poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7563 .



Poarta de su’ Feleac
articol [ Evenimente ]
Cronica Festivalului "Eterna epigramă", Cluj-Napoca 2016 Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2016-07-07  |     | 



În 24-26 iunie 2016 a avut loc la Cluj-Napoca ediția a XXVII-a a Festivalului Național “Eterna epigramă”, în organizarea Casei de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, a Uniunii Epigramiștilor din România și a Asociației Epigramiștilor Clujeni “Satiricon”.
Primirea invitaților a avut loc la Hotelul Delaf, devenit deja tradițional. A fost o primire rece, mai exact cu bere rece, lucru cât se poate de apreciat pe o asemenea caniculă.

Primul punct s-a desfășurat vineri după amiază în sala polivalentă a hotelului - sală de conferințe, sală de mese, sală de spectacol. A fost lansat volumul “Interferențe epigramatice”, o culegere de epigrame traduse, realizată de Petre Cioclu din Israel. De remarcat energia domnului Petre Cioclu care, la cei 88 ani ai săi, este cât se poate de prolific, venind la Cluj de fiecare dată în ultimii trei ani cu o culegere nouă. Domnul George Corbu a prezentat autorul și volumul, vorbind pe larg despre istoria traducerilor de epigrame în și din limba română.
Voci din public au completat subiectul, înviorând atmosfera.

Previziune – Petru-Ioan Gârda
Maestru-i CIOCLU, ca atare,
În seria ce-adună vrafuri,
Antologia următoare
Va fi, normal, de epitafuri.

Critică – Ion Diviza
E volumul slab, de bună seamă,
Nu doresc deloc să-l iau în mână:
Nu găsești tradusă-o epigramă
Din moldovenească în română.

A urmat Laurențiu Ghiță, care a povestit pe scurt despre vizita în Israel, realizată împreună cu Costel Pătrășcan, la invitația ICR Tel Aviv. Compatrioții noștri de aici au făcut o impresie cât se poate de bună compatrioților noștri de acolo, măsurată în râsete / secundă. Și asta într-o țară al cărui popor e renumit pentru umorul său. A terminat cu un catren adresat la Tel Aviv domnului Cioclu.

Paradoxal, printre perdafuri
Citite pentru spectatori,
Ne face Cioclu epitafuri.
Păi, ce să facă? Ghicitori?



O îmbrățișare călduroasă și o bere rece



Amfitrionul Eugen Albu urează bun venit invitaților



Prima poză de grup, în fața Hotelului Delaf

Sâmbăta a început cu fotografia de grup, în fața hotelului. După care am mers la Biblioteca Județeană, unde am admirat cu toții un stand bogat, plin cu o mulțime de trofee câștigate de-a lungul anilor de Cornel Udrea. Expoziția a fost organizată de un fan, Ghiță Căpușan, un adevărat promotor al culturii în Cluj-Napoca.



O colecție inestimabilă



A doua poză de grup, în fața Bibliotecii Județene

Același Ghiță Căpușan a fost gazda următorului obiectiv din program, Muzeul Etnografic Poarta de su’ Feleac. Gazdele ospitaliere ne-au demonstrat pe viu că etnografie nu înseamnă doar obiecte expuse, ci și tradiții populare. Drept care am fost îmbiați la mese încărcate cu platouri ardelenești, udate de palincă și urmate de cafele. Dar ceea ce ne-a fixat definitiv în memorie Poarta de su’ Feleac a fost un grup cu două busturi din bronz, instalate în vârf de deal - Cornel Udrea și Florin Piersic.

Impresia puternică lăsată de gazde s-a materializat în epigrame, citite la gala de după amiază.

Epigramiști în vizită la Muzeul Etnografic – Gavril Neciu
Tare mult s-a bucurat
Azi, când bunul Dumnezeu,
La ce are, i-a mai dat
Multe piese de muzeu.

La sosirea epigramiștilor la Poarta de su’ Feleac – Petru-Ioan Gârda
Mă-ntreb, pierzându-mi din elan,
Ce simte domnul Căpușan
Văzând la POARTA lui, la ușe,
Aproape-o sută de căpușe!

Lui Florin Piersic – Eugen Albu
Pe bustul tău, de-acum vor fi
Mai multe păsări ca-n copaci,
Cu care sigur vei vorbi,
Că nici ca bust nu poți să taci!



A treia poză de grup, la Poarta de su’ Feleac



Domnul Ghiță Căpușan, prezentând exponatele vechi exponatelor noi



Un grup cu gura plină, după gust - plăcinte cu mărar, palincă sau cafea



A patra poză a unui grup privit de sus de Cornel Udrea și Florin Piersic

Am profitat de ocazie pentru a realiza tradiționala fotografie a agoniștilor. Trebuie să vă spun că devine din ce în ce mai greu. Oricât te-ai depărta de grup, cineva miroase și se ține după tine, dorind să devină (și el) nemuritor.



Agoniștii

Spectacolul de gală a avut loc după amiază, la Casa Municipală de Cultură (Casa de Cultură a Studenților). Lucrările au fost deschise de Cornel Udrea care, printre altele, a propus organizarea în orașele mici a unor festivaluri de umor itinerante, la care să participe și epigramiștii, cu schimbul.
În continuare, domnul Eugen Albu a acordat diplome:
- câștigătorilor unui concurs județean de epigramă;
- “Speranța pentru debut” – Elena Mândru, Iași
- Madrigal – Lucian Perța, Vișeu de Sus
- Mențiune – Vasile Til Blidaru, Buzău
- Mențiune – Paul Curiman, Brașov
- Mențiune – Alexandru Oltean, Bistrița
- Mențiune – Laurențiu Ghiță.
Momentele următoare au fost dedicate celor doi mari dispăruți în ultima vreme, Eugen Pop (8.11.2015) și Efim Tarlapan (8.12.2015). Au vorbit Eugen Udrea, Laurențiu Bădicioiu (care a adus trofeul acordat la Mizil), Silvia Popescu. Văduva lui Efim Tarlapan, doamna Zina Cenușă, a povestit că acesta a lăsat în “sertar” (asta însemnând pe un stick) manuscrisul unei antologii de epigrame de la Nicolae Olahus până astăzi, “Epigramiada”, ce urmează să apară.
A urmat recitalul epigramiștilor clujeni, care mi se pare mai lung de la an la an. Este urmarea politicii de completare a “cadrelor” în Cenaclul “Satiricon”.
În fața publicului au apărut Ion Diviza și Petru-Ioan Gârda, care au susținut un duel spumos, citind fragmente din volumul lor proaspăt apărut “Luați-l de pe mine că-l… UMOR!”. Cartea conține trei dueluri epigramatice apărute integral pe agonia.ro.
Recitalul epigramiștilor invitați a delectat publicul. Îi menționez în ordinea intrării pe scenă: Dan Norea, Nichi Ursei, Petru Cioclu, Dorel Lazăr, Ioan Toderașcu, Sever Purcia, Marius Coge, Gheorghe Constantinescu, Mihai Haivas, Cătălina Orșivschi, Mihai Sălcuțan, George Corbu. Dacă am uitat pe cineva, rog să fiu iertat.



Doamnele Zina Cenușă și Silvia Popescu



Domnii Petru-Ioan Gârda și Ion Diviza, abia stăpânindu-se să nu-și sară la gât unul altuia



Domnii George Corbu din partea UER și Gavril Moisa din partea Satiricon, acordându-și reciproc diplome

Premiile au fost anunțate de Eugen Albu și acordate de Gavril Moisa.

Premiul III – Vali Slavu, Aninoasa

Răsfoind albumul de la nuntă...
Din toți acei ce curte i-au făcut,
Compară ce-a ales și ce-a avut,
Iar, astăzi, după ani, se-ntreabă-ades
Ce-o fi avut atunci când a ales?...

Premiul II – Gheorghe Bâlici, Chișinău

Electorală
Te-ntrebi cu un anume rost,
Tot mai flămând și fără bani,
De ce să fii tot timpul prost?
Ți-ajunge-o dată-n patru ani!...

Premiul I – Nicușor Constantinescu, București

Avertisment pentru epigramiști
Când arestați veți fi, în viitor,
Să nu cumva să scriți cărți de umor,
Căci epigramele, nici la-nchisoare,
Nu-s socotite specii literare.

Punctul de atracție afost, după părerea unanimă, recitalul lui Costel Pătrășcan, care a însoțit imaginile de pe ecran cu comentarii savuroase. Chiar dacă îl vezi a șaptea oară, tot izbucnești în râs.



Costel Pătrășcan...



...și sala

Domnii George Corbu din partea UER și Eugen Albu din partea Cenaclului “Satiricon” au acordat diplome de excelență și diplome aniversare.

Pentru agapa frățească ne-am întors la Hotelul Delaf. Două lucruri merită menționate. Mai întâi, un recital al lui Nicușor Constantinescu, parodii după George Petrone și George Topârceanu. L-am mai auzit dar, la fel ca la Costel Pătrășcan, mă impresionează de fiecare dată. Al doilea eveniment a fost un concurs pe rime date – hotel/ burtă. Iată epigrama de pe locul I.

Schimbarea la față – Nichi Ursei
Se vede în vacanța scurtă
Ce o petrecem la hotel,
Că Albu nu mai are burtă
Și nici umor de nici-un fel...



Domnii Nicușor Constantinescu, George Topârceanu și George Petrone

Pentru unii dintre noi, agapa frățească s-a întins până spre dimineață și s-a soldat cu o ușoară mahmureală. Avantajul meu este că am călătorit cu trenul toată ziua de duminică, până spre miezul nopții, timp în care am moțăit cu intermitențe în toate pozițiile posibile. E adevărat că trebuia să schimb trenul la București, dar aveam o oră la dispoziție. Oră care s-a dovedit insuficientă, în Gara de Nord a ajuns cu o întârziere de aproape două ore. Ceea ce însemna că voi rămâne o noapte în București. Înainte de a coborî, m-am plâns conductorului. M-a sfătuit să merg totuși la trenul de Constanța, s-ar putea să aștepte. Și minune, chiar ne-a așteptat! De unde am tras concluzia că întârzierile au devenit atât de normale, încât s-a creat un adevărat flux corector. E un fel de râsu-plânsu, dacă și asta mai e normalitate...

C.F.R.-ul merge prost, știm toți,
Nici să pierzi azi trenul nu mai poți!

În încheiere, menționez că fotografiile au fost, în mare parte, preluate de pe facebook, drept care mulțumesc pe această cale domnilor și doamnelor Laurențiu Bădicioiu, Mihai Haivas, Dorel Lazăr, Elena Mândru, Puiu Marinescu, Cătălina Orșivschi, Vali Slavu, Ioan Toderașcu și Mark Zuckerberg.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!