poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 8978 .



Harold Pinter – laureat al premiului Nobel pentru literatură 2005
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [marlena ]

2005-10-14  |     | 



Image hosted by Photobucket.com
S-a născut în ziua de 10 octombrie 1930 la Londra, fiul unui croitor evreu originar din Portugalia.
Este considerat unul din cei mai importanți dramaturgi englezi din a doua jumătate a secolului XX.
Începutul carierei l-a făcut ca actor, sub numele de David Baron, după ce a petrecut doi ani la Royal Academy of Dramatic Art, apoi a continuat la Central School of Speech and Drama. Astăzi, la cei 75 de ani împliniți acum câteva zile, încă mai joacă!
A scris 29 de scenarii de teatru, printre care: "The Birthday Party", "The Caretaker", "The Homecoming" și "Betrayal", 21 de scenarii de film, printre care: "The French Lieutenant's Woman" (film regizat de David Jones și avându-l în distribuție pe Anthony Hopkins), a regizat 27 de piese de teatru.
Prima piesă de teatru, "The Room", datează din 1957 și a fost scrisă în numai 4 zile.
În 1960 are primul mare succes cu piesa "Gardianul" (The Caretaker).
În piesele lui e mereu o atmosferă de groază și mister, deși personajele sunt oameni obișnuiți iar drama se petrece în locuri obișnuite.
Dar asta nu e tot: în 1950 a publicat primele poezii în revista Poetry, sub numele Harold Pinta. A scris și proză.
Premiul Nobel l-a primit pentru stilul nou și deosebit pe care îl folosește în scrierea scenariilor. Este considerat un urmaș al lui Becket și Ionescu.
Este destul de rar ca un autor să fie bine primit atât de publicul larg, cât și de critica de specialitate.
Alte premii primite de-a lungul anilor: premiul Shakespeare (Hamburg), premiul european pentru literatură (Viena), premiul Pirandello (Palermo), premiul pentru literatura David Cohen, premiul Laurence Olivier, premiul Franz Kafka (acordat de republica cehă ca recunoaștere pentru întreaga carieră literară) precum și distincția Molière D'Honneur pentru opera sa, astea fiind doar exemple dintre multele premii și distincții pe care le-a primit. A primit titluri onorifice de la 14 universități.
Este căsătorit cu Lady Antonia Fraser (scriitoare de biografii) din 1980; prima soție, Vivien Merchant (cu care a fost căsătorit din 1956 până în 1977) a fost actriță. Din prima căsătorie are și un băiat, Daniel, scriitor și muzician.
A fost și a rămas implicat politic, apărând tot ceea ce e legat de libertatea de expresie și de drepturile omului.
Implicarea lui politică e veche, a refuzat să se înroleze în armata britanică în zilele când serviciul militar în această țară era obligatoriu...este și astăzi activ în diverse organizații pentru drepturile omului, a criticat intervenția forțelor Nato în Kosovo. Este simpatizant al organizației Amnesty International.
S-a împotrivit și războiului din Irak.
În 2002 a fost diagnosticat ca suferind de cancer de esofag, dar pentru moment a învins boala.
Anul acesta anunțarea câștigătorului premiului Nobel pentru literatură a fost amânată cu o săptămână, din motive care nu au fost anunțate public. Unul din membrii comisiei care a ales laureatul și-a dat demisia, probabil nu a fost de acord cu alegerea.
În orice caz, față de alegere anului trecut (Elfrida Jelinek), care a determinat un val de critici, anul acesta, se pare, alegerea este bine primită.
Comisia de alegere a laureatului premiului Nobel pentru literatură a dat o dată în plus dovadă că preferă scriitori implicați politic.
De altfel, când a aflat de premiu, Harold Pinter a spus că va înceta să mai scrie teatru, dar va continua să scrie poezie și să ia atitudine pe plan politic.

Premiul Nobel pentru literatură a fost decernat pentru prima oară în anul 1901 scriitorului și poetului francez Sully Prud'homme.
Valoarea premiului este de 1,28 milioane dolari.
Anul acesta nu este nici o femeie printre laureați.
Premiul va fi acordat la 10 decembrie, la Stockholm
Image hosted by Photobucket.com

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!