poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6432 .



Debut editorial în proză la Editura Limes din Cluj-Napoca: `Adeb`, Veronica D. Niculescu
articol [ Carte ]
“Adeb” - poveștile unui jurnalist

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2004-08-25  |     | 



Debut editorial în proză la Editura Limes din Cluj-Napoca: “Adeb”, Veronica D. Niculescu









Am plăcerea și bucuria de a vă semnala debutul în proză al jurnalistei sibiene Veronica D. Niculescu.
Volumul “Adeb”, apărut în august, 2004 la Editura LIMES din Cluj-Napoca, cuprinde nouă povestiri în proză. Această apariție editorială poate însemna o bucurie pentru acei cititori de proză care au avut prilejul să întâlnească, în reviste culturale sau pe site-uri de literatură pe internet, povestiri semnate de Veronica Niculescu - în volum vor avea plăcerea de a regăsi câteva remarcabile titluri, premiate în anul 2003, la diferite concursuri naționale de creație literară.



“Adeb” - poveștile unui jurnalist


Dacă vom face referire la acest volum de debut, va trebui să luăm în considerare experiența de jurnalist a Veronicăi Niculescu, pentru că povestirile converg în punctul comun al lucrului în presă, mai exact al temerilor, complexelor și angoaselor redactorilor, care zi de zi traduc întâmplările adevărate ale vieții, în reportaje de fapt divers.
Veronica D. Niculescu lucrează ca ziarist de peste 8 ani. A fost redactor-șef de cotidian local și de revistă națională, corespondent pentru presa centrală și a avut numeroase colaborări în presa scrisă și audio. De un an lucrează ca purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Ca invitație la lectură și pentru a a face cunoștință cu autoarea volumului de proză “Adeb”, voi atașa în continuare “Cuvântul autorului” respectiv “Fișa de autor” a Veronicăi D. Niculescu dar nu înainte de a anunța faptul că volumul va fi lansat în curând, la Sibiu.



Cuvântul autorului


“Adeb” este, fără doar și poate, proza unui jurnalist. Ca ziarist nu poți, atunci când ajungi acasă, să te debarasezi, odată cu hainele de peste zi, de poveștile vieții și ale morții pe care le-ai prins în contururile paginii de ziar. Poveștile adevărate, dramele unor necunoscuți, ale căror poze le scanăm și deasupra cărora punem titluri incitante, poveștile reale despre care e nevoit să scrie jurnalistul - și mă refer în special la cele numite “de fapt divers”, sinuciderea, crima, violul, accidentul - și toată goana nebună după eveniment, toate acestea se adună în noi, straturi-straturi. Le purtăm, adesea cu vinovăție, ca pe niște tumori ale căror țesuturi bolnave noi înșine ni le-am confecționat, cu răspundere.
Astfel vine o zi în care nu mai poți, o zi în care trebuie să te așezi și să scrii despre ce nu s-a lăsat spus în paginile machetate cu grijă.
Este ziua în care viața și moartea încearcă să devină literatură, sprijinindu-se, din vârful degetelor, pe translucide crâmpeie de realitate. Numai puțin, numai preț de-o răsuflare. Restul, adică aproape tot, e imaginație, e doar o altă poveste, bântuită de aceleași și aceleași istovitoare obsesii.


Veronica D. Niculescu





Fișă de autor
Veronica D. Niculescu

Volumul de proză scurtă “Adeb”, Editura LIMES - Cluj-Napoca, apărut în august 2004. Cartea reprezintă debutul editorial, cuprinzând nouă povestiri, premiate în 2003 la diferite concursuri naționale de creație literară. O parte dintre ele au fost publicate în reviste literare sau de cultură din țară și din Canada.

Premii literare - 2003:

- Concursul național de proză scurtă “Marin Preda”
- Premiul special al juriului
- Concursul național de creație literară “Dimitrie Bolintineanu”
- Premiul I - „Mircea Nedelciu”
- Concursul național de proză „Alexandru Odobescu”
- Premiul II - pentru lucrarea „Mesagerul”
- Concursul național de creație literară “Vasile Voiculescu”
- Premiul III, secțiunea “Proză”
- Concursul național de creație literară “Radu Rosetti”
- Mențiune
- Concursul de creație literară și articole de presă “Radu Selejan”
- Premiul pentru eseu publicistic


Proză și eseuri publicate în mai multe numere din:

Revista „Transilvania”, Revista „Timpul”, Revista „Respiro”, Revista „Atheneum”- British Columbia (revistă de cultură a comunității române din Canada), Revista „Sud”, Caietele Revistei „Sud” și pe LiterNet, precum și în numeroase reviste virtuale de literatură.


Alte colaborări și premii:

- Eseuri publicate în săptămînalul de cultură „Dilema”, 2001.
- Eseu premiat de săptămînalul „Academia Cațavencu”, 2000.


Experiență jurnalistică:

- Cotidianul “Curierul zilei”, Pitești - Redactor șef și Redactor șef adjunct (1996 - 2000)
- Revista națională “Pescuitul în România” - Redactor șef (2001 - 2003)
- Biroul de presă al Primăriei Sibiu (2003 - prezent)

În paralel, numeroase colaborări în presa scrisă și audio, dintre care: cotidianul “Național”, revista națională “Prieteni fără grai”, revista națională “Fidelitatea”, Radio 21 Pitești, cotidianul “Monitorul de Sibiu”.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!