-1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2005-01-07  |     | 



Dorim cu toții să trăim într-o țară mai bună. Mai bună cum ? Aici ar exista circa 20 de milioane de răspunsuri, majoritatea probabil că ar căpăta doar drepturi în pagina de autor.
"Nu te întreba ce-ți oferă America, întreabă-te ce-i oferi tu ei" se spune că ar fi zis Kennedy prin anii 60. Totuși, noi nu suntem America. Și după n ani în care am fost (în)cântați cu fantasmagorii de genul "muncim pentru copii și nepoții noștri" e timpul să vedem ce vrem noi, de fapt, de la țară.
Mai bună, cum ? Ce dorim noi, de fapt, în anul 2005, de la România ? Ce așteptăm de la statul de care aparținem, de voie sau de nevoie ?
Personal, sunt satisfăcut de prima măsură luată de guvern. Era un lucru normal, era un lucru logic. Zeci de secretari de stat tâmpiți (și aș numi-o doar pe dna.Marinescu) au inventat tot felul de prostii cu solidaritate socială punând cât mai multe taxe pe cei care muncesc și dând pomană la toți neisprăviții și puturoșii. În România am cel puțin 2-3 angajamente simultane. Unul din ele este la negru tocmai pentru ca să nu mă jecmănească statul. Stat care ia. Atunci însă când ai tu nevoie de ceva, de exemplu de asistență medicală în cazul unui puseu cardiac-salvarea vine în circa 3 ore .Asta pentru că am plătit asigurări sociale în cel puțin 2 locuri.
Eu aș vrea deci patru lucruri semnificative și importante de la statul român.
1.Să ia la cunoștință că în România există o categorie denumită generic "intelectuali".Că sunt intelectualitate de origini umaniste, intelectualitate tehnică sau alte tipuri de intelectuali-nu contează. Această categorie este însăși esența unui stat modern-ceea ce are el mai bun. Ea trebuie sprijinită, susținută, încurajată.Cum ? Există o multitudine de mijloace. Poate că dând bibliotecilor de circa 100 de ori mai multe fonduri. 300.000 lei fond anual de achiziție pentru o bilbiotecă de cartier mi se pare bătaie de joc. Poate că subvenționând cărțile. Poate că prin scăderea impozitului. Deducerile pe impozit pentru achiziția de cărți, pentru plata taxelor școlare, etc. mi se par normale într-un stat civilizat.

2.Să renunțe la hoția legalizată-așa cum le spuneam studenților mei, "cel mai mare dușman al românilor a fost statul român". Prin cele n taxe care de care mai stupide el descuraja oamenii care munecesc și încuraja puturoșii de teapa celor de la Reșița,Deva,Brașov. Statul român trebuie să ia strictul necesar- și nimic mai mult. În acest sens și birocrațiile fabuloase trebuiesc reduse. Nu înțeleg de ce am nevoie și de primar și de Consiliu Județean-de exemplu. De ce nu-și poate face primarul-ales democratic- treaba cu funcționarii de la primărie și trebuie să mai finanțăm încă o structură paralelă și parazită.Idem toate taxele,CAS, etc.

3.Să dea ceva pentru banii pe care-i ia. Plătim anual peste un milion de lei impozit local.Scările de la Universitate nu merg, Gambrinusul stă să cadă, etc., etc., etc.Revoluția americană a început printre altele datorită taxelor fără reprezentativitate. (R)evoluția română se pare că a început în decembrie 2004.Să-i dăm o șansă !

4.Să simt că statul român există. Și nu numai la sărbători. Se pare că pentru cetățeanul american, arestat departe de țară (din motive diverse) se poate.În 24 de ore acesta este scos din închisoare de reprezentantul diplomatic american.Atunci când ambasadorul român din Thailanda a fost întrebat cine-i ajută pe sinistrații români prinși de evenimente acolo acesta a spus către reporteri "nu știu. Poate dumneavoastră".Un astfel de om merită să spele ad eternum wc-urile din MAE.Dar deocamdată este ambasador la post.

Asta e tot ce-mi doresc eu.
Dar dvs. ?

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!