poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 720 .



Un festival într-un festival
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2021-06-05  |     | 



La Ingolstadt are loc între 6 și 23 iunie 2021 cea de a 28-a ediție a festivalului literar Ingolstädter Literaturtage – Zilele literare din Ingolstadt. Este numai unul din multiplele festivaluri literare din spațiul de răspândire al limbii germane. Multitudinea acestor evenimente culturale cu accente predominant literare creează în mediul literar o atmosferă de concurență și îi obligă pe organizatori să caute mereu noi moduri de prezentare a literaturii în spațiul public, chiar și acum în timpul pandemiei.

Biroul de cultură al orașului bavarez Ingolstadt prezintă anul aceste două noutăți mai esențiale față de festivalurile precedente. Anul acesta multe lecturi vor avea loc în aer liber, deci open air. Însă pentru fiecare serată literară se ține pregătită și o sală adecvată pentru timp nepotrivit, deci o rezervă uscată.

O altă noutate va fi în acest an un festival într-un festival. Ideea este destul de simplă. Un purtător sau o purtătoare a Premiului de literatură Marieluise Fleißer, decernat de orașul Ingolstadt din doi în doi ani, va găzdui un minifestival literar în cadrul Zilelor literare din Ingolstadt. Asta înseamnă că autorul respectiv va invita alți autori pentru câte o serată literară, evident cu lecturi și discuții.

Primul festival în festival va fi conceput des scriitoarea Iris Wolff, evidențiată cu Premiul de literatură Marieluise Fleißer în 2019. Iris Wolff s-a născut în anul 1977 la Sibiu. Și-a petrecut copilăria în acest oraș și în satul bănățean Semlac. În anul 1985 familia ei a emigrat în Germania. Astăzi Iris Wolff este o autoare apreciată atât de public cât și de critica literară din Germania, Austria și Elveția. A publicat patru romane și multe povestiri și eseuri în diverse antologii. Colegii ei de breaslă, care o vor însoții la Ingolstadt, sunt nume cunoscute în literatura germană contemporană: Kai Weyand, Marica Bodrožić, Helene Bukowski, Christian Schulteisz, Ewald Arenz și savanta de literatură Julia Knapp.

Festivalul literar din Ingolstadt se caracterizează și prin alte paticularități. Una ar fi concursul LITERATUR-UPDATE. Participanții la acest concurs literar sunt invitați să scrie texte după un moto stabilit de organizator. Cu doi ani în urmă fuseseră înaintate 80 de lucrări pe tema „Den Tod schreiben – A scrie moartea“. Ce coincidență fatală - dar și profetică. Cei patru câștigători ai concursului nu puteau să-și prezinte textele în mai multe orașe bavareze, cum era preconizat de organizatori, din cauza paralizării vieții publice datorită pandemiei Corona. Acum li se dă șansa să-și citească textele în cadrul festivalului din Ingolstadt.

Organizatorii au rezervat și o zi pentru copii. În cooperare cu teatrul orășenesc va avea loc o citire scenică pentru cei mici. Cei mari, adică literații consacrați din regiunea Ingolstadt, se vor bucura și anul acesta de Literarische Nacht - Noaptea literară. Această „noapte“ are o tradiție veche în orașul de pe Dunăre, îmbinându-se aici într-o atmosferă creatoare muzica și literatura. Anul acesta vor citi 11 autori și autoare, nume cunoscute și mai puțin sau deloc cunoscute. O caracteristică pentru această serată literară constituie primele două texte. Ele vor fi citite de câștigătorii unui concurs literar pentru elevi, concurs și el cu veche tradiție în cadrul Zilelor literare din Ingolstadt.

Ar fi nedrept să nu-i amintesc și pe protagoniștii acestui festival literar, care fac parte din elita literaturii germane contemporane. Ei vor citi în serate separate: Ingo Schulz, Verena Hochleitner, Raphaela Edelbauer, Helga Schubert și nu în ultimul rând Christoph Ransmayr, cel mai cunoscut dintre toți participanții la acest festival. Multe din aceste serate sunt moderate de Julia Knapp și jurnalistul și criticul literar Dirk Kruse.

Rămâne speranța că timpul va fi prielnic și rata de infectare cu virusul Corona se va menține stabilă în granițele actuale. Altfel s-ar putea întâmpla ca și acest eveniment literar să nu găsească un sfârșit bun. Autoritățile germane sunt destul de severe în această privință.


Fotografia o arată pe Iris Wolff la decernarea Premiului de literatură Marieluise Fleißer, Ingolstadt, 2019. (Realizator: Anton Delagiarmata)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!