poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3208 .



Horia Roman Patapievici: Comunismul și nazismul nu au fost doar sisteme politice, ele au fost adevărate religii politice
articol [ Societate ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ingergri ]

2020-05-07  |     | 



Modernitatea s-a născut ca o reacție la prejudecățile tradiției, dar ea însăși produce la rândul ei, sub ochii noștri, o serie de superstiții pe care trebuie să le conștientizăm. Este ideea de la care a pornit Horia Roman Patapievici în conferința sa ”Superstițiile moderne”, pe care a susținut-o miercuri 26 februarie 2020, seara, la Ateneul Român din București, în încheierea seriei de conferințe ”Despre Lumea în care trăim”, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, Editura #Humanitas și ARCCA - Asociația Română a Creatorilor Culturali și Artiștilor.

Una dintre aceste superstiții, spune Horia Roman Patapievici, ar fi aceea potrivit căreia capitalismul este doar un sistem economic. Capitalismul nu este doar un sistem economic, ci o structură socială bazată pe un reglaj fin al relației individ-stat, bazată pe libertatea individuală, proprietatea privată, libertatea schimburilor, etc. Această structură socială s-a dovedit a fi singura din istoria umanității capabilă să administreze relația dintre individ și stat, în așa fel încât să capteze creativitatea și spontaneitatea individului spre beneficiul întregii societăți. ”Capitalismul este un concept mult mai complex decât crede Marx”, spune Patapievici.

”Nu există, de exemplu, o istorie a literaturii persane, pentru că Imperiul persan nu a fost capabil să fructifice spontaneitatea și creativitatea individului, ci doar să se organizeze administrativ. Grecia antică a reușit. Iar dacă noi stăm aici și vorbim liberi este și pentru că grecii i-au învins pe perși. Dacă persanii ar fi fost învingători, lucrurile ar fi stat cu totul altfel astăzi”, a explicat filozoful.

„Dacă admitem că superstițiile sunt prejudecățile în care avem o încredere religioasă”, o altă superstiție ar fi aceea că nazismul și comunismul au fost doar niște sisteme politice. Ele nu au fost doar sisteme politice, ele au fost adevărate religii politice. Cei care au crezut în comunism și în nazism, au crezut în ele la modul religios și au cerut adepților lor să creadă în ele la modul religios, fără niciun fel de libertate de gândire, interpretare etc. Și tocmai de aceea efectele acestor sisteme totalitare au fost atât de devastatoare.

Teoria de gen, care spune în esență că sexul nu determină automat genul și că individul își poate determina propriul gen după bunul plac, este o altă superstiție a modernității, spune conferențiarul. ”Perveristățile sunt redenumite 'parafilii' și astfel devin acceptabile”, explică el, amintind că primul experiment care ar fi trebuit să demonstreze Teoria de gen a lui John Money, în anii 60 ai secolului trecut, s-a încheiat cu o sinucidere, care a fost ascunsă publicului de autorul celebrei teorii. ”Și astfel această minunată teorie este acum general acceptată în lumea occidentală cel puțin”, conchide el.

După mai bine de o oră și jumătate în care a captat întreaga atenție a publicului și după încă o jumătate de oră de dialog pe subiecte conexe cu Gabriel Liiceanu, cunoscutul filozof a încheiat cu concluzia că tema nu poate fi epuizată într-o singură conferință și că se gândește serios la scrierea unui volum care să aibă chiar acest titlu ”Superstițiile modernității”. Îl așteptăm cu mare interes.

Articol publicat pe site-ul rfi.ro, acolo unde poate fi urmărită integral, în format video, conferința amintită:
https://www.rfi.ro/politica-118683-horia-roman-patapievici-comunism-nazism-sisteme-politice

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!