poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 


Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6648 .



\"Pe cine să iert...\" seară de poezie la Köln
articol [ Regional ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Almalo ]

2010-04-20  |     | 



Cercul cultural româno-german “Dialog” din Köln, care a împlinit recent 10 ani de la înființare, a ales pentru întâlnirea de primăvară o temă pe măsura soarelui, ambele reușind să convingă: iarna a trecut definitiv, iar antidotul cel mai bun contra crizei globale și a depresiilor adunate peste iarnă rămâne POEZIA.

Invitați au fost doi autori, Catrinel Gelles din Köln și Alexandru Drăghici din Frankfurt, care au prezentat, la Melanchton-Akademie din Köln, poezii din volumele lor și au schițat drumul pe care l-au parcurs emoțiile, evenimentele sau amintirile până a ajunge versuri comprimate în volum.

Catrinel Gelles – “ Pe cine să iert...”


Catrinel Gelles, de formație istoric și muzeograf, fost redactor la postul de radio “Deutsche Welle”, departamentul în limba română, este cunoscută ascultătorilor emisiunilor culturale din jurnalul de călătorii bine documentat, cu perspective originale, scris din pasiune și curiozitate timp de peste 20 de ani.

Cu același entuziasm, cu o aplecare literară de necontestat atât în povestire cît și în alegerea temelor poetice, autoarea a ales din volumul de versuri “Pe cine să iert”, apărut la editura “Vinea” din București câteva poeme notate de-a lungul călătoriei în insula Creta.
Catrinel Gelles este o poeta minimalistă. Ea privește seva acelor imagini.

Autoarea a povestit și despre, cum după multă vreme s-a hotărât să împartă bucuriile și tristețile cu cei din jur, alegând expresia poetică. Poemele despre despărțiri de locuri, iubiri și stări sufletești au convins publicul de autenticitatea acelei doamne care și-a păstrat vitalitatea în toate cele.

Ce unora le este o povară o dată cu trecerea anilor este, în schimb, pentru Catrinel Gelles o formă de viață: curiozitatea nestăpânită, documentarea profesională, și păstrarea conduitei originale, mai ales în poezie.

“Jonglerul de dimineață” – un mathematician poet, Al. Drăghici

Alexandru Drăghici, matematician și specialist în informatică, cunoscut printre altele ca realizator al ziarului electronic pentru românii din Germania www.rom2.de (între anii 2001 si 2008), a citit din volumul său de poezii de debut „Jonglerul de dimineață“. Autorul, originar din România, stabilit în Germania dupa 1990, și-a prezentat volumul și la Köln, cu o vizibilă emoție.

Autorul și-a căutat un sprijin sufletesc scriind atât în limba română cât și în germană, a surprins în vers alb stări, amintiri și soluții la ceea ce părea fără ieșire.

Alexandru Draghici nu este un începător, a vizitat cenacluri de literatură înainte de a se stabili în Germania, a publicat în “Contemporanul” și în revista on-line “Galateea”, nu se obligă să scrie poezie cu orice chip și nu obligă poezia să-i exprime “unu la unu” stările și gândurile.
Poezia l-a ajutat, după propria mărturisire, făcută în cadrul întâlnirii, să-și clăteasca sufletul, pe care matematica oricum îl limpezise demult.

Titlul volumului a fost ales după poezia de deschidere, și descrie una din stările în care se află deseori și cei care nu scriu: a jongla cât mai bine viața, a reuși să arunci profesional balonul în sus și a fi pregătit să nu ratezi să îl mai prinzi.

Poezia – katharsis vis-à-vis pâine și circ

Cei doi poeți au dovedit încă o dată că viața de zi cu zi, contracronometru și plină de greutăți, nu va reuși să excludă poezia, care din antichitate și până astăzi nu s-a lăsat dată afară din agora oricare ar fi fost gustul pâinii sau oricât de lung spectacolul de circ.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!