poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9974 .



Epi... gramatica - Dan Norea
comunităţi [ poezie.ro ]
apariție editorială - lansare

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nia ]

2011-05-10  |     | 








Am plăcerea să anunț apariția primului volum de epigrame „Epi… gramatica”, semnat Dan Norea. Deși a apărut în peste douăzeci de antologii și volume colective, acesta este primul său volum personal.

Lansarea va avea loc vineri, 20 mai, ora 17°°, la Cercul Militar Constanța.

Și cum poveștile frumoase nu apar niciodată singure, lansarea va fi una colectivă. Alți trei membri ai Clubului Umoriștilor Constănțeni își vor lansa volumele proprii și se vor bucura împreună de acest eveniment. Este vorba despre Florentina-Loredana Dănilă (proză scurtă), Petru Brumă (versuri) și Radu Patrichi (haiku).

Epi… gramatica de Dan Norea
Editura: Ex Ponto, Constanța
Copertă și caricaturi: Leonte Năstase
Prepress: Leonard Vizireanu
Prefață: George Corbu

Domnia-sa nu a vrut să ne lase să-i citim direct epigramele, așa că nu s-a lăsat până nu ne-a povestit ceva. Să citim, dară:

Scurt cuvânt al autorului
"Deși în tinerețe, ca orice român care se respectă, am mai cochetat cu poezia, a urmat o perioadă de peste 30 ani în care n-am mai scris un vers. Abia după ce am descoperit
internetul și, prin el, site-urile literare, am mai făcut, timid, câteva încercări. Însă genul literar care m-a atras și m-a prins ca într-un vârtej a fost epigrama, prin 2005, adică la 56 ani. Site-urile literare permit replici instantanee, încrucișări de florete transpuse în zeci de catrene, atacuri, contraatacuri, parade... În plus, epigrama îmi permite punerea în valoare a jocurilor de cuvinte. Ambele sunt încercări ale minții pe care îmi face mare plăcere să le pun în practică simultan.
Prin 2008 am scos nasul în lume. Am intrat pe rând în câteva
cenacluri literare. Am fost primit în Uniunea Epigramiștilor din România. Am început să fiu invitat și să particip la festivaluri de umor și epigramă. Am cunoscut elita epigramei din România și Republica Moldova.
Dar resimt, în continuare, un handicap față de epigramiștii cu vechime. Am citit mult mai puține epigrame decât ei și asta, la o vârstă la care memoria nu mai e la fel de bună. Am constatat că, în câteva cazuri, am descoperit roata a doua oară - teme, poante și jocuri de cuvinte deja puse în valoare de înaintași. Nu le-am scos din volum pentru că, pe de o parte, mă reprezintă la fel de mult ca celelalte. Pe de altă parte, e posibil ca unii cititori să nu le cunoască și n-aș vrea să-i frustrez de plăcerea de a le descoperi. Am structurat volumul în trei părți. Prima mă reprezintă,
probabil, cel mai bine – fiecare epigramă conține cel puțin un joc de cuvinte. Ea este cea care dă titlul volumului, are multă legătură cu gramatica limbii române.
Partea a doua este mai cuminte, seamănă ca structură cu volumele clasice – epigrame grupate pe teme.
Ultima parte reprezintă bine mediul în care m-am format – internetul. Conține replici, dialoguri, dedicații, adică o parte din joaca de pe site-urile literare, cea care m-a atras și mă menține în continuare în lumea epigramei. Mărturisesc aici că realizarea epigramelor tematice pentru concursuri nu îmi dă prea multe satisfacții, o fac mai mult pentru a putea fi invitat la festivaluri. Festivalurile sunt o față a monedei, momentele emoționante când te întâlnești cu maeștrii epigramei, cei care fac istoria acestui gen. Dar, pentru mine, adevărata inspirație apare în focul luptei de pe internet, cu colegii de site. Cărora le aduc pe această cale asigurarea că mă simt bine alături de ei și că voi fi pe baricade atât timp cât mă vor ține puterile.
Ultimele vorbe din această scurtă introducere îi sunt adresate maestrului Leonte Năstase, care mi-a pus la dispoziție cu generozitate o întreagă colecție de caricaturi. Cu această ocazie, am constatat că, deși are multe fațete, umorul este unul singur. Fără să caut prea mult, am găsit imediat caricature potrivite la temele tratate în volum. Îi mulțumesc preaplecat.
Dan Norea(Norică)”


Photobucket


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!