poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 15955 .



Apel pentru repunerea lui Paul Goma si a familiei sale în drepturile de cetateni români
comunităţi [ poezie.ro ]
prin mail de la Mircea Stanescu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [PaulBogdan ]

2006-09-08  |     | 



Lista semnatarilor
Cei care nu se regăsesc în listă nu și-au dat datele așa cum au fost solicitate. Nume, profesie, localitatea de reședință


Ultimele luni ale anului 2006 au fost perioada în care reprezentanții celor mai importante instituții ale statului, societatea civilă, presa, partidele, numeroși oameni politici și intelectuali s-au declarat mai hotărâți ca oricând după 1989 să se despartă de propriul trecut comunist. Stau mărturie în acest sens numeroasele declarații și atitudini publice, pașii făcuți spre deconspirarea Securității, înființarea celor două Comisii pentru cercetarea totalitarismului comunist ori cele câteva inițiative legislative pertinente.
Despărțirea de trecutul comunist – depășirea lui prin reabilitarea adevărului istoric, prin asumarea responsabilităților și repararea răului care încă mai poate fi reparat – reprezintă un pas fără de care noul destin istoric al României nu va putea fi niciodată împlinit. Nimic nu poate fi clădit temeinic pe un trecut pus mereu între paranteze, pe adevăruri amânate la nesfârșit ori pe dreptatea mereu refuzată celor care au avut de suferit.
O coincidență, pe care o sperăm fericită, face ca în aceste săptămâni – în care societatea românească pare mai decisă ca niciodată să se privească lucid pe sine însăși și să-și asume propria istorie – să se împlinească 50 de ani de când Paul Goma a avut de suportat primele represalii, primele dintre consecințele cele mai grave pentru atitudinea și manifestările sale împotriva totalitarismului comunist. În vara lui 1956, studentul la Litere Paul Goma este judecat, pentru scrierile sale, la Rectoratul Universității București, iar în noiembrie 1956 avea să fie arestat și anchetat de Securitate (în 1952, elev fiind, a fost de asemenea „reținut” timp de opt zile la Securitatea din Sibiu). Au urmat 21 de ani de opoziție deschisă față de regimul comunist și tot atâția de represiuni împotriva sa și a familiei sale – inclusiv 2 ani de închisoare, 5 ani de domiciliu forțat, excluderea abuzivă din Uniunea Scriitorilor etc. Iar din toamna lui 1977 și pâna astăzi, 29 de ani de exil și de proscriere nedreaptă și dureroasă.
Noi, semnatarii acestui Apel, considerăm că a venit timpul ca Statul român să-și asume responsabilitatea pentru toate acestea, să le pună capăt și să procedeze neîntârziat la repunerea în drepturi a lui Paul Goma și a familiei sale. Nu Paul Goma trebuie să inițieze aceste demersuri, ci Statul român, autoritatea în numele căreia au fost luate, în 1977, ca urmare a inițierii mișcării pentru drepturile omului, măsurile represive abuzive, de care până acum, din păcate, nu s-a dezis sub nicio formă.
Este timpul ca România să recheme acasă pe unul dintre cetățenii săi care o onorează în cel mai înalt grad. Este timpul ca exilul lui Paul Goma și al familiei sale să înceteze măcar astăzi, la 17 ani de la prăbușirea regimului comunist opresiv. Este timpul ca scriitorul exilat să primească recunoașterea și reparațiile care i se cuvin – de ordin moral, istoric, cultural dar și material – pentru cei 50 de ani în care și-a servit exemplar țara căreia îi aparține cu întreaga sa luptă, cu cărțile sale.
Statul român trebuie să anuleze toate măsurile represive care au fost luate împotriva lui Paul Goma și a familiei sale începând cu anchetarea, arestarea și întemnițarea lui. Să i se ceară scuze, să fie repus în drepturi oficial și să i se asigure o pensie de merit și o locuință corespunzătoare, precum și orice alte juste despăgubiri pentru prejudiciile morale și materiale suferite.
Ne adresăm Președintelui României, Primului-ministru și Președinților celor două Camere ale Parlamentului cu apelul de a decide măsurile necesare pentru a-i fi redată cetățenia română și pentru repatrierea cât mai grabnică a scriitorului în exil și a familiei sale.
Ne adresăm partidelor politice parlamentare și neparlamentare, intelectualilor români, reprezentanților Uniunii Scriitorilor, organizațiilor societății civile, celor două Comisii de cercetare a totalitarismului comunist, precum și tuturor instituțiilor de presă cu apelul de a ni se alătura, pentru a încuraja, împreună, instituțiile de stat competente să adopte și să aplice măsurile de repunere deplină în drepturi a lui Paul Goma și a familiei sale.
Suntem încredințați că declarațiile și atitudinile noi din ultimele luni se vor dovedi pe deplin sincere și vor face posibil să se înfăptuiască acest act de dreptate istorică.

Semnăturile București, 7 septembrie 2006

Dan Culcer, scriitor și publicist, Elancourt, Franța
Ovidiu Nimigean, scriitor, Iași
Valerian Stan, publicist, București
Flori Stănescu, istoric, redactor, București
Mircea Stănescu, istoric, București
Liviu Ioan Stoiciu, scriitor, Bucuresti



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!