poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4844 .



Bookarest 2004 – intrarea prin lateral, ieșirea cu mobilele, spre secția de votare
articol [ ]
- n-avem!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2004-06-04  |     | 



Am fost în week-end-ul asta la Bookarest 2004. Mai am aproape un an să mă gândesc dacă mă duc la Bookarest 2005. Am invitat pe Silvia, dornică să cumpere cărți, și pe Bogdan să vină și ei la târgul de carte, să devină și mai culți, nu numai tineri și frumoși. Am somat și pe Andreea și pe Radu să vină, ca să fie lucrurile puse sub un patronaj cu autoritate managerială. Adriana a venit de bună voie, pentru că o durea capul.
Primul galantar, cum intri pe stânga, are (avea!) niște perne pe care scria că decât să dormi mai bine să citești Revista Culturală. Șmecherul care păzea pernele nu ne-a dat de citit, în schimb ne-a oferit un scaun. Am rămas "!?". Al doilea galantar era garnisit cu niște poze foarte reușite cu pești și peștișori care adăstau pe detalii feminine foarte apetisante: torsuri, fese, sâni, burtici, subsuori și chiar pe părți și mai intime decât astea înșirate. Delicioase și foarte instructive! Radu i-a propus uneia dintre fetele de la galantar să arunce împreună o privire ... după galantar, iar pe noi ne-a luat la rost că, vezi Doamne, ce căutăm acolo. La al treilea galantar am găsit un afiș cu un pistol: "Testări on-line cu certificare pe loc". La al patrulea stand era Editura Humanitas, dar domnul Președinte al României plecase cu o zi înainte de acolo. La al cincilea galantar erau cărți prăfuite, dar nu era nimeni cu înfațișare umană, însă erau cam șapte scaune goale, adică insuficient pentru a înscena "12 scaune". Al șaselea galantar era "în mișcare", adică îl transportau niște băieți cu salopete portocalii care spuneau: faceți loc, faceți loc. Așa se face că ne-am trezit împinși cu galantarul afară. Acasă am mâncat peștele și smântâna noastră.
Pierdusem noi spectacolul de sâmbătă, dar știm ce s-a dat.
Premiile ASPR (Asociația Scriitorilor Profesioniști din România) pentru anul 2003: Ioan Es. Pop cu "Petrecere de pietoni" (Editura Paralela 45) - cea mai bună carte de poezie; Matei Călinescu, "Portretul lui M" (Editura Polirom) - la secțiunea roman/memorii/jurnal/corespondență; Cristian Teodorescu, "îngerul de la benzinărie" (Editura Paralela 45) - la secțiunea proză scurtă; Andrei Pleșu, "Despre îngeri" (Editura Humanitas) - la secțiunea critică-eseu și Ciprian Siulea "Retori, simulacre, imposturi" (Editura Compania), pentru cel mai bun debut. Un juriu format din "aripa radical-experimentală" a asociației a acordat premiul pentru experiment romanului Fric (Editura Polirom) de Ștefan Agopian. Marele Premiu ASPRO pe 2003 a fost acordat ex-aequo lui Gelu Ionescu pentru volumul de memorii "Copacul din Câmpie" (Polirom) și lui Andrei Pleșu, pentru volumul "Despre îngeri" (Humanitas). Ieșind din "perplexitatea" sa, Andrei Pleșu, în discursul său, a ironizat “taberele culturale” de la noi și încă ceva, denumit de Pleșu: “prejudecățile ce le animă”.
Premiile AER (Asociația Editorilor din România): aceeași carte a lui Andrei Pleșu, "Despre îngeri", 30.000 de exemplare vândute dintr-un foc, desemnată și "Succesul anului"; celelalte distincții ale AER: Cartea pentru copii a anului - "Dicționar explicativ ilustrat", Editura Litera Internațional; Cea mai bună editare în limba română a unei cărți străine - "Septuaginta", Editura Polirom, Cea mai frumoasă carte ilustrată - "România. Delta Dunării", Editura Ad Libri, Cea mai bună colecție - "Ego-grafii", Editura Polirom, și Cea mai frumoasă carte - "Cincizeci de sonete de Mircea Cărtărescu cu cincizeci de desene originale de Tudor Jebeleanu", Editura Brumar.

Ãsta a fost Târgul de carte Bookarest, un mare bazar, despre care gurile rele spun că a fost unul al tinerilor, deși părerea mea e că se putea numi, tot atât de bine: “de la Bivolaru, la Pleșu”. Cele mai MARI evenimente au fost alea “tip lansare”, cum ar fi Paler – mare maestru la datul de autografe – , Liiceanu, Patapievici, Simion, Uricaru ș.a, fiecare în parte, specialist al câte unei forme de lansare.
Uitați cum a fost cu tinerii: au fost lansate cărțile celor șapte prozatori tineri de la Polirom: Ioana Baețica, T.O. Bobe, Radu Pavel Gheo, Dan Lungu, Cosmin Manolache, Adrian Șchiop și Lucian Dan Teodorovici – asta a fost vineri, la ora 16.00; pe urmă a fost dezbaterea “Generația 2000”, având ca invitați autorii care au citit în cenaclul Euridice: Elena Vlădăreanu, Marius Ianus, Mitos Micleușanu, Ionuț Chiva, Elena Pasima, Ioana Nicolae, Dumitru Crudu, Ruxandra Novac – moderatorii au fost: Marin Mincu și Alexandru Condeescu, iar de organizare s-a ocupat Editura Pontica și a fost aceasta sâmbătă, pe la ora 16.00; “Cinci debutanți în poezie” la Editura Vinea, împreună cu Institutul pentru Cercetarea Avangardei Românești și Europene, Domnica Drumea, Ruxandra Novac, Denisa Piscu, Bogdan Perdivară, Dan Coman, tot sâmbătă, dar la ora 17.00.
S-a dat ceva gratis la lansarea cărții “Totul din paste” de Victoria Pădureț, dar se terminaseră pachetele de spaghete când am ajuns eu, deși s-a promis că se dau: pe toată perioada târgului, plus degustări din rețetele prezentate – eu cred că organizatorul, fiind Editura Cartea de Buzunar, și-a pus ceva deoparte, pentru buzunar!
Apoi, cine a vrut a putut să plece, de la târg, machiat/machiată, caftit/caftită într-o demonstrație practică de luptă la lansarea cărții “Autoapărarea pentru toți”, sau autografiat/autografiat cu ciocolată și arome de condimente la lansarea unor cărți de profil, a putut să plece așa cum vă văd și mă vedeți.
S-a vorbit pe la colțuri despre venimente cool, cum ar fi:
1. Lansarea cărții lui Alexandru Vakulovski “Letopizdeț. Cactuși albi pentru iubita mea”, împreună cu un concert Luna amară. Cool-ul a fost organizat de Editura Ideea - vineri, ora 20.00
2. “Convorbiri cu Nina” de Ion Iliescu; caricaturi de Ion Barbu, sâmbătă, ora 10.00
Recomandările “noastre” – am ajuns să mă prețuiesc –, pentru care vom primi prețuirile voastre, sunt să vă abțineți la a da banii pe: “Enciclopedia naturistă a vitaminelor” de prof. de yoga Gregorian Bivolaru, la Editura Shambala; și pe “Numărul de aur”, vol. I de prof. yoga Gregorian Bivolaru, la Editura Shambala.
Se prea poate să nu vă simțiți în largul dumneavoastră după ce citiți:
- “Obscenitatea publică” de Andrei Pleșu, la Editura Humanitas;
- “Sănătatea femeii din România în context european”, la Editura Carol Davila;
- “România 2004. Starea economică în an electoral” de Constantin Anghelache, la Editura Economică;

E bine de știut, dau informația cu reducere, pentru voi e gratis:
• În spațiile expoziționale de la Teatrul Național s-au amenajat standurile celor 238 de expozanți, din care 49 au fost din străinătate și au reprezentat 11 țări – editurile străine au plătit 100 de euro/mp, distribuitorii de carte au avut de achitat o taxă de 80 de euro/mp, iar editurile din România au achitat câte 60 de euro/mp.
• Sâmbătă dimineața, la Bookarest 2004 se deschisese o mică secție de votare cu o singură cabină: "Cabina lu' Nina". Vizitatorii care ar mai fi vrut să-l aleagă pe Ion Iliescu pentru încă un mandat de președinte și-au putut băga buletinul.

Duminică să vă duceți la vot!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!